31 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Senators hopen op wonder

De Ottawa Senators zoeken hun inspiratie de komende dagen op twee uur rijden afstand. De Montreal Canadiens waren in 1971 de laatste ploeg die de eerste twee wedstrijden van de Stanley Cup-finales verloor, maar toch de cup mee naar huis nam. Samuel Pahlsson scoorde vannacht de enige goal in de 1-0 zege voor de Ducks, die nu op 2-0 komen in de serie.

Samuel Pahlsson is op zijn best een verdedigende forward, die als voornaamste taak heeft het uitschakelen van de toplijn van de tegenstander. Vannacht kroonde hij zich echter tot held in Anaheim door zes minuten voor tijd de enige treffer te scoren. De veelgeprezen aanval van Ottawa werd door Anaheim vakkundig geneutraliseerd en het was louter aan Sens-doelman Ray Emery te danken dat de ploeg nog tot het einde van de wedstrijd kansen hield.

Slechts zestien schoten vuurde Ottawa af op Jean-Sebastien Giguere. De beste kansen kwamen tijdens een lange powerplay. Iets meer dan een minuut had Ottawa twee man meer op het ijs en Mike Comrie en Dany Heatley kregen niet te missen kansen. Tot een doelpunt leidde het echter niet.

79305-26591.jpg

De nederlaag in de eerste wedstrijd dwong coach Brian Murray tot wijzigingen in zijn opstelling. De grote lijn van Alfredson, Heatley en Spezza werd opgesplitst door de Zweedse captain met Mike Fischer en Peter Schaefer te laten schaatsen. Zijn plek naast de andere twee sterren van Ottawa werd ingenomen door tough guy Chris Neil. Lang duurde de wijziging niet, maar wat Murray ook probeerde. Zijn aanval bleek tandeloos.

Met Scott Niedermayer en Chris Pronger beschikt Anaheim over twee van de beste verdedigers in de NHL. Voorlopig weten deze de superlijn van Ottawa te contoleren. ‘We hebben weinig puckverlies geleden. We controleerden de wedstrijd en het was een kwestie van tijd voor de winnende goal', vond Pronger na afloop. De verdediger was vorig jaar verliezer in de finale met Edmonton.

De serie gaat zaterdag verder in Ottawa. In de kleedkamer van de ploeg zullen wellicht de komende dagen wat historische beelden te zien zijn. In 1971 namen de Chicago Blackhawks een 2-0 voorsprong in de finale om de Stanley Cup. Uiteindelijk stonden na zeven wedstrijden echter de spelers van de Montreal Canadiens met de hoofdprijs in hun handen.