Trappers suorainimie2 0809

3 december 200800:00

Trappers heeft langste adem

Tilburg Trappers heeft op het nippertje de eerste halve finalewedstrijd tegen Amsterdam naar zich toegetrokken. Twee treffers in de slotperiode zorgden ervoor dat een lange, stug door Amsterdam verdedigde voorsprong alsnog ongedaan werd gemaakt. Niko Suoraniemi scoorde de 2-1.

De wedstrijd begon met slecht nieuws voor Amsterdam. De tot nu toe dit seizoen uitblinkende doelman Jan Münster was zaterdag al uitgevallen tijdens de wedstrijd en blijkt ook op dinsdag niet afdoende te zijn hersteld van zijn liesblessure. Dus viel de druk op de schouders van de 22-jarige Kisito Zonneveld uit Delft. De jonge Nederlandse doelman liet in het goedgevulde Stappegoor een uitstekende indruk achter. Vooral een glovesave op een schot van Don Nichols en een padsave op een inzet van Matt Smith van dichtbij waren van grote klasse.

Dat was de wedstrijd bepaald niet. Het is jammer dat er in het speelschema geen weekeinde vrij kan worden gemaakt om in ieder geval de eerste twee halve finales van een serie te kunnen spelen. Nu wist Tilburg pas op zondagavond zeker tegen wie het mocht spelen en konden de ploegen amper 48 uur later alweer aan de bak. Het leverde een ontmoeting op van matig niveau, maar die wel tot aan de laatste minuut oerspannend was.

Kenmerkend voor het niveau van de wedstrijd waren de powerplays. Trappers wist in ruim twintig minuten met één of twee man meer amper een kans te creëren, terwijl Amsterdam tijdens hun tien minuten soms nauwelijks het aanvalsvak inkwam. Amstel Tijgers werkte echter keihard en dat was voldoende om het aanvalsspel van Trappers te ontregelen. Veel aanvallen van de Brabanders stokten al bij de pass van achteruit.

Amstel Tijgers kon lange tijd leunen op een vroege treffer. Na drie minuten spelen zette Amsterdam een aanval op, waarbij Ivy van den Heuvel met enig geluk de vrijstaande Kent Merriam wist te bereiken met een pass voorlangs. Billy Thompson stond daardoor op het verkeerde been en de aanvaller uit Kitchener, Ontario maakte geen fout.

Pas op de achtste powerplay van de wedstrijd wist Tilburg de gelijkmaker te forceren. Matt Smith zette zijn stick net voldoende tegen de puck na een schot van achteruit om de puck langs de kansloze Zonneveld te gidsen. Tot een snelle stijging van het zelfvertrouwen bij de Trappers leidde dit niet, hoewel Tilburg ook in de derde periode veel puckbezit had.

Een lange periode met de puck in het aanvalsvak leidde uiteindelijk vier minuten voor tijd tot de winnende treffer. Amstel Tijgers leek de puck twee keer het vak uit te kunnen werken, maar deed dit te slordig om succesvol te zijn. De zwarte schijf caramboleerde uiteindelijk voor de stick van de nieuwe Tilburgse publiekslieveling Niko Suoraniemi, die de puck in de korte hoek hoog binnenschoot. Een tikkeltje zuur voor Amsterdam, dat net een aantal powerplays had overleeft, maar gezien het optische overwicht van Trappers in de hele wedstrijd zeker niet tegen de verhoudingen in.

Een dubbele powerplay in de slotfase bood Amsterdam nog de kans om alsnog overtime af te dwingen. Het dichtst bij een gelijkmaker kwam de ploeg van Ron Berteling door een slim schotje vanaf de blauwe lijn van Mark Tanner richting de five-hole. Doelman Billy Thompson keek al achter zich, maar zag tot zijn opluchting dat de puck naar de zijkant was weggesprongen.

Door de overwinning staat Tilburg Trappers met 1-0 voor in de best-of-three. De serie wordt volgende week woensdag om 20.30 uur voortgezet in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Voor dit tijd moeten beide teams ook nog gewoon in de competitie spelen. Tilburg ontmoet dit weekeinde Utrecht en Heerenveen. Voor Amstel Tijgers staan Nijmegen en Geleen op het programma.