Div teams 1112

13 december 201108:36

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 12

Vanwege het drukke programma in de eredivisie heeft de Tuesday Round-up een weekje overgeslagen, maar nu is hij terug met een wel erg uitgebreide editie. Met onder meer aandacht voor de U20, de druk op Meierdres en Den Haag, een Nederlandse ijshockeylegende aan het woord en een nieuwe aanvaller voor Turnhout.

De U20 is het WK in Oekraïne op teleurstellende wijze begonnen. De ploeg van Leo van den Thillart ging in de openingswedstrijd met 5-0 onderuit tegen de leeftijdsgenoten uit Spanje. Rowan Delil kreeg de start voor Nederland en maakte 18 saves op 23 schoten. Oranje stuitte 33 keer op Bruno Gonzalez, die een shutout op zijn naam bracht.

Oranje kende een moeizame voorbereiding op het toernooi. Zo raakte een deel van de bagage zoek tijdens de vlucht. Veel spelers kregen pas kort voor de wedstrijd hun materiaal. Mike Overweg moest door het ontbreken van zijn equipment zelfs de eerste wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. De Nederlandse junioren vervolgen het toernooi woensdag met een wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Litouwen.

Turnhout heeft een nieuwe speler. Het gaat om de 27-jarige Belgische Canadees Mike Baslyk, die eerder dit seizoen uitkwam voor Bloomington Blaze in de CHL. De uit Montreal afkomstige forward verzamelde daar in elf wedstrijden geen punten. Baslyk, die vier seizoenen universiteitsijshockey speelde in Canada, was eerder in Europa actief voor Deuil-Garges in de tweede Franse divisie, waar hij in 25 wedstrijden 41 punten op zijn naam bracht. Turnhout kampte de afgelopen weken met een kleine selectie door blessures en het vertrek van twee imports.

Ook in België staan de halve finales van de beker op het programma. Herentals staat intussen op voorsprong in de best-of-three in tegen Leuven. De openingswedstrijd werd afgelopen week met 6-3 gewonnen. Vanavond is de tweede wedstrijd. Dan begint ook de serie tussen Turnhout en Antwerp Deurne, dat zich via ruime zeges op Gullegem en Olympia Heist plaatste voor de halve finales van de beker.

Ian Meierdres voelt de druk op zich nu hij de absolute nummer één is bij Tilburg. ‘Of ik het ook zo voel? Ja en nee. Dit is wat ik al van kinds af aan gewild heb. Dan moet je het ook gewoon doen, vind ik. Maar je weet wel dat de ploeg een probleem heeft als je geblesseerd raakte en dat je er dus ook de volgende wedstrijd weer moet staan. Daarom benader ik situaties waarin ik normaal agressief reageer nu eerder passief, afwachtend', zegt hij in Brabants Dagblad na de wedstrijd tegen Leuven.

Vanavond staat de beslissende derde wedstrijd tussen Den Haag en Eindhoven op het programma in De Uithof. In AD/Haagsche Courant komt Marco Postma aan het woord. ‘We hebben een heel sterk team en met dit team moeten we ook gewoon winnen. Daar hebben we gewoon de kwaliteit voor. Er kan natuurlijk altijd een uitschieter bijzitten en het is jammer dat dat nu net in de wedstrijden gebeurde waar het om ging. Dat zeg je in Hongarije in de Continental Cup. Tegen de sterke Hongaren speelden we een heel goede wedstrijd, maar gingen tegen Turnhout onderuit. Die wedstrijd hadden we gewoon niet mogen verliezen. Hetzelfde gebeurde in de tweede halve finalewedstrijd tegen Eindhoven. Het team had een off day.'

Op verschillende locaties in Nederland worden de komende weken ijshockeydemonstraties gegeven door spelers van Eindhoven en het CTO. De promotietour wordt gesponsord door kaasfabrikant Eru, die de afgelopen jaren ook al het ijshockey op televisie sponsorde. De ijshockeyers haken aan bij een evenement van de schaatsbond, waarbij vijftien tijdelijke ijsbaantjes worden aangedaan. Het ijshockey staat onder leiding van Tommie Hartogs, het schaatsen gebeurt door Barbara de Loor.

Oud-jeugdinternational Dave Stappershoef is terug bij Nijmegen Devils. De 26-jarige verdediger was laatstelijk actief op het hoogste niveau in Spanje. Daarna stopte hij om zich op de afronding van zijn studie te richten. Over het niveau van de eerste tegenstander, het met 21-0 verslagen Groningen 2, is hij niet erg positief in De Gelderlander. ‘Groningen heeft niets in de eerst divisie te zoeken. Ik heb op natuurijs tegenover jongens gestaan die beter waren.'

De voormalige Belgische bondscoach René Labonté is overleden aan zijn val van de trap. Hij overleed op zaterdag 3 december. Zes dagen later was er een herdenkingsbijeenkomst in de ijshal van de Heist op den Berg. Daar werd onder meer het shirt met nummer 2 naar het plafond gehesen. Dit nummer zal in Heist niet meer gebruikt worden. Labonté is 68 jaar oud geworden. IJshockey.com wenst familie en vrienden van de oud-speler van Geleen veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Dagblad Het Parool zocht deze week ijshockeyveteraan Johannes Cornelis ‘Dummy' Smit op. De in 1929 geboren ijshockeyer won in 1950 de landstitel met Amsterdam en zwierf daarna als ijshockeyer door Europa. Eerst met het toerende Amsterdam van voorzitter Freddy Schweers, daarna als speler en coach in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Eind jaren zeventig werd hij technisch directeur bij de NIJB. In zijn huiskamer staat het zilveren bordje dat hoorde bij de verkiezing tot Sportploeg van het Jaar van Oranje in 1979. ‘Toen zei het me niets, maar nu besef je hoe bijzonder het was.'

Bill Horton van Leuven liep de afgelopen weken tegen 29 strafminuten op en staat daarmee nu op 114. Daarmee blijft hij de regerende strafbankkoning. Jay Latulippe werd ook van het ijs gestuurd en staat met 107 minuten nu op de tweede plaats. De Duitse Amsterdammer Tobias Kathan staat derde met 93 minuten, terwijl Casey Vanschagen (84) en Matt Korthuis (83) de vierde en vijfde plaats innemen.