WK torun italie juicht 140409

14 april 200900:00

Slechte start nekt Nederland

Nederland staat na drie wedstrijden nog steeds met lege handen. De Italianen waren in het derde duel van het WK Division I met 4-0 te sterk voor Oranje. Trevor Johnson scoorde tweemaal voor Italië.

t als tegen Oekraïne kende Nederland een fase van tien minuten waarin de ploeg de weg helemaal kwijt was. Helaas voor de mannen van bondscoach Tommie Hartogs vond deze fase tegen Italië al in het begin van het duel plaats. Daardoor was de wedstrijd na elf minuten en drie tegentreffers al ruimschoots beslist. Hartogs: ‘De ploeg maakte in deze fase hele basale fouten en we waren de weg kwijt. We moeten leren om zestig minuten lang te blijven ijshockeyen. Ik zeg dan niet dat we deze wedstrijden dan hadden gewonnen maar het verschil in de score zou dan een stuk kleiner zijn.'

Ook bij Trappers-aanvaller Peter van Biezen was de onvrede groot over de start van de wedstrijd: ‘Het spel van Italië ligt ons altijd wat meer dan bijvoorbeeld het technische spel van Oekraïne. Daarom is het extra zuur dat we zo slecht begonnen aan de wedstrijd. Dit keer waren niet de straffen het probleem, maar maakten we weer andere fouten.'

Binnen twee minuten lag de puck al in het Nederlandse doel. De Italiaans-Canadese verdediger Trevor Johnson schoot de puck na een gewonnen face-off via de binnenkant van de paal achter Phil Groeneveld. Zeven minuten later verdubbelde diezelfde Johnson de voorsprong voor Italië. Diego Iori deed het voorbereidende werk vanachter het doel en bereikte de inschaatsende Johnson. De 27-jarige verdediger lepelde de puck hoog in het doel en liet Groeneveld voor de tweede keer kansloos.

derland kreeg daarna via Matt Korthuis en Jamie Schaafsma een soortgelijke kans. Korthuis gaf de pass van achter het doel van Thomas Tragust maar Schaafsma mikte de puck aan de verkeerde kant van de paal.

In de twaalfde minuut viel de beslissing. Nicola Fontanive schoot op knappe wijze een rebound binnen. Groeneveld wist het eerste schot van Borgatello nog naar de zijkant te werken, maar Fontanive wist uit die moeilijke positie toch te scoren.

Daarna herpakte Nederland zich en kwam beter in de wedstrijd. Toch leverde het vandaag geen treffers op voor Oranje. Peter van Biezen vindt niet dat het gebrek aan aanvallende stootkracht de oorzaak is: ‘Als we leren om de puck goed rond te laten gaan, dan ben ik ervan overtuigd dat de kansen zelf komen. Je zag vandaag ook dat zodra de combinaties liepen er meteen gevaar kwam. De kans voor Nick de Jong was daar een goed voorbeeld van.‘

Van Biezen doelt op de grootste kans die Oranje vandaag kreeg. Een fout van de Italianen in de derde periode leverde een snelle uitbraak op. Jamie Schaafsma behield het overzicht en vond de geheel vrijstaande Nick de Jong. De verdediger van Heerenveen kwam oog in oog met goalie Tragust maar schoot de puck naast. Hartogs: ‘Wanneer wij fouten maken dan wordt dat onmiddellijk afgestraft door deze ploegen op dit niveau. Echter als onze tegenstander de fout maakt, zijn wij niet in staat om zelf te profiteren.'

De 4-0 eindstand werd bereikt na vier minuten in de derde periode. Een schot van Trevor Johnson sprong terug van de boarding en Manuel de Toni reageerde alert en prikte de puck langs Phil Groeneveld die geheel uit positie was.

Nederland wist vandaag wel het aantal straffen beperkt te houden. In totaal liep Oranje tegen twaalf strafminuten aan. De penalty killing van Nederland stond vandaag erg goed waardoor Italië ook geen enkele powerplaygoal wist te maken.

Op donderdag hervat Nederland het toernooi tegen de Britten. Vorig jaar in Oostenrijk verloor Nederland nog kansloos met 8-2 van Groot-Brittannië. Peter van Biezen: ‘De wedstrijd van vorig jaar zijn we zeker niet vergeten. Een grote nederlaag op dit niveau vergeet je niet zomaar en dat revanchegevoel leeft wel in deze groep.'

De wedstrijd tegen Groot-Brittannie begint donderdag om 13.00 uur.