18 oktober 201112:16
Door Joep Meijsen
De Tuesday Round-up is weer af. In deze editie van het virtuele rondje langs de ijsbanen aandacht voor de veranderde houding van Peter van Biezen, de comeback van Casey Vanschagen, een Nederlands onderonsje in de NCAA en een nieuwe strafbankkoning.
Peter van Biezen speelde afgelopen vrijdag zijn vijfhonderdste wedstrijd voor Tilburg Trappers, die hij opdroeg aan zijn ouders. In Brabants Dagblad zegt hij wel dat hij afgelopen zomer is veranderd door de perikelen rond zijn contract. ‘Als ze dit voorjaar op het begin tegen me hadden gezegd: 'We gaan failliet, we moeten volgend jaar helemaal opnieuw beginnen, wie springt er op de boot?', dan had ik het zo gedaan. Dan had ik bij wijze van spreken gratis gespeeld. Maar nu ben ik een half jaar door de club aan het lijntje gehouden. Dat heeft me erg teleurgesteld. Ik gedraag me nu ook anders in het team. Ik doe mijn uiterste best, maar ik ga me niet meer overal druk om maken, zoals vroeger.'
Nick Verschuren scoorde afgelopen zaterdag twee keer voor Eindhoven in de wedstrijd tegen Herentals. Volgens hem is er nog voldoende groei mogelijk bij Kemphanen om van de bekercompetitie een succes te maken. ‘Twee jaar geleden verloor ik met Geleen in het begin van de bekercompetitie bijna elke wedstrijd. We pakten uiteindelijk de beker. Het seizoen is een marathon en geen sprint.'
Voor Casey Vanschagen was de terugkeer naar Tilburg afgelopen vrijdag een aparte ervaring. De tot verdediger omgevormde aanvaller speelde acht jaar voor Trappers en schaatste zelfs bij een straf naar de verkeerde strafbank. ‘Het was een moeilijke wedstrijd voor mij, dat zeker. Acht jaar speelde ik met die fans in mijn rug en nu moest ik daar ineens tegenop boksen. Dat was niet makkelijk. Ik heb er wat plezier mee gehad, maar over het algemeen was het een wedstrijd die we maar snel moeten vergeten', zegt Vanschagen tegen Kemphanenfan.nl.
José Bruijsten vertelt in De Gelderlander hoe het voelde toen ze enkele jaren geleden haar zoon Mitch voor het eerst uitzwaaiden op Schiphol toen hij begon aan zijn Noord-Amerikaanse loopbaan. ‘Mitch was achttien. Hij ging ijshockeyen bij Sioux City in Iowa. Ik geloof dat hij drie keer moest overstappen. ‘Dat kan hij niet alleen', dacht ik alleen maar'. Toen hij na een half jaar terugkeerde herkende ze hem niet terug. ‘Daar stond een grote, sterke kerel van 1,95 meter met een wasbordje. En brééd.'
Afgelopen weekeinde speelde Mitch Bruijsten met zijn Anchorage Seawolves tegen Mercyhurst met de andere Nijmegenaar Nardo Nagtzaam in de opstelling. Bruijsten, tweedejaars collegespeler, won de wedstrijd met zijn team met 6-2. Bruijsten pikte twee assists mee in de wedstrijd. In totaal zijn dit seizoen vier Nederlandse spelers actief op het hoogste college-niveau, naast Bruijsten en Nagtzaam zijn dat ook Mike Dalhuisen en Steve Mason.
Phil Aucoin heeft de selectie van de Reading Royals in de ECHL niet gehaald. De topscorer van Nijmegen en Den Haag was één van de vijf spelers die door de ploeg voorafgaand aan de eerste oefenwedstrijd van het seizoen werd weggestuurd. Eerder had Aucoin nog deelgenomen aan een AHL-kamp, waar ook zijn broer Keith Aucoin aanwezig was.
De selectie van Eindhoven is vorige week uitgebreid met aanvaller Marc Donders. De forward keerde aan het begin van dit seizoen vanuit Nijmegen terug naar Tilburg, maar had het daar onvoldoende naar zijn zin. Donders debuteerde afgelopen weekeinde al voor Kemphanen en had in zijn eerste twee wedstrijden direct twee assists. In de ontmoeting met Tilburg werd hij van het ijs gestuurd na een overtreding op Nick de Ruijter. Laatstgenoemde raakte daarbij geblesseerd, maar volgens Brabants Dagblad rekent de speler erop eind deze week weer het ijs op te kunnen.
Afgelopen week ontstond onrust over de status van de verschillende buitenlandse spelers in de Nederlandse competitie. Daarop ontvingen de teams een brief van de Nederlandse IJshockey Bond waarin ze werd gevraagd om spelers die niet voldoen aan de regels aan de kant te houden. Bij vrijwel alle clubs deden alle imports echter mee. Alleen Alexander Selivanov kwam niet in actie bij Hijs, maar hij stond wel gewoon in de bank. Zijn afwezigheid had van doen met het puntensysteem.
Brian Mullally is alweer koploper in het klassement van de Strafbankkoning. Hij liep tegen een tien minuten-straf op en staat nu op dertig minuten. Deniz Mete had twee minuten straf en staat daarmee nu op 29, terwijl Marcel Bruinsma bleef staan op 27. Hij werd ingehaald door Mitch Morgan van Herentals, die nu op 28 minuten staat. Opvallend is dat kandidaat voor de hoofdprijs vorig jaar Raphael Joly dit jaar nog op nul strafminuten staat.