6 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Toekomst van Utrecht ongewis

Het bestuur van Utrecht Dragon legt de werkzaamheden neer. Daarmee kan de comeback van Utrecht op het hoogste niveau beperkt blijven tot amper een half seizoen. Een nieuwe stuurgroep gaat zich inzetten om het voortbestaan van de eredivisionist te garanderen. De wedstrijd vanavond tegen Tilburg Trappers gaat gewoon door.

Afgelopen week deden op de ijsbaan van Utrecht al geruchten de ronde dat de club de bodem van de schatkist had bereikt. Pas vlak voor het seizoen hakte het bestuur van Dragons de knoop door om inderdaad de stap omhoog naar de eredivisie te maken, ondanks het feit dat een grote sponsor waarmee de stichting rond zou zijn geweest op het laatste moment afhaakt. De financiële basis bleek echter wankel. Reden voor het bestuur om de activiteiten te staken.

Dit gebeurde op vrijdagmiddag en leek het einde van het topijshockey in Utrecht in te luiden. Een nieuwe stuurgroep gaat nu echter proberen alsnog financieel de eindjes aan elkaar te knopen. De spelersgroep heeft toegezegd voorlopig zonder vergoeding te willen spelen, waardoor in ieder geval de wedstrijden van dit weekeinde zeker doorgaan. Utrecht ontmoet vanavond Tilburg Trappers in de openingswedstrijd voor beide teams in de reguliere competitie.

De verklaring van het oude bestuur liet vanmiddag niets aan de verbeelding over over het perspectief voor de toekomst. ‘Tot op het laatste moment is er gezocht naar een passende oplossing. Zo hebben wij, teneinde de vereiste financiële zekerheid wel te kunnen verkrijgen, uiteraard ook naarstig gezocht naar nieuwe sponsoren, maar helaas zonder resultaat. Derhalve is noodgedwongen de beslissing genomen om niet aan de competitie te beginnen. Dit ook uit sportief oogpunt naar tegenstanders en bond. Wij zullen de komende week de zaken afronden en dan zal de Stichting Topijshockey Utrecht anno 2007 haar activiteiten staken.'

De vorming van een stuurgroep, waar volgens het Algemeen Dagblad onder meer coach Frank Versteeg en assistent-coach Chad Kambeitz inzitten, alsmede enkele sponsoren, biedt echter mogelijk toch redding voor Dragons. De stuurgroep heeft de Nederlandse IJshockeybond laten weten vertrouwen te hebben de zaken weer op de rails te kunnen krijgen. De bond gaat er dan ook vooralsnog vanuit dat Utrecht inderdaad het seizoen afmaakt.

Financieel onheil is in de Nederlandse ijshockeycompetitie geen zeldzaamheid. Jaarlijks knokken wel één of meerdere teams voor het voortbestaan. Het komt echter slechts hoogst zelden voor dat teams het seizoen in de eredivisie niet af kunnen maken. De problemen van Utrecht komen in ieder geval bijzonder ongelegen voor het Nederlandse ijshockey.

Met de toetreding van Eindhoven en Utrecht alsmede een mogelijke terugkeer van de sport op televisie leek het ijshockey in Nederland na een aantal moeilijke jaren juist weer in de lift te zitten. Nu is het weer afwachten hoe het afloopt. Als Utrecht alsnog afhaakt, zouden alle acht de overgebleven teams zich plaatsen voor de play-offs.