29 juni 200800:00

Door Joep Meijsen

Tilburg haalt Matt Smith

Tilburg Trappers heeft een nieuwe aanvaller aangetrokken. Het gaat om de 25-jarige Canadees Matt Smith, die de afgelopen vier jaar voor de universiteit van Rochester speelde.

Smith is de derde nieuwe buitenlander in de selectie van Larry Suarez. Eerder al werden doelman Billy Thompson en aanvaller Taggart Desmet binnengehaald. Smith speelde zijn junior hockey bij de Kitchener Dutchmen op lager jeugdniveau in Canada alvorens hij de overstap maakte naar de universiteit van Rochester.

Volgens het persbericht van Trappers liet hij zich daar vooral gelden als topschutter op de powerplay. Zijn 44 treffers met een man meer op het ijs in vier seizoenen is een record voor de club. Zijn laatste jaar was in totaal ook zijn productiefste. Smith schoot in 26 wedstrijden 27 keer raak en nam twaalf assists voor zijn rekening voor meer dan een punt per wedstrijd.

Smith was bij Rochester een seizoen lang de teamgenoot van Steve Farrer van Geleen. Hoewel laatstgenoemde een jaar ouder is, waren de statistieken van Smith een stuk beter. Rochester speelde in het eerste jaar van zijn universiteit in de NCAA op Division III-niveau, de afgelopen jaren maakte Rochester echter de sprong naar Division I. In de laatste twee jaar zijn drie spelers als prof aan de slag gegaan. Smith tekende vorig jaar in maart een contract bij de South Carolina Stingrays in de ECHL.

In zeven reguliere wedstrijden voor het profteam kwam hij tot zeven goals en vijf assists. In dertien wedstrijden in de play-offs voegde hij hier nog een goal en drie ‘helpers' aan toe. Trappers citeert coach Wayne Wilson van de universiteit. Hij noemt Smith ‘ zijn meest ondergewaardeerde speler. Hij heeft een neusje voor de goal, maar vergeet zijn verdedigende taken niet.'