17 oktober 201917:30
Door Joep Meijsen
In een nieuwe serie onder de naam Spotlight zet IJshockey Nederland een ijshockeyteam in het zonnetje. In de eerste aflevering komt de U10 van Red Eagles Den Bosch aan de beurt. 'Na het behalen van mijn zwemdiploma C zei ik: En nu ga ik op ijshockey.'
In de rubriek Spotight belichten we de mensen, spelers en andere betrokkenen die met zijn allen de ijshockeysport zo mooi maken. In deze aflevering belichten we de U10 van Red Eagles Den Bosch in de woorden van coach Bart Klinckenberg en spelers Qing Brouwers en Lucas van den Thillart
Stel jezelf even voor
Hallo mijn naam is Bart Klinckenberg . Coach/trainer van de U10 van de Red Eagles Den Bosch. Ik ben 44 jaar en ben ooit op mijn negende begonnen met ijshockey. Destijds alleen het ijshockeyschooltje en heel veel in de middag schaatsen en vrijdagavond disco.
Op mijn vijftiende ben ik gaan inlinehockeyen. En dat was voor mij mijn grootste passie. Toen ik 17 werd heb ik samen met mijn vader de Daredevils Den Bosch opgericht en dat heb ik in totaal 20 jaar gedaan. Als speler en captain van het eredivisie team en als hoofd jeugdopleiding binnen de inlinehockey club.
Ook ben ik speler geweest van het nationaal inlinehockey team van Nederland. Helaas maar twee keer. Daarnaast heb ik ook de eervolle taak als headcoach van het u19 nationaal inline team en nationaal damesteam gehad.
Na mijn verhuizing naar het buitenland ben ik overgestapt op ijshockey. Nu 10 jaar geleden.
Nadat ik terug ben gekomen, nu zeven jaar geleden, ben ik bij de Red Eagles M@ds team gaan spelen die ik nu de afgelopen drie seizoenen ook train. Daarnaast ben ik ook nog speler geweest bij de Dutch Dukes Tilburg en Mix Stars Nijmegen omdat de M@ds maar 1 keer in de week trainden en dat vond ik te weinig.
Waarom ben je coach geworden?
Met mijn huidige team hoofdzakelijk omdat mijn zoontje erin speelt en ze bij de club een trainer/coach zochten voor het team.
Maar in de afgelopen 30 jaar heb ik het altijd belangrijk gevonden dat de jeugd goede begeleiding krijgt in hun groei in het spelletje. Vandaar dat ik vroeger bij het inline en nu bij het ijshockey de taak van trainer altijd met veel plezier uitoefen. Als coach zit er ook nog een taak bij om van toch vaak een groepje individuen een hecht team te maken. En daar zit de uitdaging in.
Een ander belangrijk aspect is dat je veel aandacht besteed aan respect, sportiviteit, normen en waarden binnen het team en ervoor zorgen dat ze dat ook uitstralen naar de tegenstander.
Je bent natuurlijk als speler het visitekaartje van je vereniging.
Wat is er zo leuk aan het coachen?
Zoals ik het al net vermelde is voor mij de uitdaging om van een groep individu's een hecht team te maken. En dat je merkt dat, vooral als je net met een team begint, een band opbouwt waarbij je respect en waardering krijgt van je spelers en ook ouders van de spelers. (duurt soms wel even maar ik heb veel geduld)
Daarnaast is het gaaf om te zien dat door jou hulp er spelers zich verbeteren en veranderen in de weken/jaren en dat er vooruitgang in zit en dat er een hecht wij gevoel ontstaat.
Waarom is dit team zo leuk om te coachen?
De meeste zijn net bezig en daar zit veel potentie in. Spelers zijn nog vers in hun hockey denkwerk. En daar kan je nog alle kanten mee op.
Ook het verschil tussen de spelers is leuk. Je hebt de fanatieke spelers die er helemaal voor gaan en de wat afwachtende spelers waarbij je wat meer tijd nodig hebt om door te dringen. Maar ook de oplettende spelers die goed opletten wat de bedoeling is en de spelers die alles doen behalve opletten. En alles wat er tussen in zit. Maar wel allemaal spelers die als het er echt om gaat 100% inzet tonen.
Hoe zorg je ervoor dat er een hecht team ontstaat?
Ervoor zorgen dat je ze er allemaal bij betrekt. Bij de warming-up. Bij het teampraatje vooraf en achteraf. Bij de uitleg op het ijs. Maar ook zeker dat je ze soms apart uit de groep haalt om even duidelijk te maken wat er goed of fout gaat. En vooral tegenover de spelers positief blijven, dat ze samen een goede prestatie hebben geleverd.
Maar vooral samenspel en lol hebben is voor mij het belangrijkste.
Welke tip zou je andere coaches willen meegeven?
Je mag negatief zijn over resultaten maar leg dan ook uit wat ze ermee moeten doen. Maar blijf toch ook ondanks alles een positieve uitstraling houden. De spelers gaan zich dan daar ook naar gedragen. Als je als coach in de bank of kleedkamer altijd maar negatief of agressief overkomt gaan de spelers zich er ook naar gedragen.
Stel jezelf even voor
Ik heet Qing Brouwers, ik ben 10 jaar oud en ik woon in Den Bosch
Welke positie speel je?
Aanvaller. Dat vind ik ook wel heel leuk
Hoelang speel je al ijshockey?
1 jaar
Waarom heb je voor ijshockey gekozen als sport?
Geen idee, ik kwam er gewoon een keer bij
Wat vind je zo leuk aan ijshockey?
Ik vind schaatsen leuk en teamsporten wel dus ik koos voor dit
Wat maakt het leuk om in dit team te spelen?
Het zijn aardige kinderen en we kunnen goed samenwerken
Waarom zijn jullie een leuk team?
We maken grapjes en we helpen elkaar en dat soort dingen
Hoe zou je je eigen team omschrijven ?
LEUK TOF!!!!!!!!!
Stel jezelf even voor
Ik ben Lucas vd Thillart, ik ben 8 jaar uit en speel nu voor het tweede seizoen bij de Red Eagles ’s-Hertogenbosch
Welke positie speel je?
Ik ben verdediger
Hoe lang speel je al ijshockey?
Dit is nu mijn 2e seizoen
Waarom heb je voor ijshockey gekozen als sport?
Tijdens de zwemlessen van mijn grote broer in het Sportiom, ging ik af en toe met mijn papa of mama een ijshockeywedstrijd kijken. Ik was meteen verkocht en na het behalen van mijn zwemdiploma C zei ik: ‘En nu ga ik op ijshockey!’
Wat vind je zo leuk aan ijshockey?
Hard schaatsen en schieten met de puck
Wat maakt het leuk om in dit team te spelen?
Ik heb veel vriendjes binnen het team
Waarom zijn jullie een leuk team?
Dat we lief zijn tegen elkaar
Hoe zou je je eigen team omschrijven?
We zijn een goed team, spelen goed samen en hebben een goede goalie
Auteur: Niels Barneveld
Tags
Spotlight