WK Jaca Nederland China Kick Hermes Verschuren

14 april 201616:53

Door Joep Meijsen

Simpele zege Oranje tegen China

Oranje verdubbelde donderdagmiddag de doelpuntenproductie van het hele toernooi en hield voor de tweede wedstrijd op rij de nul vast. Het resultaat was een comfortabele 9-0 overwinning, waarbij Julian van Lijden drie goals voor zijn rekening nam.

t was ook de wedstrijd waarin Nardo Nagtzaam zijn rentree maakte bij Oranje. Vrijwel direct na de winst van het Sloveense team pakte hij het vliegtuig terug naar Nederland. ‘De laatste vlucht van Ljubljana naar Amsterdam. Daarna kwam ik rond 1.00 uur thuis aan in Nijmegen en rond half vijf in de ochtend alweer naar Weeze voor de vlucht naar Girona’, zo beschrijft hij zijn bliksemreis.

Het leverde hem in de wedstrijd twee assists op, al had hij er waarschijnlijk meer verdiend. Bondscoach Chris Eimers koos ervoor de aanvaller in een lijn te zetten met Alan van Bentem en Ronald Wurm en niet tussen Raphael Joly en Kevin Bruijsten. Eimers: ‘Ik vond dat Jeffrey Melissant het heel goed doet bij Raphael en Kevin. Hij valt misschien niet zo op, maar rijdt veel gaten dicht en weet de puck goed bij die jongens te brengen.’

t geeft Nederland in de ogen van Eimers ook meer kracht in de breedte. ‘Meer firepower. Het maakt ons in de breedte wat sterker dan alles in de eerste lijn zetten.’ Het was wel die eerste lijn die Nederland een vliegende start bezorgde. Het eerste de beste schot, na acht seconden was al raak. Raphael Joly joeg de puck in de bovenhoek. Kevin Bruijsten maakte er later in de periode 2-0 van, terwijl ook Jasper Kick tot scoren kwam.

Daarmee had Nederland de goede start die nodig was in de wedstrijd. ‘De Chinezen werken enorm hard, schaatsen hard, maar spelen zonder enige structuur. Dat nodigt uit om zelf ook andere dingen te gaan doen. We zijn echter voor een groot gedeelte binnen onze structuur gebleven en hebben zo een vrij eenvoudige overwinning geboekt’, zo analyseerde Eimers na de wedstrijd.

De doelpuntenproductie liep gaandeweg de rest van de wedstrijd verder op. Erik Tummers en Alan van Bentem kwamen tot scoren in de tweede periode, terwijl Julian van Lijden drie keer op rij raakschoot in de laatste twintig minuten. Het slotakkoord in de wedstrijd was de tweede treffer van Jasper Kick, waardoor Nederland met 9-0 won. Daarmee kwam China nog relatief goed weg. In de slotperiode maakte doelman Ruud Leeuwesteijn zijn WK-debuut en hield, net als Sjoerd Idzenga in de eerste twee periodes, zijn net schoon.

Erik Tummers had een goal en een assist in de wedstrijd en is op het moment van schrijven topscorer van het toernooi. ‘Dat had ik vooraf zeker niet verwacht’, vertelt de verdediger van Geleen. ‘Persoonlijke dingen zijn leuk, maar het belangrijkste is dat we hier als team morgen goud halen. Vooraf wisten we dat China hard wil werken en enkele snelle spelers heeft, maar zonder structuur speelt. Als je dan snel op voorsprong komt, dan wordt het makkelijker. We pakten uiteindelijk voldoende marge, zodat onder meer ik iets minder ijstijd nodig had.’

Dat is belangrijk, want Oranje leunt defensief sterk op Tummers en Jurryt Smid. ‘Wat dat betreft is het nu anders dan andere jaren toen we in met zes man in blokken speelden. Op Jasper Kick na ben ik de oudste speler in de ploeg een degene met de meeste internationale ervaring. Jurryt en ik krijgen veel ijstijd. Dat vind ik prima, speel er wel lekker mee en hoop dat we het morgen goed kunnen afmaken.’

Nederland ging na de wedstrijd terug naar het hotel, maar komt vanavond terug naar de hal om de wedstrijd tussen België en Spanje te bekijken. Daar wordt beslist wie vrijdag de belangrijkste concurrent is voor Nederland in de strijd om promotie. De twee ploegen hebben respectievelijk één en twee verliespunten meer dan Nederland. Bij een gelijk puntenaantal telt onderling resultaat. Dat is tegen Spanje in het voordeel van Oranje, tegen België wordt dat vrijdagmiddag vanaf 16.30 uur bepaald.

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)