30 juli 200800:00

Door Joep Meijsen

Tijgers haalt ex-DEL-goalie

Na Utrecht en Geleen haalt ook Amsterdam een doelman uit Duitsland. Het gaat om de 28-jarige Jan Münster, die onder meer voor Hannover, Kassel en Augsburg uitkwam in de hoogste Duitse liga DEL.

Münster fungeerde op het hoogste niveau in Duitsland voornamelijk als reserve achter importgoalies. In 2002/03 stond hij achtien wedstrijden in het net bij Kassel Huskies, waarbij hij een save-percentage van .923 op zijn naam bracht. Afgelopen jaar was hij bij Augsburg de back-up van Patrick DesRochers en speelde slechts vier wedstrijden. In totaal was Münster zeven seizoenen actief in de DEL.

Doelmannen in Duitsland hebben jonge goalies hetzelfde probleem als in Nederland, ze komen weinig toe aan spelen op het hoogste niveau door het aantrekken van goede buitenlandse goalies. Opvallend genoeg hebben we in Nederland het komende seizoen echter drie Duitse goalies actief op het hoogste niveau. Utrecht trok gisteren Mario D'Antuono aan, terwijl Geleen Benjamin Finkenrath overneemt van Nijmegen. Ook Den Haag, Groningen en Tilburg kiezen voor een import-doelman.

Münster speelde de afgelopen jaren ook regelmatig in de tweede Bundesliga bij onder meer Wolsfburg en Landshut. Bij Wolfsburg miste hij door een blessure het grootste deel van het kampioensjaar. Aan het eind van het seizoen werd zijn doorlopende contract afgekocht voor 28.000 euro. Voor het afgelopen seizoen nam hij deel aan een trainingskamp van de Las Vegas Wranglers, maar door visumproblemen moest hij terugkeren naar Duitsland, waar hij bij Augsburg werd opgevangen.

De nieuwe aanwinst van Amsterdam geldt als een rustige goalie met goed positiespel. In Amsterdam hoopt hij op veel speelminuten. Münster volgt in Amsterdam Tim Knudsen op, die naar Den Haag verhuist.