8 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Tilburg pakt de voorsprong

Tilburg Trappers ziet een finaleplaats aan de horizon opdoemen. De ploeg was in eigen huis eindelijk weer een keer heer en meester en klopte Geleen met 6-2. Daarmee komt het team van Larry Suarez voor het eerst in de serie op voorsprong en kan het komende zondag de finale bereiken.

Een erg goede wedstrijd was het niet op vrijdagavond. Met afstand de slechtste in de serie tot nu toe. Een ontmoeting waarin spanning en drama ontbreekt, is meestal geen bijzonder kijkspel. Trappers besliste de wedstrijd al in de eerste periode, waardoor vooral de slotperiode stiervervelend was om naar te kijken. Trappers zal daar maling aan hebben. Daryl Bat had een goal en twee assists, terwijl Bob Teunissen drie assists voor zijn rekening nam in de ontmoeting.

Coach Uli Egen was kort en bondig in zijn samenvatting van de wedstrijd. ‘Tilburg heeft verdiend gewonnen. Mijn team was er vandaag niet klaar voor. Het leek op de reguliere competitiewedstrijden die we hier gespeeld hebben en die we ook ruim verloren. Ik heb echter volop vertrouwen voor komende zondag en reken er dan ook op dat er woensdag hier in Tilburg nog een beslissende wedstrijd moet worden gespeeld.' Zijn collega Larry Suarez prees de inzet van zijn spelers. ‘We hebben dominant gespeeld en dat heeft ons de overwinning opgeleverd.'

Trappers is in deze serie een andere ploeg als er eenmaal een voorsprong op het bord staat. Voor een tjokvol Stappegoor kende de ploeg na twee thuisnederlagen op rij de droomstart die het de afgelopen veertien dagen niet had. Doelman Frank Novello, voor het eerst in deze serie niet messcherp, wist een inzet van Simon de Wit nog te keren, maar Casey Vanschagen was op tijd voor de rebound.

Amper een minuut later was het alweer 2-0 toen Mike Walling finaal over een puck heenmaaide, waardoor Peter van Biezen zijn teamgenoot Daryl Bat in stelling kon brengen. Twee straffen tegen Tilburg boden Geleen de kans terug te komen in de wedstrijd. Terwijl Vanschagen net weer terug is op het ijs, verstuurt Petr Kratky een slimme pass naar Henrik Ivarsson bij de tweede paal die eenvoudig kan afronden.


De periode was echter voor Tilburg, dat eigen powerplaykansen krijgt. Opvallend daarbij is de terugkeer van Don Nichols op het ijs. De sterverdediger van Trappers oogde flink roestig, zag zijn schotpogingen mislukken en kreeg het in de slotfase aan de stok met eerst Ryan McLeod en daarna Lambert Keulen. Laatstgenoemde werd er vanuit het Tilburg-kamp van beschuldigd te hebben geprobeerd Nichols uit de wedstrijd te rijden, hoewel Nichols zelf ook verbaal en fysiek uitdeelde in zijn comebackwedstrijd.

In ieder geval zorgde de terugkeer van de verdediger met het opvallende haar ervoor dat Trappers weer met meer zelfvertrouwen de powerplay draaide. Eerst was het Stanislav Nazarov die in een 5 op 3 de hoek mag uitzoeken, daarna mag de verder wederom niet erg overtuigende Doug Stienstra vrij uithalen om Novello kansloos te laten. De stand na de eerste periode 4-1 en de wedstrijd beslist.

Het peil van de wedstrijd zakt daarna snel. Trappers scoort in de tweede periode via Lalonde, met twee man meer op het ijs, en Van Biezen tijdens een gewone powerplay, terwijl Ryan McLeod nog eens liet zien dat hij niet alleen veel snelheid, maar ook een handige move in huis heeft.

Dezelfde forward kreeg halverwege nog een laatste kans om Geleen terug te brengen in de wedstrijd, maar zijn penaltyshot werd vakkundig gekeerd door Colaiacovo. De treffer van Van Biezen valt 22 seconden later en zal zelfs de meest fanatieke Eaters-supporters ervan hebben overtuigd dat er vrijdagavond geen eer te behalen viel.

De slotperiode was er weinig meer te beleven voor het publiek, behalve een paar kleine incidentjes. Deze werden met een reeks straffen afgedaan door het niet altijd overtuigende scheidsrechtersduo Bergman/Van der Waarden. Het eindsignaal kwam dan ook als een opluchting voor de neutrale toeschouwers, maar het gejuich van het Trapperspubliek was er niet minder om. Zondag volgt de zesde wedstrijd in Geleen en indien noodzakelijk volgt woensdag in Tilburg de laatste ontmoeting in de serie.


Eaters novello shocked
Trappers bat juicht