16 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Tilburg pakt de bekerwinst

Tilburg Trappers heeft de nationale beker gewonnen ten koste van Heerenveen. In een finale die pas in de slotfase spannend werd, won Trappers met 3-2. De winnende goal kwam op naam van Doug Stienstra.

Trappers was het grootste deel van de wedstrijd heer en meester. Toch ging de wedstrijd nog bijna naar overtime. Het was Matt McCarthy die in de slotminuut twee open kansen kreeg op de gelijkmaker. De Tilburgse uitblinker Paolo Colaiacovo wist de inzetten van de Canadees te stoppen en daarmee de beker veilig te stellen.

Tot de 3-1 door Marco Postma zeven minuten voor tijd was er geen vuiltje aan de lucht voor Trappers. Coach Larry Suarez: ‘Een paar weken geleden lukte het Heerenveen om ons te verslaan omdat ze door onze forecheck heenbraken. Dat lukte nu niet meer, waardoor Flyers het heel lastig had in deze wedstrijd.'

Zijn collega Alex Andjelic was het grotendeels met zijn collega eens. ‘Tilburg had zes weken geleden een dipje met blessureleed. Helaas beleven wij nu datzelfde dipje. We konden vandaag Tilburg niet stoppen met de middelen die we hadden. Mijn ploeg verdient wel een compliment voor de laatste vijf minuten. We waren dichtbij de gelijkmaker. Verdiend was dat niet geweest, maar zo gaat het in ijshockey.' De coach van Heerenveen gaf verder zijn complimenten aan de arbitrage.

Flyers moest het onverwachts stellen zonder verdediger Lawne Snyder. De Canadees nam op de morgen van de bekerfinale het vliegtuig naar huis omdat hij het niet naar zijn zin had in Heerenveen. Op zijn zachtst gezegd een ongelukkig moment. Volgens zijn voormalige teamgenoot Jacco Landman was dat geen factor in de nederlaag. ‘Dat betekende dat de resterende verdedigers extra moesten werken. Als het iets was, dan was het extra motivatie voor de ploeg.'

Trappers begon sterk aan de wedstrijd en zette dit al snel om in een voorsprong. Jeffrey Moor werd weggestuurd wegens tripping, Bjorn Willemse vond de vrijstaande Don Nichols, die met een one-timer raakschoot achter Grinnell, die te laat van de ene hoek naar de andere schoof om de puck te stoppen.

Flyers probeerde wel terug te komen in de wedstrijd en kreeg ook een paar kansen op de powerplay om dat de realiseren. Met een man meer op het ijs lukte het Flyers echter nauwelijks om een samenhangende aanval op te zetten. Steeds kreeg een Trapper de stick ertussen of kwam het team alleen tot een risicoloos schot.

Daryl Bat is net terug van een blessure en liet in de tweede periode zien waarom hij belangrijk is voor Tilburg. Hij pikte de puck op in zijn eigen vak, klopte de defensie van Heerenveen op snelheid en omspeelde met speels gemak doelman Grinnell. Flyers kreeg niet veel later een prima kans op de aansluitingstreffer. John Gordon verstuurde een wonderschone pass op Alexander Ivanov, maar de geboren Rus miste oog in oog met Colaiacovo.

Na een snelle counter viel de goal aan de andere kant. Bernakevitch bezorgde de puck bij Doug Stienstra die van dichtbij geen moeite had om af te ronden. De wedstrijd leek beslist en het gebrek aan succes van Flyers in de eerste tien minuten van de derde periode bevestigde deze indruk.

Tot Marco Postma het iniatief nam. Na een schot viel de rebound halverwege het aanvalsvak van Flyers en de international haalde hard uit. Daarmee kantelde het evenwicht in de wedstrijd. Flyers kreeg vertrouwen en Tilburg leek wat nerveus. Toch werd de slotminuut bereikt met een 3-1 stand. Met de doelman van het ijs, was het Andrei Levitin die de Tilburgse doelman omspeelde en de 3-2 binnenschoot. De gelijkmaker viel dus niet.

De Tilburgse captain Dennis ten Bokkel was intens gelukkig met de winst. ‘We hebben altijd in ons zelf geloofd en tot acht minuten voor tijd was er eigenlijk niks aan de hand. Dat Heerenveen nog terugkomt is voor een groot gedeelte de verdienste van Heerenveen. Zij hebben in de slotfase alles of niets gespeeld en dan kun je een treffer verwachten. Gelukkig hebben we de voorsprong nog kunnen vasthouden. Het gevoel om als aanvoerder de beker de lucht in te tillen geeft een heerlijk gevoel.'

Het liveverslag

www.ijshockey.com/200708/beker.asp