NHL shanahan 0809

9 januari 200900:00

Door [email protected]

Shanahan naar New Jersey

Na Mats Sundin heeft nu ook een andere NHL veteraan een nieuwe club gevonden. De 39-jarige winger Brendan Shanahan zal zijn loopbaan bij de New Jersey Devils voortzetten. De speler zat sinds juli zonder club thuis, maar gaat nu zijn 22e seizoen in.

Shanahan - die deze maand 40 wordt - won in zijn carrière meerdere Stanley Cups, waarvan drie tijdens zijn periode bij de Detroit Red Wings. . De linker winger werd in 1987 als tweede gedraft door de New Jersey Devils, begon zijn loopbaan bij dezelfde club en bleef er vier jaar. Na deze eerste vier jaar werd hij geruild naar de St. Louis Blues. Verdediger Scott Stevens eindigde daarop weer in New Jersey als gevolg van deze transfer. In zijn 21 NHL seizoenen wist hij 1.340 punten te vergaren in 1.490 wedstrijden en keert dus nu terug bij de club waar het voor hem allemaal begon.

shanny456.jpg

De Canadees speelde de laatste twee jaar voor de New York Rangers maar kreeg aan het einde van afgelopen seizoen geen contractverlenging aangeboden. Sindsdien was hij op zoek naar een nieuwe club. Hij was eerder dit seizoen ondermeer in gesprek met de Philadelphia Flyers en afgelopen september - ook al - met de New Jersey Devils. Devils General Manager Lou Lamoriello gaf aan dat de timing toen (september, red.) niet goed was. Die timing is nu blijbaar beter, want de partijen zijn nu wel nader tot elkaar gekomen in een principe-overeenkomst.

New Jersey is een team met veel veteranen. Sleutelspelers zoals Jay Pandolfo, Jamie Langenbrunner, John Madden en ster Martin Brodeur zijn ruim in de dertig. In de zomer werden daar nog eens Bobby Holik en winger Brian Rolston aan toegevoegd. Beide zijn zelfs 35 jaar of ouder. Het is dan ook geen verrassing dat de gemiddelde leeftijd van het hele team ook meer dan dertig jaar is. ‘Je kan nooit genoeg ervaring hebben, hij weet wat er nodig is om te winnen. Hij heeft Stanley Cups gewonnen. En al deze zaken hebben we toegevoegd, dat is het doel van deze organisatie', zegt Lamoriello over Shanahan.

Een contract tussen beide partijen is nog niet getekend, maar problemen worden niet verwacht. De verwachting is dat het contract binnen enkele dagen rond zal zijn. Shanahan zal wel eerst wedstrijdfit moeten worden. ‘De coaches bepalen wanneer hij er klaar voor is. Ik denk niet dat leeftijd een factor is. Ik heb spelers gezien van 25 die leken op spelers van 50 en spelers van 35 die leken op spelers van 25. Ik denk dat Brendan in die laatste groep zit', aldus Lou Lamoriello.

De Devils staan op dit moment zesde in de Eastern Conference, maar ondervinden problemen in de zogenaamde ‘special teams'. De powerplay en penalty killing blijven zwaar achter. De powerplay van de Devils is zelfs 21e in de NHL. Bij zijn terugkeer wordt van Shanahan verwacht dat hij hier wat aan gaat doen. Een normale plek in een van de reguliere lijnen wordt echter ook niet uitgesloten.