8 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

Tijgers trekken goalie aan

Amsterdam heeft de 28-jarige Canadese doelman Tim Knudsen gecontracteerd als opvolger voor Jonathan Pelletier. Knudsen kwam vorig jaar uit op het derde niveau in Duitsland. De Belgische international Jan Mertens komt op proef bij de bekerwinnaar.

Tim Knudsen is afkomstig uit Kitchener in de Canadese provincie Ontario en heeft zich vanaf het lagere jeugdniveau in Canada opgewerkt tot een speler met een behoorlijke staat van dienst. Hij keepte onder meer vier seizoenen in de United Hockey League, alvorens hij de overstap maakte naar Europa.

Daar kwam hij kortstondig uit voor Bremerhaven in de Duitse tweede divisie, gevolgd door een seizoen voor SV Caldaro op het tweede niveau in Italië. Afgelopen jaar speelde hij voor Freiburg in de Oberliga, waar hij 34 keer in actie kwam. Knudsen is een grote, fysiek sterke doelman die zijn lichaam goed weet te gebruiken.

Bij Freiburg afgelopen seizoen werd hij bekritiseerd omdat hij weinig fit aan het seizoen begon en moeite heeft de puck op een goede manier terug te brengen in het spel. Hij werd echter geprezen voor het feit dat hij meestal goed in positie staat voor de saves en de scoringshoek voor aanvallers zo klein mogelijk maakt.

De 23-jarige Jan Mertens komt over van Leuven in België. De links schietende aanvaller heeft zijn studie afgerond en wil het komende seizoen kijken hoe ver hij kan komen in het ijshockey. De 1,85 grote Mertens geldt als een van de betere jonge Belgische ijshockeyers en is sinds enkele jaren een vaste keuze in de Belgische nationale ploeg. Tijdens het afgelopen WK kwam hij in vijf wedstrijden tot twee doelpunten en een assist en werd hij uitgeroepen tot de beste Belgische speler.

Mertens geldt als een speler met een goed schot en een neusje voor doelpunten. In Amsterdam krijgt hij de kans een plekje te verdienen in de hoogste Nederlandse liga. Amsterdam moet komend seizoen met een flink vernieuwde ploeg aantreden. De Nederlandse Canadezen Chad Euverman en Jamie Schaafsma zijn naar het buitenland vertrokken, terwijl Leo van den Thillart naar alle waarschijnlijkheid zijn schaatsen in de wilgen hangt.

De club verwelkomde intussen al de Amerikaan Steve Howard, international Kevin Bruijsten en jeugdinternational Ritchie van Hulten (proefcontract). Paul Vincent en Mark Tanner verlengden hun contract bij Amsterdam.