Gijs tenbult coach

27 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Tenbult nieuwe coach Hijs

Andy Tenbult stapt over van Groningen naar Den Haag. Daar wordt hij de opvolger van de vorige week op non-actief gestelde Canadees Alan Jacob.

Dat melden verschillende publicaties. Tenbult krijgt bij Den Haag de taak om de dalende lijn in de prestaties bij Hijs te stoppen. De ploeg verloor vier van de laatste vijf wedstrijden waardoor kwalificatie voor de play-offs niet meer vanzelfsprekend is en werd uitgeschakeld in de halve finale van de beker.

Den Haag trok dit seizoen een groot blik nieuwe imports open, waardoor de verwachtingen behoorlijk hoog gespannen waren. De Amerikaan Josh Mizerek had in de periode na het ontslag van Alan Jacob de technische leiding bij de Haagse formatie.

Voor Tenbult betekent dit dat zijn aanstelling als hoofdcoach bij Groningen slechts korte tijd duurde. Oorspronkelijk zou hij daar vanaf dit seizoen een driejarenplan uitvoeren, dat moest leiden naar een stabiele ploeg in de eredivisie. Groningen lijdt dit seizoen echter vooral nederlagen, waarna vorige week clubtopscorer Kevin Lavallee werd ingeruild voor de Fin Juha Kaari.

Volgens Groningen betreft de aanbieding van Den Haag een dusdanige positieverbetering voor Tenbult, dat ze hem niet in de weg willen staan. De club heeft mogelijk ook financiële compensatie ontvangen voor het vertrek van de coach. De club beraadt zich nog over de aanstelling van een opvolger.

Andy Tenbult is Ă©Ă©n van de bekendste coaches in het Nederlandse ijshockey. De afgelopen jaren had hij de technische leiding bij onder meer Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Utrecht.