TEAM PHOTO ll Slapping Studs

15 november 201817:00

Door [email protected]

Students in the spotlight: The Slapping Studs

In onze rubriek ‘Students in the Spotlight’ neemt IJshockey Nederland elke donderdag een ander studententeam onder de loep. Met deze week 'The Slapping Studs.'

Hoe is de teamnaam ‘The Slapping Studs’ tot stand gekomen?

De naam ‘Slapping Studs’ is een combinatie van de hardst mogelijke schiettechniek (de slapshot) en wij als studenten vereniging.

Uit hoeveel spelers bestaat de huidige selectie van de Studs?

Op dit moment bestaat onze vereniging uit één coach, twee goalies en ongeveer 40 spelers, waarvan het niveau varieert van complete beginners tot gevorderde spelers. De meeste studenten die beginnen met ijshockey moeten vanaf nul beginnen. Soms doen studenten uit bijvoorbeeld Scandinavië of Canada mee, die hebben het in hun bloed zitten en kunnen direct wedstrijden meespelen.

Hoelang bestaat het huidige team al?

De Studs zijn opgericht in 1982 en daarmee de oudste studenten ijshockeyvereniging van Nederland. Sinds de oprichting van de studentencompetitie in 1987 speelt onze team daarin mee, daarvoor speelden we mee in de reguliere competitie. Sinds 2010 hebben wij een tweede team ingeschreven in de competitie, omdat we als vereniging groeiden en er simpelweg teveel leden waren om allemaal te laten meespelen. Immers, een competitieteam bestaat uit 15 spelers en een goalie. Ons tweede team speelt mee in de 5e divisie, ook wel de biercompetitie van het ijshockey genoemd.

Welke speler/speelster speelt het langst bij de vereniging?

Timo Benthem behoud het record van langste Studs lid ooit. Hij is van 1986 tot oktober 2010 actief geweest. In de huidige samenstelling staan de trainer Tony Tran-Chau (1994-heden) en speler Elmer Lastdrager (2005-heden) aan top. Omdat de leden vrijwel allemaal studenten zijn, is er een flink natuurlijk verloop. Dit leidt wel tot een groot netwerk aan voormalig leden over de hele wereld.

Wat zijn de do’s and dont’s binnen het team?

De Slapping Studs kan gezien worden als een grote familie waarbij iedereen welkom is. De vereniging bestaat uit mannen en vrouwen van allerlei nationaliteiten en geaardheden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en dragen dit ook actief uit. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. Dus als je een keer een training niet mee kunt doen vanwege verplichtingen elders, dan is dat prima.

Zijn er ontgroeningsrituelen die je moet doen voordat je bij het team hoort, zo ja; wat zijn deze?

Er is geen echt ontgroeningsritueel, wat wel elk lid gedaan ‘moet’ hebben tijdens zijn/haar Studs periode is deelnemen aan een van onze BDA’s (Beer Drinking Activities). Een avond uit met de Studs resulteert vrijwel altijd in onvergetelijke momenten.

Welke nationaliteiten zijn aanwezig in het team?

Als studententeam van zowel de Universiteit Twente en het Saxion, hebben wij veel internationale studenten als leden. Momenteel hebben we mensen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Canada, Hongarije, Finland, Letland, Portugal en India.

Tevens hebben wij in het recente verleden ook studenten uit Zuid-Afrika, Rusland, Denemarken, België, Amerika, Noorwegen, Frankrijk, Zweden, Italië, Namibië, Bulgarije, Tsjechië, China en Oekraïne als lid gehad.

Wanneer er diverse nationaliteiten aanwezig zijn, hoe communiceren jullie tijdens trainingen, wedstijdbesprekingen etc. ?

De voertaal binnen de vereniging is Engels, juist vanwege de verschillende nationaliteiten. Ook in het bestuur is de voertaal om diezelfde reden Engels. De meeste e-mails schrijven wij of in het Engels, of in een combinatie van Engels en Nederlands.

Welke leeftijden hebben de jongste en oudste speler?

Momenteel varieert de leeftijd van de spelers tussen de 17 en 31 jaar.

Hoe is de sfeer in de kleedkamer? En wat maakt deze zo?

De sfeer in de kleedkamer is altijd erg interessant. We hebben een Frank die maar al te graag zijn gouden keeltje wil laten horen en een Casper die 5 min voor training nog met een zak McDonalds komt binnen lopen. Voor wedstrijden hebben we vaak muziek in de kleedkamer om iedereen in de juiste stemming te krijgen, en na de wedstrijden drinken we op de winst of op onze inzet.

Wat wordt er door het team ‘off-ice’ georganiseerd aan teamactiviteiten en dergelijke?

Off-ice is de vereniging erg actief! Ook al trainen we twee avonden in de week met een wedstrijd in het weekend, er is altijd wel iemand in voor een activiteit op de overige avonden. Elk seizoen beginnen we bijvoorbeeld met een BBQ om de nieuwe leden welkom te heten en de start van de competitie te openen. Ook als het ijs gesloten is in de warme zomermaanden zijn de Studs regelmatig samen te vinden. We doen aan inline hockey, soap hockey en sinds vorige zomer beach volleybal.

Wat is het leukste teamactiviteit dat de STUDS tot op heden hebben meegemaakt?

De grootste en leukste teamactiviteiten tot op heden zijn toch wel de trainingskampen in Tsjechië, het skiën in Bottrop en de jaarlijkse zeilactiviteit. Tevens doen we ook altijd met plezier mee aan verschillende toernooien waaronder ons eigen nachttoernooi waarbij we onder het genot van een biertje de hele nacht door spelen.

Wie is de sfeermaker binnen het team?

De sfeermaker en hype-man is onze mascotte Slappy die regelmatig wordt verwezenlijkt door onze Frank. Hoewel zijn zangtalent menig lid kippenvel laat krijgen, wordt er altijd smakelijk om gelachen.

Wat maakt de studenten ijshockey competitie zo leuk?

Wat de studenten competitie zo leuk maakt zijn de busreizen die nodig zijn om de wedstrijden te bereiken. Met een team vol enthousiaste spelers en een goede speaker met dito muziek is twee uur in een kleine bus zitten zo erg nog niet. Omdat ijshockey in Nederland een kleine sport is, rijden we dan ook het hele land door. Van Hoorn tot Nijmegen en van Groningen tot Eindhoven, we komen overal. En na de wedstrijd met z'n allen de lokale McDonald’s onveilig maken.

Het leuke aan de wedstrijden zelf is de relaxte sfeer. En toch… ook in de studentencompetitie gaat het er soms hard aan toe. Maar het mooie blijft, zelfs als er een vechtpartij op het ijs ontstaat, achteraf drinken we met de tegenstander gezellig een biertje in het ijsbaancafé. Dat maakt de studentencompetitie wat hij is.

Op welke plek zijn de STUDS vorig seizoen geëindigd en wat is de doelstelling voor het komende seizoen?

In de afgelopen jaren hebben wij goede resultaten behaald in de competitie, maar deze successen betekenen niet dat we de prestaties boven de team-spirit plaatsen. Daar waar we twee jaar geleden nog als tweede eindigden, zijn we vorig seizoen laatste in de studentencompetitie geworden nadat meer dan de helft van ons eerste team klaar was met studeren en naar verre oorden vertrok. Wij zien onze prestaties als een mooie sinusoïde, waarbij we momenteel aan het bouwen zijn aan een nieuw eerste team. Ons doel voor dit seizoen is om in de middenmoot te eindigen.