5 juni 200800:00

Door Joep Meijsen

Trappers haalt Canadezen

Tilburg Trappers heeft twee nieuwe imports aangetrokken. Het gaat daarbij om de 25-jarige doelman Billy Thompson en de 26-jarige center Taggart Desmet. Daarmee heeft Trappers de selectie grotendeels rond.

In het doel blijft back-up Ian Meierdres, terwijl de defensie er grotendeels hetzelfde uitziet als vorig jaar. Imports Stanislav Nazarov, Don Nichols en Tony Bergin blijven. Rody Jacobs, Jeffrey van Iersel en Bjorn Willemse hebben bijgetekend, wat ook geld voor Max van Lieshout.

Aanvallend knoopt Daryl Bat er een seizoen aan vast bij Trappers, terwijl ook Bob Teunissen en Casey Vanschagen blijven. Verder rekent de club voorlopig op Tilburgse talenten als de ervaren Peter van Biezen, Dennis ten Bokkel alsmede Jeroen van den Broek, Onur Mete en Mark Donders.

Met Billy Thompson lijkt Trappers op het eerste gezicht wederom een topper binnen te hebben gehaald. De uit Saskatoon, Saskatchewan afkomstige goalie speelde vier seizoenen in de sterke American Hockey League. In 2006 mocht hij zelfs even ruiken aan de NHL toen hij door de Ottawa Senators werd opgeroepen van hun affiliate Binghampton vanwege een blessure voor Dominik Hasek.

Vorig jaar daalde hij af naar de East Coast Hockey League, waar hij voor de Victoria Salmon Kings 43 wedstrijden speelde voor een save-percentage van ongeveer .900. Zijn voornaamste opleiding kreeg Thompson, in 2001 gedraft door de Florida Panthers in de vijfde ronde, in de juniorenliga WHL, waar hij uitkwam voor de Prince George Cougars, waar hij drie jaar lang de eerste doelman was en zijn plek in de draft verdiende.

In 2002 werd hij door de Panthers doorgeschoven naar Ottawa in een trade waarbij ook de Finse doelman Jani Hurme betrokken was. Later werd hij opgepikt door de New York Islanders, waarbij hij zijn laatste seizoen in de AHL bij de Bridgeport Sound Tigers doorbracht. De butterfly-goalie wordt vooral geprezen vanwege zijn uitstekend glovehand en puckhandling. In Binghampton was hij twee jaar lang de back-up van Ray Emery.

In Taggart Desmet pikt Trappers een forward op met drie seizoenen ervaring in de East Coast Hockey League. Afgelopen seizoen liep hij op bijna een punt per wedstrijd voor de Idaho Steelheads. Eerder in zijn loopbaan speelde hij samen met ex-Eaters Derek Campbell en Ryan McLeod bij de Salmon River Kings.

De center is afkomstig uit Strathmore, Alberta en speelde drie jaar voor de sterke universiteitsploeg van Michigan Tech in de Amerikaanse collegecompetitie. Ook speelde hij enkele wedstrijden voor de Calgary Hitmen in de WHL. Desmet is een handige, grote aanvaller, die het harde werk niet schuwt.

Mike Lalonde, Brendan Bernakevitch en Paolo Coloiacovo keren niet terug. Doug Stienstra heeft nog niet bijgetekend in Tilburg. Hij heeft de mogelijkheid zijn maatschappelijke loopbaan in Canada te beginnen. Trappers wacht af wat Stienstra doet, maar heeft alternatieven achter de hand.