10 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Trappers elimineert Eaters

De strijd om het landskampioenschap gaat de komende dagen tussen dezelfde teams als vorig jaar. Een gehavend Tilburg Trappers pakte voor de derde keer op rij de winst in Geleen en won daarmee de serie. De winnende goal kwam van de stick van Peter van Biezen.

Coach Larry Suarez van Tilburg Trappers gaf Geleen een enorm compliment in de persconferentie na afloop. ‘Dit was de moeilijkste play-off-serie die ik in mijn tijd hier met Trappers heb gespeeld. Geleen heeft alles geprobeerd en alles ingezet, maar uiteindelijk ben ik er trots op dat mijn jongens als winnaars uit de strijd zijn gekomen.'

Eaters verdient ook complimenten voor de manier waarop de serie is gespeeld. De twee overwinningen in Tilburg waren sensationeel en mede dankzij de scherpe tactiek van coach Uli Egen en uitstekend spel van Stasiuk en McLeod maakte Eaters het de gasten uit Noord-Brabant in deze serie een stuk lastiger dan de meeste mensen hadden verwacht. Wat dat betreft was deze zesde wedstrijd nauwelijks een graadmeter voor de hele serie. Ondanks het spannende scoreverloop, hing de overwinning van Trappers bijna de hele wedstrijd in de lucht.

En dat terwijl de Tilburgers het niet makkelijk hadden in de personele bezetting. Brendan Bernakevitch kleedde zich vanwege een enkelblessure niet eens om, Mike Lalonde blesseerde zich tijdens de warming-up aan zijn rug en kwam nauwelijks in actie, Bjorn Willemse speelde ondanks een liesblessure, de schouder van Don Nichols is duidelijk nog niet gezond en Rody Jacobs is nog lang niet wedstrijdfit.

Toch won Trappers. Coach Suarez legde het krediet hiervoor bij een speler die tot nu toe in deze serie een bijrol speelde: Doug Stienstra. ‘Hij was het enige van de eerste lijn dat ik nog had en hij heeft vandaag geweldig gespeeld. Een voortrekkersrol gespeeld en laten zien hoe groot zijn hart is', was het commentaar van de Amerikaanse coach. Stienstra scoorde de uiteindelijk beslissende derde treffer vlak voor tijd in het lege net.

Eaters werkte keihard, maar kon het ondanks een vroege voorsprong niet waarmaken voor het eigen publiek in een tjokvol Glanerbrook. Coach Uli Egen had een duidelijke verklaring. ‘Frank Novello heeft in deze serie wedstrijden voor ons gewonnen en vandaag was het de beurt aan Colaiacovo. Die heeft een geweldige wedstrijd gekeept. Ik heb op de inzet en de werklust van mijn team in deze wedstrijd niets op te merken en Tilburg gaat verdiend naar de finale.'

De coach had echter ook waarschuwende woorden voor zijn selectie. ‘Ik ben na mijn eerste jaar in Nederland heel tevreden over de organisatie van Geleen. Ik ben minder te spreken over de selectie. Ik werk twee keer per dag met de spelers en mijn doel is om iedere speler beter te maken. Dat is me hier niet gelukt. Ik noem geen namen, maar er zijn spelers bij die het spelen in Nederland zien als een leuke vakantie. Wat ik wil is een kampioenschap naar Geleen brengen, dat zou geweldig zijn en ik wil spelers die er alles voor over hebben om hetzelfde te bereiken.'


Het was een voetnoot in wat uiteindelijk een relatief comfortabele overwinning werd voor Trappers. Na zeven minuten kwam Eaters wat gelukkig op voorsprong. Een schot van Ryan McLeod smoorde in de doelmond en Tony Bergin wilde deze wegwerken. De verdediger schoot echter tegen Stanislav Nazarov op en de puck verdween via de Rus als eigen doelpunt in het net.

Het was een hectische eerste periode waarin enorm veel gebeurde en het arbitrale duo met grote regelmaat spelers naar de strafbank stuurde. Dit leidde er zelfs toe dat op een gegeven moment drie tegen drie moest worden gespeeld. In die situatie verzorgde Nazarov een uitstekende pass op de watervlugge Daryl Bat, die door de benen van Novello de gelijkmaker binnenschoot.

Amper anderhalve minuut later is het alweer raak. Een schot vanaf de face-off wordt nog gestopt, maar Van Biezen pikt de rebound op en schiet de serie winnende goal binnen. De hectiek van de eerste periode, waarbij Eaters zich benadeeld voelde in de straffen, zorgde er nog voor dat het een boeiend schouwspel was. Dat gold veel minder voor de rest van de ontmoeting.

Eaters drong wel aan, kreeg ook wel kansen, maar maakte nooit de indruk dat het zelf écht geloofde in het afdwingen van een zevende wedstrijd. Trappers bleef redelijk makkelijk overeind in de wedstrijd en de kansen die de Limburgers kregen, vielen ten prooi aan de uitstekende Colaiacovo. De twee beste kansen op de gelijkmaker waren er voor Brian McGarry en Jamie Visser. Eerstgenoemde kreeg uit de draai maar een matig schot weg, terwijl Visser zijn kans verprutste door over de puck heen te maaien.

De treffer in het lege net vlak voor tijd bezegelde de nederlaag van Eaters. De Nederlandse competitie begon op 29 september vorig jaar met de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal en vijf maanden later staan dezelfde twee ploegen als vorig jaar in de finale. Trappers en Flyers ontmoeten elkaar komende woensdag al in Tilburg. Zaterdag gaat de serie verder in Heerenveen, terwijl waarschijnlijk zondagmiddag de derde wedstrijd op het programma staat. Het definitieve schema verschijnt ongetwijfeld spoedig.