7 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Topweekend op komst

De play-offs gaan de beslissende fase in. Wellicht weten we komende zondag welke twee teams om het landskampioenschap gaan strijden. IJshockey.com kijkt vooruit naar wat ongetwijfeld weer een spetterend ijshockeyweekend wordt. De eerste divisie kan zelfs een kampioen kronen.

Er zijn drie belangrijke conclusies te trekken uit de play-offs tot nu toe in de eredivisie. Voor het eerst in vele jaren worden ze niet afgeraffeld met midweekse wedstrijden op vervelende tijdstippen, het is bijzonder spannend en het staat bol van de mooie goals en incidenten. Het ijshockey is niet altijd even briljant, maar het zijn twee series om je vingers bij af te likken.

Dat de voorlopig spannendste serie die tussen Geleen en Tilburg zou zijn, voorspelden slechts weinigen. Dit is voor een belangrijk deel de verdienste van Geleen en coach Uli Egen die een succesvolle strategie ontwikkelde om het Tilburgse spel te ontregelen. Een spelletje dat ze overigens afgelopen zondag, mede door de afwezigheid van Steve Farrer en Andre Selander niet vol konden houden.

Dit duo keert echter waarschijnlijk vanavond weer terug in de opstelling, terwijl Eaters in het stadion van Trappers ook minder druk zal voelen zelf het spel te maken. Bij Trappers wordt gespeculeerd over een mogelijke snelle comeback van Don Nichols. Die zou verrassend zijn gezien de aard van zijn blessure, maar zou de haperende powerplay en opbouw van Tilburg een enorme impuls kunnen geven.

De wedstrijd begint vanavond om 20.30 uur in een ongetwijfeld lekker vol Stappegoor. Het duo Van der Waarden/Bergman moet de wedstrijd vanavond in goede banen leiden. Laatstgenoemde floot zondag een bijna vlekkeloze wedstrijd in Geleen. Tussenstand in de serie is 2-2.

De serie tussen Heerenveen en Den Haag werd vooraf gezien als de serie van het vuurwerk. Dat kwam er ook wel. Wereldprestaties van doelman Tim Kelleher bijvoorbeeld, vijf goals al voor Michael Nason en vijf assists voor Oriel McHugh. Maar ook de rare actie van Doug MacIver die hem intussen een schorsing van tien wedstrijden heeft opgeleverd en daarmee het einde van zijn seizoen en het opstootje afgelopen zaterdag waardoor John Hecimovic en Aleksandr Ivanov twee wedstrijden schorsing opliepen.

Dat trio is er dus zeker komende zaterdag niet bij als Heerenveen op jacht gaat naar de beslissende vierde overwinning. Op RTV West bleef captain Jan Jaap Natte van Den Haag echter optimistisch. ‘Ik dacht vooraf dat we in de serie met 3-1 achter zouden komen en daarna alsnog zouden winnen', liet de international van Den Haag optekenen.

De voortekenen zijn echter niet gunstig voor hem en zijn ploeg. Heerenveen won de beide thuiswedstrijden in de serie tot nu toe met ruime cijfers en lijkt voorlopig in ieder geval mentaal de sterkste ploeg in deze serie. Den Haag speelt echter voor de laatste kans, wat mogelijk onvoorziene krachten losmaakt.

De wedstrijd begint zaterdag om 19.30 in een iedere wedstrijd voller stromend Thialf. Het duo Britt/De Brabander heeft de leiding over de ontmoeting. Laatstgenoemde maakte een sterke indruk afgelopen vrijdag in Tilburg alvorens geblesseerd uit te vallen. Tussenstand in de serie is 3-1 voor Heerenveen.

Kaarten voor de wedstrijd zijn te bestellen via de ticketshop van IJshockey.com.

Wie deze wedstrijden niet haalt, kan altijd zaterdagavond nog terecht in Utrecht waar de tweede wedstrijd van de finaleserie in de Eerste Divisie wordt gespeeld. Deze wedstrijd zou eigenlijk in Dordrecht worden gespeeld, maar is vanwege allerhande oorzaken verplaatst. De wedstrijd begint nu om 20.15. De stand in de best-of-three is 1-0 voor Utrecht. Scheidsrechter is Debby Hengst.