Div teams 0910

29 januari 201000:00

Door Joep Meijsen

The Friday Round-up Week 18

De bestgelezen rubriek op IJshockey.com verhuist voor de twee week op rij naar de vrijdag. In deze editie onder meer aandacht voor een Geleens ritueel met de cup, de nieuwe club van een Haagse sleutelspeler, het erelidmaatschap voor Alexander Schaafsma en het vertrek van Mike Pellegrims.

We zijn u nog een wedstrijd schuldig. Woensdagavond won Den Haag met 8-0 in Amsterdam. Derek Bekar had drie goals voor de regerende landskampioen. Verder kwamen Marcel Bruinsma (2x), Andri Salomonson, Matt Korthuis en Jan-Jaap Natte tot scoren. Door de zege heeft Den Haag de topvier weer in het vizier.

De kijkcijfers voor de bekerfinale zijn binnen. Op L1 hebben liefst 98.000 mensen de wedstrijd gezien. Daarbij kunnen 65.000 kijkers uit de regio van TV West worden opgeteld, terwijl uit de rest van Nederland nog 37.000 kijkers via de digitale decoder naar één van de regiozenders heeft gekeken. Tenslotte waren er nog enkele duizenden volgers van de livestream. Komende zaterdag om 16.00 uur de eerste uitzending van Eredivisie IJshockey op RTL7.

Geleen Eaters is na de bekerwinst begonnen met een mooie traditie. De club geeft de afgelopen week gewonnen cup iedere twee weken mee met een speler. Dat gebeurt in Noord-Amerika ook bij het winnen van de Stanley Cup. Er zijn boeken volgeschreven over wat er op dat soort reisjes met de cup gebeurt.

De terugkeer van Alexander Selivanov is aanstaande. De beroemdste speler in de Nederlandse liga is zo goed als hersteld van een knie-operatie en is deze week weer begonnen met de ijstraining en wil snel zijn rentree maken. Minder goed nieuws is er voor Alan van Bentem. De forward is deze week aan zijn pols geopereerd.

Alexander Schaafsma is benoemd tot erelid van Amstel Tijgers. Aanleiding was zijn 429e wedstrijd voor de club, waarmee hij het record van Ron Berteling brak. De sympathieke Groninger is voornemens aan het eind van het seizoen definitief te stoppen. In een interview met De Telegraaf geeft hij zijn fans nog wel een sprankje hoop. ‘Ik heb coach Ron Berteling gevraagd komend seizoen mee te mogen trainen om af te bouwen. Wie weet, snoep ik er nog een wedstrijdje bij als er personele problemen zijn.'

Sjoerd Idzenga spelt mogelijk de rest van het seizoen voor Groningen. Die club verkeert in de problemen nu doelman Wyatt Russell zich opnieuw heeft geblesseerd en ook de andere goalies niet fit zijn. Er moet nog speciale toestemming volgen van de ijshockeybond.

In Dagblad De Limburger legt Mike Pellegrims nog een keer uit hoe het nu precies zit met zijn vertrek. ‘Dit was de moeilijkste beslissing van mijn carrière. Ik heb heel lang zitten dubben, Geleen zit diep in mijn hart. Duizend man elke wedstrijd, dat zie je nergens in Nederland. Ik had hier in twee, drie jaar iets moois kunnen opbouwen.'

Pellegrims vervolgt: ‘Ik heb het bestuur al voor Nieuwjaar gewaarschuwd: laten we gaan praten, anders zijn jullie te laat. Ik kreeg diverse aanbiedingen, aanbiedingen, waarvan de beste van Wolfsburg was, een hele gezonde club met Skoda en Volkswagen erachter. Vorige week vrijdag, twee dagen na de bekerwinst, heb ik Eaters tot een gesprek gepusht. Ik heb hen een deadline tot zaterdag gegeven.Toen kwamen ze alsnog met een aanbod, maar ik heb besloten toch te vertrekken.'

De Slowaak Jozef Cierny was afgelopen jaar een sleutelspeler bij het behalen van de landstitel voor Den Haag. Deze week vond hij eindelijk een nieuwe club. Cierny gaat aan de slag bij Bad Tölz in de Duitse Oberliga. Enkele onbekende sponsoren hebben zijn komst daar mogelijk gemaakt. Als de formaliteiten zijn afgerond, kan Cierny komende zondag al zijn debuut maken in de derby tegen Passau. Bad Tölz staat voorlaatste in de Oberliga.

Nijmegen Devils heeft een officiële reactie uitgebracht op de onrust over het voortbestaan van het Triavium en het voornemen de huurprijs stevig te verhogen. Daarbij is onder meer in kaart gebracht welke prijs andere clubs betalen. Daaruit blijkt dat Nijmegen nu al meer huur betaalt dan de meeste andere clubs. Als het Triavium ooit dichtgaat, wil de club zich inspannen voor de bouw en exploitatie van een hal naar het voorbeeld van het oude Heyendaal.

Er is inmiddels een nieuwe datum bepaald voor de in januari door sneeuwval afgelaste wedstrijd tussen Nijmegen en Heerenveen. De twee ploegen ontmoeten elkaar op zondag 7 februari om 17.30 uur in het Triavium. De wedstrijd die Nijmegen daarna op dinsdag 9 februari in Den Haag zou spelen is een dag verplaatst naar woensdag de tiende. De aanvangstijd blijft hetzelfde.

De Bossche ijshockeylegende Rini Brok stopt aan het einde van het seizoen als coach bij de regerende kampioen in de eerste divisie. Na veertig jaar ijshockey is het (even) genoeg geweest voor de oud-speler. Hij vormt bij Den Bosch een coaching-duo met Mari Saris, die volgend jaar wel door wil gaan. Brok hoopt met een tweede kampioenschap in de eerste divisie afscheid te nemen.

Weinig verschuivingen in het klassement voor de Strafbankkoning. Brian Mullally heeft 130 strafminuten in 36 wedstrijden en zes minuten voorsprong op Jeroen van Olphen van Groningen. Alwin Assenberg en Bert van den Braak volgen op bescheiden afstand.