Tijgers logo 465x310

19 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Tijgers haalt center binnen

Amstel Tijgers heeft de selectie uitgebreid met de voormalige Zweedse jeugdinternational Alexander Hult. De 23-jarige center speelde vorig jaar op het tweede niveau in eigen land.

De nieuwe center moet het scorend vermogen van de Amsterdamse ploeg verbeteren. Hult werd in 2003 in de achtste ronde van de NHL-draft gekozen door de San Jose Sharks. Een jaar later speelde hij voor Zweden op het wereldkampioenschap voor junioren. In zes wedstrijden nam hij twee assists voor zijn rekening. Hij speelde in die ploeg onder meer samen met de huidige Toronto Maple Leaf Alexander Steen.

Tot een doorbraak van Hult in Noord-Amerika of het hoogste Zweedse niveau leidde dit niet, al speelde hij enkele wedstrijden voor het topteam in eigen land Djurgardens. De afgelopen jaren kwam Hult uit voor ploeg op lager niveau in Zweden, op het hoogste niveau in Noorwegen, op het tweede niveau in Rusland en in de Poolse liga. In 23 wedstrijden voor Comet IK in Noorwegen tekende hij in 04/05 voor vier goals en tien assists.

Het afgelopen jaar kwam Hult het grootste deel van het jaar uit voor Bofors IK, dat op het tweede niveau speelt in Zweden. In 37 wedstrijden nam hij twee goals en vier assists voor zijn rekening. Begin dit jaar was hij op proef bij de Bakersfield Condors, die uitkomen in de East Coast Hockey League. Dit leidde niet tot een contract. Wel kwam hij enkele wedstrijden uit voor Bossier-Shreveport Mudbugs uit de Central Hockey League, waar hij geen deel meer uitmaakt van het actieve roster. Dit maakt hem vrij om over te stappen naar Amsterdam.

Amsterdam omschrijft de nieuwe aanwinst als een hardwerkende en creatieve center. Hij zou vooral goed zijn in face-offs en over veel snelheid beschikken. Hult is de zevende aanvallende import voor Amstel Tijgers en de eerste die niet geboren is in Noord-Amerika. Marcel Kars en Andre Gill steken er dit seizoen statistisch dik bovenuit in de formatie van coach Ron Berteling.