NHL Slapshots logos

24 oktober 201222:20

Door Joep Meijsen

Somberheid heerst rond NHL-seizoen

Een steeds grotere groep NHL-spelers tekent contracten in Europa. Intussen nadert de deadline van de NHL om alsnog een volledig seizoen van 82 wedstrijden te kunnen spelen en lijkt een akkoord tussen clubeigenaren en spelersvakbond ver weg.

Donderdag is volgens de NHL het moment dat een akkoord moet zijn bereikt, wil er nog een volledig seizoen worden gespeeld. Het seizoen zou dan op 2 november moeten beginnen en door af en toe een extra wedstrijd te spelen zouden de tot nu toe verloren wedstrijden kunnen worden ingehaald. Vrijdag moeten de trainingskampen open zijn.

Dat lijkt op dit moment een illusie. Vorige week kwam de NHL met een voorstel, enkele dagen later presenteerde bond liefst drie verschillende plannen. Beide partijen hadden weinig tijd nodig om de voorstellen van de ander af te wijzen. Voor de spelersvakbond was het onacceptabel dat bestaande contracten niet volledig zouden worden uitbetaald door de clubs in het voorstel van de NHL. Voor de NHL duurde het in de plannen van de vakbond te lang voordat een 50/50 verdeling van de ijshockeygerelateerde omzet werd bereikt.

Sindsdien hebben beide partijen niet meer met elkaar om de tafel gezeten. In ieder geval niet publiekelijk. Wel is er informeel contact geweest op lager niveau. Een uitnodiging van de spelersvakbond om donderdag bij elkaar te komen, is door de liga afgewimpeld. Zolang het voorstel van de NHL niet de basis van de gesprekken vormt, heeft praten geen zin.

Intussen was NHL-baas Gary Bettman in Brooklyn waar bekend werd gemaakt dat de New York Islanders over enkele jaren verhuizen van Nassau County naar Brooklyn en overwegen steeds meer spelers de overgang naar Europese competities. Zelfs Sidney Crosby overweegt intussen om de overstap te maken en zo weer aan het spelen te komen.

Het kunnen natuurlijk allemaal schijnbewegingen zijn. Voorbeelden genoeg van onderhandelingen waarbij terwijl publiekelijk de verschillen worden benadrukt, in het geheim alsnog een akkoord wordt gesloten. En zelfs als dat voor donderdag niet lukt, wil dat nog niet zeggen dat er dit seizoen helemaal niet meer gespeeld wordt. Bij de lockout in de jaren negentig werd er een ingekort seizoen gespeeld bijvoorbeeld.

Maar de seinen staan vooralsnog op rood. Bij de spelersvakbond heeft het bijvoorbeeld kwaad bloed gezet dat de NHL de teameigenaren vorige week 48 uur de tijd heeft gegeven om met de eigen spelers over het voorstel van de liga te spreken achter de rug van de NHL om. Intussen ergert de liga zich aan de vele spelers die in de media in Noord-Amerika of Europa Gary Bettman zwart maken.

Daarmee gaat de lockout inmiddels al lang niet meer alleen om geld. Maar het gaat uiteindelijk wel om heel veel geld. Op het moment van schrijven zijn er 79 wedstrijden afgelast, is er 113 miljoen dollar in salaris verloren gegaan en iedere week komt daar 56 miljoen dollar bij.

Intussen schrijven fans in Canada zich blauw op fora, waarbij ze fel partij kiezen voor de eigenaren of de spelers. Of aangeven dat het ze steeds minder kan boeien en ze minder geld zullen gaan uitgeven aan de NHL dan voorheen als het seizoen alsnog zou beginnen. De cruciale vraag voor spelers en eigenaren blijft of ze dat menen of niet.