24 februari 200800:00

Tilburg pakt winst in Geleen

Tilburg Trappers sleepte voor de poorten van de hel de overwinning binnen in de tweede wedstrijd in de serie tegen Geleen. In een oerspannende wedstrijd scoorde Brendan Bernakevitch zes minuten voor tijd de winnende goal. Daarmee is de serie nu feitelijk weer gewoon een best-of-five.

Kleine dingen maken soms het verschil tussen winst en verlies in een play-off wedstrijd. Een dekkingsfout van Glenn Bakx bood Bernakevitch de mogelijkheid vanuit de hoek naar het doel te glijden en de puck over de schouder van Novello binnen te schieten. ‘Ik bekritiseer geen individuele speler, maar dat was precies de kans die Tilburg nodig had en waar zij optimaal gebruik van maakten', zei coach Uli Egen van Geleen na de wedstrijd.

Tot die goal was de wedstrijd perfect in evenwicht op 2-2. Eaters maakte het net als in de eerste wedstrijd Tilburg enorm lastig in de opbouw, waarbij de ploeg uitstekend werd gesteund door doelman Frank Novello. Opnieuw ontwikkelde Jeremy Stasiuk zich tot een absolute plaaggeest voor Doug Stienstra, de spelmaker van Trappers. De Nederlandse-Canadees wordt echter niet voor niets door velen gezien als de beste speler in de liga en slaagde er uiteindelijk toch in een stempel te drukken op de wedstrijd.

Al na zeven minuten moest Geleen een fikse aderlating incasseren toen verdediger Petr Kratky na een check op Mike Lalonde naar de kleedkamer werd gestuurd. Coach Egen wilde hier geen oordeel over geven. ‘Ik heb het niet goed gezien. Ben benieuwd naar de video. De scheidsrechter had de straf echter ook op een andere manier kunnen callen. De afwezigheid van Kratky had wel veel invloed op onze defensie en onze powerplay.' Zijn collega Larry Suarez was duidelijker. ‘Het is een grote kerel. Wat moet ie doen? In elkaar duiken voor de check? Het zag er erg uit, maar het was volgens mij niet zo'n zware straf waard.'

Lalonde moest zich in de kleedkamer laten hechten, maar keerde na enkele minuten alweer terug op het ijs. Het onthielt Geleen er niet van om de wedstrijd toch grotendeels te controleren, zonder daarbij al te grote kansen te verwerven. Dat gebeurde pas op slag van rust. Van halverwege het aanvalsvak valt de puck voor de stick van Brian McGarry, die met een snelle polsbeweging de puck binnenschoot.

Dit was de inleiding tot het vervelendste opstootje in de wedstrijd, waarbij aanvaller Peter van Biezen door het lint ging. Larry Suarez legt uit: ‘Ik ken Ryan McLeod niet, maar een speler van niveau komt niet naar de bank van de tegenstander om daar zijn feestje te vieren. Dat is erg jammer. Ik geef er verder geen oordeel over, maar het is wel erg jammer.' Egen dacht er anders over. ‘McLeod was blij en de Tilburgse spelers niet. Zo simpel ligt het.'

Vanaf de tweede periode begon Tilburg langzaam wat meer controle te krijgen over de wedstrijd. De powerplay mist echter door het ontbreken van Don Nichols een forse impuls. Tony Bergin is een goede verdediger, maar mist het harde schot en de snelle pass van Nichols. Een goede actie van Van Biezen achter het doel biedt uiteindelijk uitkomst. Simon de Wit tikt bij de tweede paal binnen. De treffer wordt overigens aan Stan Nazarov toegekend.

In plaats van dat de treffer de motor van Tilburg definitief aan het draaien bracht, was het juist Geleen dat aanvallende impulsen toonde. Brian McGarry is een speler met een neusje voor doelpunten en dat toonde hij opnieuw. Een treffer van Lalonde wordt afgekeurd omdat de speler een overtreding zou hebben gepleegd, waarna de goal aan de andere kant valt. McGarry ontvangt de puck van Ivarsson, omspeelt Colaiacovo en schuift de puck in het lege net.

Daarna is het de beurt aan Stienstra om zijn invloed te laten gelden. Een Tilburgse powerplay is vijf minuten voor het einde van de tweede periode net weggetikt als Stienstra door een kluwen van spelers de gelijkmaker scoort. Novello zal de puck niet eens gezien hebben voordat deze in het net valt.

Het is de inleiding voor een berespannende derde periode. Trappers heeft het overwicht, maar loopt tegen net genoeg straffen om ook Geleen hoop te laten houden. Duidelijk is dat de eerste ploeg die scoort er ook met de overwinning vandoor zal gaan. Dat blijkt uiteindelijk Tilburg in de persoon van Bernakevitch.

De beste kans op de gelijkmaker is voor Jeremy Stasiuk, die een one-timer perfect neemt, maar bestolen wordt door een uitmuntende save van Paolo Colaiacovo. Egen haalt zijn doelman al vroeg van het ijs. Het levert wat schoten op, maar uiteindelijk is het Bernakevitch die het lot van Geleen bezegelt. In eerste instantie raakt hij nog de paal, maar hij pikt zelf de rebound op.

‘Het belangrijkste is dat mijn jongens hebben laten zien dat ze weten wat ze moeten doen om dit soort wedstrijden te winnen', sprak een gelukkige Larry Suarez na afloop. ‘Het is niet makkelijk om te spelen tegen een vastbesloten spelend team als Geleen. Die verdienen een groot compliment. Maar uiteindelijk hebben mijn spelers datgene gedaan wat van ze verwacht wordt. Ze hebben de wedstrijd gewonnen.'