Mede ontwerp Mediagroep Heerenveen

Watersley U20 international icehockey tournament

Doug Mason hoofdcoach Nederland U20
Doug Mason hoofdcoach Nederland U20

9 augustus 202418:06

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

Talent en Tactiek: Jong Oranje U20 Bereid voor op het Watersley Ice Hockey Tournament

Dit seizoen is Doug Mason terug als coach van Jong Oranje U20. Hij zal deze groep jonge talenten coachen naast zijn rol als bondscoach van het Nationaal Team. Voor Mason en zijn talenten begint het Watersley Ice Hockey Tournament vanavond met de wedstrijd tegen het sterke Kölner Haie, een oude bekende van Mason: van 2006 tot 2009 was hij de hoofdcoach man hun seniorenteam uitkomen in de DEL.

Terug naar Jong Oranje U20, een team dat hij een paar keer eerder coachte. De eerste keer dat hij met deze leeftijdsgroep aan de slag ging, was midden jaren 80, als een van zijn eerste banen als coach. Anno 2024 staat hij dus weer voor een groep jonge talentvolle Nederlandse ijshockeyers en Mason kijkt enthousiast naar het aankomende toernooi in Geleen: “Voor de zomerbreak hebben we in meerdere samenstellingen selectietrainingen gehouden in Tilburg. Afgelopen woensdag zijn we met de overgebleven spelers en goalies uit de voorselectie samengekomen in Geleen om daar voor het eerst weer samen op het ijs te gaan. Zowel gisteren als vanmorgen hebben wij weer getraind, vanavond mogen we dan eindelijk beginnen aan het toernooi met een wedstrijd tegen de Kölner Haie,” vat bondscoach de afgelopen periode van voorbereiding samen.

“Het Watersley Ice Hockey Tournament is een ideale voorbereiding op het nieuwe seizoen. De opzet is goed, daar ben ik tevreden over. De tegenstanders zijn sterk, dat is goed voor deze jonge groep zodat zij buiten hun talent, hun complete-leven moeten laten zien,” vertelt Mason om nog maar eens onder de aandacht te brengen dat talent alleen niet meer genoeg is in het ijshockey.

“Ik hoop dat onze spelers de informatie zo goed mogelijk kunnen verwerken en leren te spelen met tactische discipline dat nodig is op internationaal niveau.”

— Doug Mason hoofdcoach Nederland U20

De bondscoach hoopt dat zijn spelers de informatie zo goed mogelijk kunnen verwerken en leren te spelen met tactische discipline dat nodig is op internationaal niveau. “Er wordt veel gevraagd van de spelers in het hedendaagse moderne ijshockey. Met alleen talent kom je er niet, er is meer voor nodig om de top te bereiken. Dat willen we onze jonge spelers graag bijbrengen. Het is onze bedoeling dat we op een competitieve manier de wedstrijden gaan spelen. Lukt dat en kunnen wij constant blijven, dan kunnen er mooie dingen gebeuren met deze jonge groep.”

Jong Oranje speelt vanavond om 19.00 uur in Geleen tegen Kölner Haie U20. Het is de tweede wedstrijd van het Watersley Ice Hockey Tournament. Eerder op de dag won Groot-Brittannië U20 met 4-0 van België U20. Een wedstrijd die bondscoach samen met zijn staf deels bekeek: “Het was direct na onze training vanmorgen, dus konden we nog een deel kijken van de wedstrijd. Leuke wedstrijd om te zien met de nodige logische fouten die gemaakt worden op dit niveau en de fase van de voorbereiding. We zien zeker kansen voor ons om iets moois neer te zetten wanneer de spelers zich aan de opdracht houden,” sluit Mason positief af.