Div zwarthoed yog 160112

17 januari 201210:45

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 16

Daar is de round-up, round-up. Hij is geweldig. Met het overhandigen van de Rode Lantaarn in de North Sea Cup, het einde van het seizoen voor Bert van den Braak en Jochen Gross, meer over het vertrek van Turnhout uit de North Sea Cup, stemmen op Nardo Nagtzaam, uitbreiding van de statistieken op IJshockey.com en nog veel meer.

Bjorn Steijlen pakte een shutout in de thuiswedstrijd van Leuven tegen Amsterdam. De Chiefs wonnen de ontmoeting dankzij goals van David Camelbeeck en David Vychodil met 2-0, waardoor Leuven de rode lantaarn op de ranglijst van de North Sea Cup overdoet aan Capitals. De wedstrijd werd op de zeer ongebruikelijke maandagavond gespeeld. Voor Leuven was het de eerste zege in de lopende NSC-competitie.

Amsterdam Capitals heeft afscheid genomen van Jochen Gross. De in Frankfurt geboren verdediger speelde zeven seizoenen voor Amsterdam in zowel de eredivisie als de eerste divisie, maar hij kan zijn ijshockey niet langer combineren met werk. De 29-jarige verdediger speelde zijn laatste wedstrijd afgelopen weekeinde tegen Herentals en verzorgde in het lopende seizoen in 19 wedstrijden twee goals en twee assists.

Voor aanvaller Bert van den Braak van Heerenveen Flyers is het seizoen afgelopen. De geboren Nijmegenaar brak afgelopen weekeinde tijdens de wedstrijd tegen Leuven zijn kuitbeen. ‘Hoe het gebeurde weet ik niet, maar opeens lag ik met enorm veel pijn op het ijs', zegt hij tegen de Leeuwarder Courant. Zijn kuitbeen werd in het lokale ziekenhuis in het gips gezet. Flyers gaat het verlies van Van den Braak intern opvangen.

De Nederlander Nardo Nagtzaam staat op de kandidatenlijst voor de prestigieuze Hobey Baker Award, een van de belangrijkste individuele prijzen in het Noordamerikaanse college ijshockey. De coaches van 58 universiteiten brengen hun stem uit, terwijl ook het publiek mag stemmen. Daaruit komen tien finalisten voort, waaruit een comité uiteindelijk de winnaar kiest. Nardo ondersteunen kan hier.

Doelman Tyler O'Brien meldt in zijn blog dat inderdaad de vrees voor blessures de reden was voor de imports van Turnhout om hun biezen te pakken. Dit had echter niets te maken met de Nederlandse teams, de scheidsrechters of een enkele wedstrijd in de NSC, zoals de verklaring van de club luidde. De door vertrokken spelers en blessures aangetaste selectie van Turnhout zorgde voor onverantwoorde hoeveelheden ijstijd. In de blog onthult hij ook zaken over de verzorging van de spelers en de onderlinge sfeer in de selectie.

De referees voor de bekerfinale zijn Jean-Paul de Brabander en Sven Bergman. De linesmen zijn Joep Leermakers en Jeroen van de Berg. De keuze voor de scheidsrechters is opmerkelijk. Afgelopen weekeinde werd in verschillende duo's geoefend voor het viermans-systeem. Daarbij trad het uiteindelijk gekozen duo echter niet aan.

De twee Nederlandse deelnemers aan de Winter Youth Olympic Games in Innsbruck hebben zich geplaatst voor de finale. De Nederlandse Julie Zwarthoed deed dat zelfs als de nummer één in de kwalificatie. Ook Guus Simons wist de finaleronde te bereiken. Bij het evenement in Innsbruck draait het bij afgevaardigden van kleinere ijshockeylanden om individuele ijshockeyskills. Ook de Belgische afgevaardigde Renée de Wolf wist zich bij de meisjes voor de finale te plaatsen. (foto's: Christian Pierre).

Joey Verreijen kijkt in NRC Handelsblad terug op zijn entree in de eredivisie. ‘Ik train natuurlijk heel hard, ik ben veel in de sportschool en ik loop ook hard. Maar de stap van de jeugd naar de profs is heel groot. In de eredivisie heeft elk team zes of zeven buitenlandse spelers, dat zijn direct de beste ijshockeyers. Ik moest de eerste vijf, zes wedstrijden echt knokken om aan te haken bij het niveau, de snelheid en de hardheid. Ik moet nog steeds een beetje oppassen omdat ik niet zo groot ben. Ik ga wel duels aan, maar moet mijn gedachten erbij houden. Het helpt dat ik best behendig ben. En met zijn snelheid kan ik ook tegenstanders ontwijken.'

De plannen voor een complete nieuwbouw van Thialf staan op losse schroeven. Binnen de Provinciale Staten van Friesland is gezien het kostenplaatje van honderd miljoen euro weinig draagvlak. Dat betekent dat renovatie van de bestaande accommodatie een mogelijke andere uitkomst is. De vernieuwing en renovatie worden ingezet vanwege het langebaanschaatsen, maar de plannen zouden ook invloed hebben op het Heerenveense ijshockey.

De statistiekenpagina's van IJshockey.com zijn uitgebreid met nieuwe grafieken die aangeven in welke fase van de wedstrijd de verschillende clubs het vaakst scoren in zowel thuis- als uitwedstrijden. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat dit seizoen Tilburg Trappers de meeste goals scoort in de slotfase van de derde periode, terwijl Hijs wedstrijden in eigen huis vooral beslist in het tweede deel van de tweede periode. De grafieken zijn toegevoegd aan de teampagina's van alle deelnemende teams aan de North Sea Cup.

Het terugtrekken van Turnhout heeft ook invloed op het klassement van de Strafbankkoning. De tegen White Caps opgelopen straffen tijdens de NSC tellen niet meer mee, waardoor Casey Vanschagen weliswaar afgelopen weekeinde tegen verschillend straffen opliep, maar toch zijn totaal zag dalen van 147 naar 134 minuten. Jay Latulippe stijgt van 117 naar 121, terwijl Bill Horton (114) ondanks zijn vertrek enkele weken geleden stijgt van vier naar drie. Raphael Joly verliest strafminuten en staat nu op 110.