16 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Trappers dichtbij de titel

Tilburg Trappers herstelde zich van de nederlaag van zaterdagavond door de derde finalewedstrijd in de serie tegen Heerenveen te winnen. Treffers in de eerste periode van Doug Stienstra en Stanislav Nazarov bleken voldoende in wat wederom een bloedstollende pot was.

Net als op zaterdagavond in Heerenveen had het dubbeltje beide kanten op kunnen vallen in de met 2500 toeschouwers gevulde ijshal. Beide teams zijn grotendeels gelijkwaardig, waardoor kleine dingen bepalen wie uiteindelijk de wedstrijd wint. In dit geval was Tilburg een stuk slagvaardiger in de afronding dan Heerenveen, dat in grote delen van de wedstrijd de iets betere ploeg op het ijs was. De vermoeidheid van de twee wedstrijden kort op elkaar speelde de Friezen bovendien parten in hun jacht op de gelijkmaker in de derde periode.

Trappers-coach Larry Suarez was na afloop een stuk tevredener dan amper twintig uur eerder in Thialf. ‘Gisteren liepen we tegen te veel onnodige straffen op en kozen we niet altijd voor de juiste oplossingen. Heerenveen was de betere ploeg en won terecht. Vandaag vond ik mijn team een stuk volwassener. Er werden minder fouten gemaakt en het harde werk tijdens de trainingen betaalde zich terug.'

Zijn collega Alex Andjelic van Heerenveen was minder te spreken over de vele kansen die zijn team miste, maar ook over de instelling van enkele van zijn spelers. Daarbij moest vooral het Russische trio bij Flyers het ontgelden. ‘Het is mijn fout. Ik had nee moeten zeggen toen ze werden aangetrokken. Deze jongens staan er niet op het moment dat het moet: in de play-offs', zei hij.

De coach van Flyers had ook een compliment voor een speler van Tilburg. ‘Hoe vaker ik een speler als Casey Vanschagen zie spelen, des te meer ik hem begin te haten. Maar dan in positieve zin.' Hij wees ook op Marco Postma in zijn eigen ploeg, die ondanks hevige pijn aan zijn schouder wederom een puike wedstrijd op het ijs legde.

Flyers had alle kans om de wedstrijd te winnen, zoals Trappers een dag eerder na de gelijkmaker een paar dotten van kansen kreeg. De grootste kans van de ontmoeting op zondag was voor Matt McCarthy, die met doelman Colaiacovo uit positie de puck niet onder controle kon krijgen.

Trappers daarentegen schoot in de eerste periode wel twee keer raak en net als in de eerste wedstrijd waren het de special situations die de doorslag gaven. Eerst was het Doug Stienstra die scoorde op de delayed penalty. Daarna Stanislav Nazarov op de powerplay. De eerste treffer kwam volgens de sheet overigens op naam van Simon de Wit.

Ondanks de korte rustpauze na de wedstrijd van zaterdagavond maakten beide teams er een aantrekkelijke wedstrijd van in Stappegoor. Het leek erop alsof de spelers zich ervan bewust waren dat de eerste twee periodes live op televisie waren, want in de slotperiode zakte de ontmoeting in als een plumpudding. Flyers had de kracht en macht niet om er een slotoffensief uit te persen, waardoor de zege niet meer in gevaar kwam.

De sterkste periode van Flyers was de tweede. Daarin werd flinke druk gezet op het Tilburgse doel. Een straf tegen Jeffrey van Iersel werd nog door Trappers doorstaan, maar daarna wist Oriel McHugh de weg door de massa te vinden om de enige Friese treffer op zijn naam te brengen. Gezien het aantal opgelegde kansen in de eerste veertig minuten, was deze treffer echter maar een magere oogst voor Flyers.

Ook Trappers kreeg overigens nog verschillende open kansen om de wedstrijd te beslissen, maar Tim Kelleher toonde zich in die gevallen een prima sta-in-de-weg. Trappers hoefde vanwege de voorsprong uit de eerste periode echter niet meer te scoren en dus kon de ploeg de overwinning in eigen huis houden en daarmee de 2-1 voorsprong pakken in de serie.

Eén zege in de komende twee wedstrijden is voor Trappers voldoende om het tweede landskampioenschap te vieren. Voorlopig blijft echter de status intact dat Flyers niet kan winnen in Tilburg en Trappers niet in Heerenveen. Er is dus ook nog een gerede mogelijkheid dat beide teams op Tweede Paasdag een beslissende vijfde wedstrijd gaan spelen.

Kaarten voor de vierde wedstrijd in de serie in Thialf zijn nu al online te bestellen via de ticketshop van IJshockey.com.