22 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Trappers/Eaters: De Preview

De tweede halve finale begint vanavond. Tilburg en Geleen gaan in een best-of seven uitmaken wie zich voor de finale plaatst. IJshockey.com kijkt natuurlijk vooruit naar de wedstrijdenserie en probeert het antwoord te geven op tien vitale vragen.

1. Hoe doen de beide teams het tot nu toe tegen elkaar?
Acht keer speelden beide teams dit seizoen al tegen elkaar. Acht keer won Tilburg Trappers. In punten uitgedrukt is de stand dit seizoen 23 punten voor Tilburg, eentje voor Geleen. In de halve finale van de beker wist het team van Ulrich Egen de overtime te halen en daarmee (fictief) het enige punt van het seizoen te scoren. Helpen deed het niet, want Trappers pakte de winst in de extra tijd, ging door naar de finale en de bekerwinst. De laatste ontmoeting tussen beide teams iets meer dan twee weken geleden eindigde in een nogal harde 6-0 nederlaag voor Geleen, de grootste nederlaag in onderlinge wedstrijden dit seizoen. Het onderlinge doelsaldo over het hele seizoen spreekt ook boekdelen, 35 goals voor Tilburg tegen 12 voor Geleen.

2. Dat is allemaal bekeken over het hele seizoen. Hoe zit het met de vorm van het moment?
Tsja. Ook dit spreekt niet in het voordeel van Geleen. Van de laatste zes wedstrijden in de competitie wist Eaters er slechts eentje te winnen, de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Groningen. De ploeg kampte de afgelopen weken met een reeks blessures en een weekeinde zonder eerste doelman Frank Novello. Voor Geleen spreekt dat behalve de 6-0 tegen Tilburg er verder geen hele grote nederlagen tussenzaten.

Trappers op zijn beurt verloor slechts één keer in de laatste zes wedstrijden van het seizoen, uit in Heerenveen. Het team van Larry Suarez sloot af met een overtuigende 12-2 overwinning op Amsterdam. Een magere 4-5 zege in Groningen geeft echter aan dat het ook bij het dit seizoen over het algemeen soepel draaiende Trappers niet altijd even goed draait en de ploeg lijkt na de bekerwinst wel iets van een dipje te hebben gehad. Wat overigens niet voorkwam dat het team redelijk makkelijk als eerste eindigde in de competitie.

3. Wie is de topscorer in onderlinge ontmoetingen?
Niet verrassend zitten alle topscorers aan de kant van Tilburg. Doug Stienstra is daarbij koning, keizer en admiraal met drie goals en liefst dertien assists. Zijn lijngenoot Mike Lalonde maakte met negen de meeste doelpunten, terwijl ook de derde speler uit deze lijn, Brendan Bernakevitch, met zijn twee goals en negen assists goed meedoet. Het scorend vermogen komt echter niet alleen van de eerste lijn. Daryl Bat heeft vijf goals en vijf assists, terwijl Bob Teunissen een opvallende negen assists op zijn naam heeft staan, zonder daarbij zelf tot scoren te komen trouwens. Verder hebben nog drie spelers (Nichols, Willemse, Vanschagen) drie goals op hun naam.

Dat is meer dan welke Eater dan ook. Steve Farrer, Brian McGarry en Lambert Keulen zijn de topscorers bij de Limburgers met ieder twee goals. Clubtopscorer McGarry voegt daar drie assists aan toe als meest productieve speler. Verder valt nog op dat Ryan McLeod en Jan Kentos ieder drie assists op hun naam hebben, zonder daarbij tot scoren te komen.

4. Hoe zit het met de goalies van beide teams?
Tilburg trok halverwege het seizoen Paulo Colaiacovo aan, een speler die in de Nederlandse competitie tot de top behoort. Defensief was Trappers het afgelopen seizoen niet altijd even betrouwbaar. Dit werd echter ruimschoots goedgemaakt door de veelscorende aanvallers en de zeer solide doelman. Er is geen twijfel dat de Canadees met een broer in de NHL de start krijgt in alle wedstrijden. Geleen begon het seizoen met Tomas Kalousek, maar zag enkele maanden later Frank Novello terugkeren die vrijwel onmiddellijk de rol van eerste goalie innam. Afgelopen weekeinde keepte Kalousek beide wedstrijden, maar Novello krijgt vanavond met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de start.

5. Hoe zit het met de scheidsrechters voor deze serie?
Voorlopig is ervoor gekozen om de eerste drie wedstrijden van de play-offs met slechts één scheidsrechter af te werken. Daarna komen de duo's weer aan de beurt. De ontmoeting van vanavond staat onder leiding van Patrick Britt, terwijl V.d. Waarden zondag de tweede wedstrijd voor zijn rekening mag nemen. De Brabander is dan volgende week aan de beurt, gevolgd door het duo Van Baast/Bergman. Geen twee keer dezelfde scheidsrechter dus in de eerste vier wedstrijden.

6. Hoe zit het met de play-off ervaring van beide teams?
Tilburg is de regerende kampioen en won de afgelopen dertig jaar met grote regelmaat kampioenschappen, waaronder een hele serie begin jaren zeventig. Het verhaal van Geleen is bekend. De ploeg wacht nog altijd op de eerste landstitel. Vorig jaar ging het team als favoriet de play-offs in om vervolgens in enkele wedstrijden door Heerenveen aan de kant te worden geschoven. De laatste kwalificatie voor een finale stamt alweer uit begin jaren negentig, dus het wordt wel weer eens tijd.

7. Is er nog teamnieuws rond de beide ploegen?
Teams zijn altijd erg voorzichtig met informatie over blessures, al is het maar om de tegenstander niet te veel te informeren. Duidelijk is dat Tilburg Trappers het voorlopig zonder Don Nichols zal moeten doen. Er zijn conflicterende berichten over de ernst van zijn schouderblessure, maar hij zal in ieder geval de eerste wedstrijden van deze serie moeten missen. Bij Geleen is Lambert Keulen voor het seizoen uitgeschakeld, wat ook een behoorlijke aderlating is. Daarnaast miste Jeremy Stasiuk het slotstuk van de competitie, terwijl ook verschillende andere spelers met blessures kampten. Behalve Keulen wordt echter iedereen vanavond aan de start verwacht.

8. Zijn er nog spelers voor wie dit een speciale serie is?
Nee, eigenlijk niet. Stanislav Nazarov speelde ooit in het shirt van Geleen, maar dat is al heel lang geleden. Bob Teunissen vertoefde enkele jaren geleden een seizoen in het shirt van Eaters, maar dat was slechts een onderbreking van zijn Nijmeegse periode.

9. Ik kan niet bij de wedstrijden zijn. Hoe kan ik het allemaal volgen?
Via de uitgebreide verhalen op IJshockey.com natuurlijk. Via de clubwebsites en lokale en regionale omroepen. Daarnaast is er nog het forum van IJshockey.com waar ongetwijfeld fans hun favorieten zullen volgen. Tenslotte is er ook nog een kansje dat de heren en dames van Studio Sport vanuit hun ivoren toren afdalen naar een ijsbaan.

10. Nou, zeg het maar IJshockey.com. Wie gaat er winnen?
De cijfers en de geschiedenis wijzen in het voordeel van Tilburg Trappers. Het is intussen al ruim een jaar geleden dat Geleen een wedstrijd won van Tilburg. Trappers heeft bovendien thuisvoordeel en is al meer dan een kalenderjaar ongeslagen in het eigen Stappegoor. De lijn Stienstra-Lalonde-Bernakevitch is waarschijnlijk de sterkste in de Nederlandse competitie en Paulo Colaiacovo is erg solide in het doel. Geen wonder dat Trappers de torenhoge favoriet is voor deze serie en een sweep een reële mogelijkheid lijkt.

Geleen heeft de selectie tijdens het seizoen uitgebreid en rekent erop compleet betere tegenstand te kunnen bieden. De ploeg put verder hoop uit het feit dat verschillende wedstrijden dit seizoen met slechts één goal verschil werden verloren. Daarnaast lijkt de afwezigheid van Don Nichols wellicht een kans te bieden. Dat is toch heel veel ijstijd die moet worden opgevangen door de andere verdedigers van Tilburg Trappers. Ook zijn aanvallende impulsen zullen worden gemist door de regerende landskampioen.

Toch denkt IJshockey.com dat Tilburg Trappers voor het tweede jaar op rij de finale gaat halen. Geleen zal misschien een wedstrijd winnen, maar het thuisvoordeel van Tilburg geeft de doorslag in deze serie.