23 november 200800:00

Tilburg weer naar koppositie

Eindhoven Kemphanen haalde in eigen huis een knap puntje tegen Den Haag. Tilburg rekende in eigen stad af met Amsterdam, terwijl Heerenveen in eigen huis geen kind had aan Utrecht Dragons dat de reeks nederlagen verder ziet groeien.

Tilburg Trappers - Amstel Tijgers

Tilburg Trappers scoorde drie keer in de eerste vier minuten van de wedstrijd tegen Amsterdam en gaf dat voordeel in het restant van de wedstrijd niet meer uit handen. De Brabanders klimmen daardoor weer naar de kop van de ranglijst, waardoor een serie tegen Amsterdam de waarschijnlijkste halve finale is voor het team van Larry Suarez.

Voor achtienhonderd toeschouwers was de eerste lijn van Trappers betrokken bij vier van zes doelpunten van Tilburg. Taggart Desmet pakte daarbij twee goals en twee assists mee, waardoor hij zich met 43 punten in slechts veertien wedstrijden de topscorer in de Nederlandse competitie mag noemen. Zijn lijngenoot Lance Monych bleef steken op een goal en twee assists, waardoor hij voorlopig weer de nummer twee is op die lijst.

Na twintig seconden gaf Lance Monych Trappers het voordeel, Onur Mete was anderhalve minuut later ook succesvol, terwijl Stanislav Nazarov de goede openingsfase na vier minuten een verder vervolg gaf. Een afstraffing voor Amstel Tijgers hing in de lucht, maar met een time out zette coach Ron Berteling zijn ploeg weer op het goede spoor.

Tot punten leidde dit echter niet. Andre Gill scoorde weliswaar in de openingsfase van de tweede periode nog voor Amsterdam, maar twee treffers van Taggart Desmet zorgden ervoor dat Trappers ook deze periode winnend afsloot. Kisito Zonneveld nam in de derde periode plaats in het doel en hoefde alleen nog een tegengoal van Daryl Bat te incasseren. Andre Gill scoorde daarvoor shorthanded al zijn zeventiende treffer van het seizoen. Alleen Matt Smith en TJ Sakaluk hebben er dit seizoen al meer gescoord.

Eindhoven Kemphanen - Hijs den Haag

Den Haag blijft kampen met veel blessures, terwijl Eindhoven aan de beste fase tot nu toe bezig is in deze competitie. In de thuiswedstrijd voor bijna vierhonderd toeschouwers kwam de ploeg van Leo van den Thillart uit grote achterstand terug om overtime af te dwingen. Daarin was het Andri Salomonson die het extra punt toch de bus terug naar Den Haag inschoot.

Er leek halverwege de wedstrijd geen vuiltje aan de lucht voor Den Haag. Jan-Jaap Natte, Matt Korthuis, Alan van Bentem en Tony Demelinne bezorgden het team van Brian de Bruyn een ruime 4-0 voorsprong. Drie van de vier treffers werden gescoord op de powerplay. Voor Natte was het alweer zijn dertiende treffer van de jaargang, waardoor hij bijna één op één loopt in de competitie.

Het voordeel van Hijs verdampte echter in de laatste vier minuten van de middenperiode. Brian Mullally liep tegen een dubbele straf op en Tyler Hilbert en Brent Patry profiteerden optimaal. Op de delayed penalty strooide diezelfde Hilbert nog meer zout in de wonde door twintig seconden voor het einde van de periode de 3-4 binnen te schieten.

Het leek wachten op de gelijkmaker, maar een straf tegen Florian Pedevilla wegens een crosscheck gooide roet in het eten. Slechts zes seconden powerplay had Hijs nodig, alvorens Matt Korthuis zijn achtste van het seizoen binnenschoot. De helft van de goals van de international vielen tot nu toe dit seizoen met een man meer op het ijs. Via Robbert Marcelis en wederom Tyler Hilbert, zijn derde van de wedstrijd, werd het uiteindelijk toch nog gelijk.

Een powerplay in overtime bood Eindhoven de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar uiteindelijk was het dus Andri Salomonson die met nog 22 seconden te gaan tot de penaltyshots Den Haag de winst bracht, 6-5

Heerenveen Flyers - Utrecht Dragons

Utrecht Dragons wist in Heerenveen het seizoen geen wende te geven. Flyers speelde de gasten uit de Domstad met 9-2 van het ijs, de negende nederlaag op rij voor Utrecht. Hans Kroon nam twee goals en een assist voor zijn rekening, terwijl Jacco Landman de eerste treffer sinds zijn comeback op zijn naam bracht.

Na de eerste periode stond Flyers nog maar met 2-1 voor dankzij treffers van Kroon en JD McCabe, terwijl Viktor Kovac zijn zevende van het seizoen scoorde. In de tweede twintig minuten trokken de Friezen de zege echter definitief naar zich toe. Een reeks straffen tegen Dragons werd genadeloos afgestraft, waarbij Erik Landman en Hans Kroon ieder tot scoren kwamen met twee man meer op het ijs en Jolke Balt in een traditionelere powerplay.

In de derde periode was daarmee de vraag alleen nog hoe hoog de overwinning zou uitvallen. Sander Dijkstra, Freark de Jong en Cole Byers kwamen allen tot scoren, waarvan twee goals opnieuw op de powerplay vielen. Juraj Fodrek scoorde twee minuten voor tijd nog een goal die alleen voor statistici interessant is.