28 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Top twee blijft op koers

Heerenveen en Tilburg geven elkaar geen millimeter ruimte in de strijd om de eerste plaats. De nederlaag uit in Friesland kost Geleen echter de derde plek, terwijl Groningen niet voor het eerst dit seizoen als schietschijf dient in Stappegoor.

De nummer één tegen de nummer drie leek vooraf het mooiste affiche van de zondagavond. Geleen miste echter een waslijst aan vaste krachten, waaronder Mike Walling en Jeremy Stasiuk, terwijl Flyers het zonder Hans Kroon en Andrey Levitin moest doen. Flyers is al het hele seizoen de betere ploeg van de twee en zette dat in de eerste periode gewoon voort. De beloning was echter slechts één goal, Michael Nason scoorde van dichtbij.

De verhoudingen veranderden in de tweede periode. Eaters was nu de bovenliggende partij, hoewel de Flyers tijdens de periode een doelpunt claimden van de stick van Alexander Panchenko. Eerst was het Brian McGarry die op de powerplay raakschoot en anderhalve minuut later zette Steve Farrer zijn ploeg shorthanded zelfs op voorsprong. Flyers, dat zich sinds de bekerfinale een beetje in een dipje lijkt te bevinden, moest dus behoorlijk aan de slag.

Dat gebeurde in de derde periode, waarbij de Friese formatie een stevig overwicht opbouwde. Het was Marco Postma die voor de gelijkmaker zorgde, waarna twee treffers van Matthew McCarthy de wedstrijd in het slot gooiden. Flyers houdt door de overwinning de eerste plaats op de ranglijst vast, terwijl Eaters door de overwinning van Den Haag in Nijmegen naar de vierde plaats zakt. Als de play-offs morgen zouden beginnen, komen deze twee teams elkaar weer tegen.

Wedstrijden tussen Tilburg en Groningen kunnen beter worden overgeslagen door het neutrale publiek. Er worden veel doelpunten gescoord, maar van de spanning en het spektakel dat ijshockey tot een mooie sport maakt, is weinig te merken. Zelfs Trappers-fans zullen wel eens genoeg krijgen van het horen van het eigen doelpuntenliedje tijdens dit soort eenzijdige ontmoetingen.

De jongste editie in Stappegoor eindigde in 16-1 in het voordeel van Trappers. De aanvalslijn Stienstra - Bernakevitch - Lalonde tekende voor liefst 21 punten in een wedstrijd waarbij het alleen de vraag was wanneer de eerste goal zou vallen. Dat gebeurde na acht minuten spelen en Simon de Wit was de maker. Daarna kwamen nog negen andere spelers tot scoren in de monsterscore.

Doug Stienstra en Mike Lalonde hadden ieder acht punten in de ontmoeting. Drie goals van Trappers werden shorthanded gescoord. Trappers houdt door de verwachte zege de strijd met Flyers om de eerste plaats vol, terwijl Groningen zal snakken naar het einde van het seizoen om te kunnen gaan bouwen aan volgend jaar.