Tijgers vs gijs 160110

17 januari 201000:00

Door Joep Meijsen

Tijgers weg van Rode Lantaarn

Amsterdam heeft de rode lantaarn in het eredivisie overgedaan aan Groningen. De ploeg van Ron Berteling greep de zege in de slotfase. Alexander Schaafsma gaf met een goal en twee assists zijn jubileumwedstrijd een gouden randje.

Voor Schaafsma was het de 429e wedstrijd in het shirt van Amsterdam. Hij passeert daarmee zijn coach Ron Berteling als speler met de meeste wedstrijden voor Amstel Tijgers. Hij was erbij in de gloriejaren aan het begin van het vorige decennium toen Amsterdam grossieerde in kampioenschappen en bekers en hij is er nog steeds bij nu Amsterdam probeert met een jonge ploeg te bouwen aan de toekomst.

Groningen, Heerenveen, Rotterdam en Nijmegen waren zijn andere clubs in Nederland. Zijn jubileumwedstrijd begon niet goed voor Amsterdam. Na drie minuten gaf Peter Cartwright Grizzlies een duw in de rug met zijn 26e goal van het seizoen. Maar vijf spelers in de eredivisie hebben vaker gescoord dit seizoen dan de aanvaller van Groningen.

Chad Euverman verdubbelde vijf minuten later de voorsprong van Groningen op de powerplay. Daardoor leek er geen vuiltje aan de lucht voor Grizzlies, dat gezien de nijpende discussie met de politiek over de toekomst wel een overwinning kon gebruiken. De Groningse ploeg liep echter tegen te veel straffen op, waardoor Amsterdam langzaam terug kon komen in de wedstrijd.

Dat gebeurde in eerste instantie na vijf minuten in de tweede periode. Ricardo Dijkema en Awin Assenberg werden naar de strafbank gestuurd waar Dylan Foks al zat. Twaalf seconden maar had Amstel Tijgers nodig om het net te vinden. Marty Mjelleli scoorde de goal.

Daarna was het lang wachten op de gelijkmaker. Amstel Tijgers heeft het beste van het spel, krijgt ook volop kansen, maar Wyatt Russell hield zijn doel lange tijd schoon. Uiteindelijk moet de jubilaris er zelf aan te pas komen. Jeroen van Olphen zit op de strafbank voor boarding en Alexander Schaafsma schiet van afstand raak.

Als slagroom op de tart valt een minuut voor het eindsignaal de winnende goal. Alexander Schaafsma bereid hem voor en Francis Walker scoort hem. De tweede game winning goal voor de aanvaller tegen de club die hem eerder in het seizoen de deur wees. Groningen zakt daardoor naar de laatste plaats, die Amstel Tijgers voor het eerst dit seizoen afstaat.

Tijgers schaafsma 429e wedstrijd