2 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Toppers maken geen fouten

Heerenveen boekte zaterdagavond een nuttige overwinning op Geleen. Den Haag en Tilburg wonnen zoals verwacht van respectievelijk Nijmegen en Groningen, waarbij echte doelpuntenfestijnen gelukkig uitbleven.

De wedstrijd tussen Flyers en Eaters in Limburg was de topper van de speelavond. Flyers is een tweestrijd verwikkeld met Tilburg om de eerste plaats, terwijl Eaters nog kans maakt op de derde plaats op de ranglijst. Drie goals in de eerste periode boden Flyers, nog steeds zonder Hans Kroon en Andrei Levitin, voldoende marge. Jolke Balt scoort zijn eerste van het seizoen en Matthew McCarthy en Kaupo Kaljuste maken er 3-0 van.

Eaters zonder onder meer Stasiuk en Visser, blijft het proberen, maar speelt een wat rommelige wedstrijd. Als de ploeg kansen schept, zorgt Ryan Grinnell voor de reddingen. Pas als Oriel McHugh tegen enkele straffen oploopt, krijgt Eaters de kans iets terug te doen. Het is uitgerekend ex-Flyer Petr Kratky die drie minuten voor het einde van de tweede periode het net weet te vinden.

Tot veel extra spanning in de wedstrijd leidt het allemaal niet. Eaters weet weliswaar hier en daar kortstondig druk te maken, maar een doelpunt van Flyers ligt meer voor de hand. Deze valt tien minuten voor tijd, waarbij Marco Postma als doelpuntenmaker wordt opgegeven. Volgens de meeste mensen ter plekke was het echter Jeffrey Moor die deze treffer op zijn naam had moeten krijgen.

Daarmee is de beslissing in de wedstrijd gevallen. Flyers kan zich gaan opmaken voor het bezoek van Den Haag op zondagmiddag, terwijl Eaters de carnavalsderby kan gaan spelen in Tilburg.

Minder spannend is het in Den Haag. De wedstrijdsheet meldt een twaalfhonderd toeschouwers voor het in eigen huis al enige tijd goed presterende Den Haag. Nijmegen Devils mag geen hindernis vormen voor het vreemdelingenlegioen van Andy Tenbult en die verwachting komt in de praktijk ook uit via een regelmatige 6-0 overwinning.

Het werd echter niet de afstraffing waar veel mensen in Nijmegen voor vreesden. De ploeg, die nu onder leiding staat van Ron Pilgrim en enkele spelers, werkte zich zestig minuten lang te pletter om de schade beperkt te houden en kreeg zelfs hier en daar kansjes om zelf wat te doen. Zonder de imports en met de vanwege blessure en schorsing afwezige Huub Verdonschot en Nick de Jong gaf Nijmegen een debuut aan de jeugdspelers Willem Bless en Mitch van Holten. Casper Swart stond zijn mannetje in het doel met een trits goede reddingen.

Het team slaagde er onder leiding van Bert van den Braak en Nick Verbruggen zelfs in om een paar kansen te scheppen, maar scoren lukt het hele jaar al niet in Nijmegen. Daar heeft Den Haag veel minder last van. De ploeg begint langzaam in play-off-vorm te komen en mag zichzelf intussen als een flinke outsider zien voor de post-season. Tegen Nijmegen hoefden niet alle registers open voor de overwinning en Tenbult gaf vrijwel zijn hele selectie ijstijd.

John Hecimovic had twee goals, Jan Bohac drie assists en er waren goals voor Matt Korthuis, Steve Howard, Jan-Jaap Natte en Andri Salomonson. Voor zondag staat de aanzienlijk zwaardere uitdaging in Heerenveen op het programma. De Friezen zijn toevallig ook de eerstvolgende tegenstander voor Nijmegen.

Tilburg Trappers won volgens verwachting in Groningen, maar Grizzlies wist de schade deze keer beperkt te houden tot 1-9. Tilburg houdt hiermee de koppositie in stand. Dat gebeurde overigens pas in de tweede en derde periode van de wedstrijd. Na elf minuten spelen stond het zelfs nog maar 1-1.

Uiteindelijk werd het gat echter nog steeds behoorlijk groot. Daryl Bat had volgens de sheet drie treffers, maar volgens de aanwezigen twee. Zijn derde zou eigenlijk op naam van Mike Lalonde moeten komen. Brandan Bernakevitch had er twee, terwijl ook Mark Donders en Dennis Unk tot scoren kwamen. Mike Lalonde bleef op Ă©Ă©n goal steken.

Lucas Franssen had de enige Groningse treffer. Trappers mag zondag dus tegen Geleen, terwijl Groningen op bezoek mag in Amsterdam.