7 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Tijgers te sterk voor Flyers

Brad Smulders is nog maar net een Amstel Tijger, maar tekende in de eerste de beste competitiewedstrijd al voor de winnende goal. De international scoorde in een spannende ontmoeting met Heerenveen Flyers zeven minuten voor tijd de 5-4 voor Amsterdam. Paul Vincent had twee goals.

De voorbereiding van Heerenveen op de wedstrijd in Amsterdam zegt iets over het Nederlandse ijshockey. De meeste spelers kwamen elkaar pas donderdag voor het eerst op het ijs tegen, op vrijdag werd nog een snel oefenpotje tegen Utrecht afgewerkt en op zondag begon het serieuze werk al.

Amsterdam was dan ook duidelijk de betere ploeg op zondagavond, waarbij de uitstekend spelende Paul Vincent betrokken was bij bijna iedere gevaarlijke aanval van de hoofdstedelingen. Die kregen versterking van jongeling Brent Janssen, die op het laatste moment is overgestapt van Flyers naar Amsterdam. De jeugdinternational nam prompt een assist voor zijn rekening.

Flyers begon bij lange na nog niet compleet aan de wedstrijd. De Russische lijn van Heerenveen ontbrak nog. Intussen zijn de broodnodige visa binnen, waardoor de Friezen vanaf volgende week compleet kunnen aantreden. Ook de zieke Erik Landman ontbrak. Het was dus eigenlijk al een prestatie van formaat dat Flyers de tegenstander uit Amsterdam een groot deel van de wedstrijd bij kon houden.

Dat kwam vooral door een man, doelman Tim Kelleher, die in zijn eerste optreden in de Nederlandse competitie een meer dan uitstekende indruk maakte. Hij hield zijn team in de wedstrijd met onder meer twee stops op Paul Vincent van dichtbij en een katachtige reflex op een deflectie vlak voor zijn doel. Daarmee lijkt de Amerikaan een speler waar Heerenveen nog veel lol aan gaat beleven dit jaar.

Flyers kwam in de wedstrijd vroeg op voorsprong, maar zag de dit jaar vanuit Friesland naar de hoofdstad verhuisde Kevin Bruijsten niet veel later gelijk maken. Paul Vincent bracht de Friezen daarna op voorsprong. De Amerikaan werd door Steve Howard weggestuurd en rondde vlekkeloos af in de bovenhoek.

Een straf vroeg in de tweede periode tegen Mike McCarthy leek Amsterdam de kans te bieden verder uit te lopen. Lawne Snyder had andere gedachten. De verdediger vuurde van ver een schot af, dat tot verbazing van iedereen doelman Tim Knudsen klopte en in het net verdween. Een volgende powerplay leverde wel succes op voor Amsterdam. Jordy van Oorschot schoof de puck op tijd naar Mike Gough die met de backhand de puck op de een of andere manier in het doel kreeg. De broers McCarthy zorgden er echter voor dat de ploegen met een gelijke stand de tweede pauze ingingen. Mike verzorgde de pass en Matthew de afronding.

Paul Vincent en Jonas Carlenius zorgden er daarna voor dat de ontmoeting tot diep in de derde periode in evenwicht bleef, tot Brad Smulders de winnende treffer voor zijn rekening nam. Flyers had niet de veerkracht om voor de vierde keer een achterstand ongedaan te maken en verliet uiteindelijk met lege handen de Jaap Edenhal. Amsterdam boekte de eerste overwinning van het seizoen.