Menkenijsbaan

24 mei 202408:45

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

Ton Menken: Pionier van Kunstijsbanen

Bron: sleutelstad.nl
Kunstijsbaanpionier Ton Menken, bekend van de ijsbaan aan de Vondellaan in Leiden, woont al jaren in Frankrijk. Vorige week, tijdens een bezoek aan Leiden, kon hij de verleiding niet weerstaan om een kijkje te nemen bij de nieuwe ijshal de Vliet.

Samen met zijn vrouw kreeg Menken een rondleiding van Trudy Kwik, die in oktober vorig jaar de feestelijke opening verzorgde van drie nieuwe sportaccommodaties in Leiden, waaronder IJshal de Vliet. Kwik kent het pand goed en leidde het echtpaar met enthousiasme rond.

Het bezoek bracht veel herinneringen terug voor Menken. “In 1976 stond ik aan de basis van de ijshal. We waren de eersten die een hardrijbaan combineerden met een ijshockeyveld in het midden,” vertelt Menken. Het innovatieve ontwerp uit die tijd is ook in de nieuwe ijshal terug te zien, maar dan met een moderne twist. “De ijshockeybaan ligt nu op de begane grond, naast een kleine baan waar ingereden kan worden. Neem je de trap naar boven, dan kom je bij de hardrijbaan die, met een opening in het midden, om het hockeyveld heen loopt,” legt Kwik uit.

“In 1976 stond ik aan de basis van de ijshal. We waren de eersten die een hardrijbaan combineerden met een ijshockeyveld in het midden,”

— Ton Menken

Van Zuivelondernemer tot IJsbaanpionier

Voor zijn avontuur in de schaatswereld, stond Menken aan het roer van het familiebedrijf Menken Melk. “We kregen vaak aanvragen van sportverenigingen om te sponsoren, maar ik was daar nooit zo’n voorstander van. Je kunt niet iedereen tevreden stellen,” zegt Menken. Hij besloot daarom iets te doen waar alle sporters in de Leidse regio van konden profiteren. Uit onderzoek bleek dat er behoefte was aan een ijsbaan. “En dus bouwden we die,” vertelt hij. De hal kreeg zijn naam: Ton Menken IJshal. “Ik had er ook flink in geïnvesteerd,” grapt hij.

Onder leiding van Menken werden er uiteindelijk vier Ton Menken IJshallen gebouwd, in Dordrecht, Rotterdam, Enschede en Ă©Ă©n in Leeuwarden, die vanwege eigen beheer een andere naam kreeg.

Innovatie en Duurzaamheid

Menken is onder de indruk van de nieuwe, energiezuinige hal. “De warmte die vrijkomt bij het ijsmaken wordt gebruikt om het naastgelegen zwembad te verwarmen. In combinatie met de zonnepanelen op het dak zorgt dit ervoor dat Combibad IJshal De Vliet de zuinigste ijsbaan van Europa is,” vertelt Kwik trots.

In 2023 sloot de oude ijsbaan aan de Vondellaan definitief haar deuren. Menken kon daar niet bij zijn en moest ook het openingsfeest van de nieuwe ijshal missen. Hij is blij dat hij nu toch de kans kreeg om binnen te kijken. “Dit is echt geweldig om te zien,” zegt hij tevreden.