Gijs blanchard nicesave 0809

28 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Tilburg wint nipt van Grizzlies

Tilburg Trappers doorbrak zondagavond de zegereeks van Groningen met een 3-1 overwinning. Taggart Desmet scoorde in de loop van de derde periode de winnende goal voor de Brabantse gasten.

Groningen Grizzlies is bezig aan de beste periode sinds de terugkeer in de eredivisie. In het eerste seizoen werd alleen gewonnen van Nijmegen, terwijl ook de bekercompetitie dit jaar niet geweldig verliep. Sindsdien is er echter sprake van een ommekeer, die wordt gesymboliseerd door een reeks van vier overwinningen op rij in de afgelopen twee weken. Ook tegen Tilburg Trappers hield Grizzlies lange tijd stand, maar uiteindelijk moest de ploeg capituleren tegen de ervaren Brabanders.

De komst van Blair Lefebvre kon weleens veel van doen hebben met het veranderde lot van de Groningers. De 25-jarige aanvaller uit Prince George in British Columbia was ooit een teamgenoot van ex-competitie-topscorer TJ Caig tot een aanrandingszaak in 2005 een voorlopig einde maakte aan zijn ijshockeyloopbaan. Afgelopen zomer kreeg hij in Zweden een nieuwe kans en sinds zijn overstap naar de Nederlandse competitie weet hij erg makkelijk het net te vinden en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de ommekeer bij de Grizzlies.

Na negentien seconden in de tweede periode trof Lefebvre voor de vijftiende keer in veertien wedstrijden doen voor Groningen, dat door zijn treffer de leiding pakte in de ontmoeting met de koploper. Onverdiend was dat echter op dat moment zeker niet, het met meer zelfvertrouwen spelende Grizzlies maakte het de regerende landskampioen en bekerwinnaar zestig minuten zeer lastig. De treffer viel met een dubbele powerplay op het scorebord.

Tilburg speelt dit seizoen lang niet altijd overtuigend, maar slaagt er meestal toch in wedstrijden naar zich toe te trekken. Het was Casey van Schagen die zijn ploeg een flink eind op weg hielp door vijf minuten voor het einde van de tweede doorgang met zijn zesde treffer van het seizoen het evenwicht in de wedstrijd te herstellen.

De dit seizoen zo dominante eerste lijn van Trappers sloeg vroeg in de derde periode zijn slag. Taggart Desmet schoot op aangeven van Lance Monych zijn 29e goal van het seizoen binnen. Groningen had nog zeventien minuten om op een gelijkmaker te jagen, maar ondanks wat kansen lukte dit niet. Lance Monych tikte de puck in het lege net toen coach Yashin in een laatste poging zijn doelman van het ijs haalde.

Voor Groningen komt hiermee een einde aan de jaargang. Vrijdag 2 januari wacht de uitwedstrijd in Den Haag. De spelers van Tilburg moeten nog even wachten met het ophalen van hun vuurwerk voor Oudjaarsavond. Dinsdag wacht de ploeg nog de uitwedstrijd in Den Haag.