Tijgers merriam2 0809

8 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Tijgers bederft uitzicht Hijs

Hijs den Haag eindigt het weekeinde met nul punten. De ploeg van Brian de Bruyn verloor op zaterdag voor de camera's van SBS de uitwedstrijd in Amsterdam met 4-2. Nijmegen Devils haalde juist de volle buit binnen door een 3-6 zege in Eindhoven en blijft daarmee in de race voor de derde plaats.

Amstel Tijgers - Hijs den Haag

Amstel Tijgers liet op zaterdagavond zien dat de verschillen in de Nederlandse competitie niet groot zijn. Het team van Ron Berteling staat achtste op de ranglijst, maar klopte in de eigen hal verdiend de nummer twee Den Haag. Deze ploeg lijkt daarmee de gedachten aan de eerste plaats op de ranglijst in de ijskast te moeten zetten, al blijft het lastig voorspellen in de competitie dit seizoen.

Na twee periodes stond Amsterdam er bijzonder florissant voor. In de eerste periode was er weliswaar sprake van goede kansen voor de gasten uit Den Haag, maar de enige treffer kwam van de stick van Kent Merriam. In de tweede periode greep de formatie uit de hoofdstad definitief de macht via goals van Kent Merriam, Andre Gill en Eric Thomassian, waardoor Den Haag tegen een achterstand van 4-0 aankeek.

Pas in de derde periode leken de spelers van Den Haag te beseffen wat het belang van de wedstrijd is na de nederlaag gisteren tegen Tilburg Trappers. Het doel van Amsterdam wordt belaagd en het is vooral aan doelman Jan Muenster te danken dat de marge voor de hoofdstedelingen behouden blijft. John Gordon zet Hijs voor het eerst op het scorebord, terwijl Josh Mizerek de spanning nog verhoogd door zeven minuten voor tijd de 4-2 te scoren. Daarbij blijft het echter in de inhaalrace van de Amsterdammers.

Eindhoven Kemphanen - Nijmegen Devils

Nijmegen Devils won ook de tweede wedstrijd van het weekeinde en klimt daardoor in ieder geval voorlopig naar de derde plaats van de ranglijst. Met een goal en twee assists in de 6-3 zege tilde Phil Aucoin zijn aantal punten voor dit weekeinde naar tien. Robbert Maas had twee treffers namens de gastheren, die vooral in de tweede en derde periode zicht hadden op een beter resultaat.

Daartoe zouden de Eindhovenaren echter van ver hebben moeten komen. Na een kwartier spelen stond Nijmegen Devils al op een 4-0 voorsprong in het met bijna 850 toeschouwers gevulde stadion. Phil Aucoin, Brad Smulders, Stephan Kreuzmann en Jason Baclig brachten de treffers op hun naam. De goal van Aucoin werd shorthanded gescoord, terwijl Nijmegen bij de treffer van Kreuzmann twee man meer op het ijs had staan.

Kemphanen heeft gaandeweg dit seizoen veel zelfvertrouwen getankt en komt in het tweede bedrijf terug in de wedstrijd. Robbert Maas verlengde deze week net als Jeffrey Melissant en Reinier Staats zijn contract bij Eindhoven met twee jaar. Maas vierde dit met twee goals in de tweede periode.

Tot een definitieve comeback kwam het echter niet. Akim Ramoul herstelde de marge dertien minuten voor tijd enigszins. Vier minuten voor tijd bracht Dominik Rozman de spanning nog iets terug, maar een treffer in het lege net van Adam Gebara maakt een einde aan de Eindhovense ambities. Die ploeg staat nu ineens op de zevende plaats, gelijk in punten met nummer acht Amsterdam.

Kemphanen devils scoort 070209