29 januari 200800:00

Trappers klimt naar de top

Tilburg Trappers heeft in eigen huis de koppositie in de competitie verovert. De manschappen van Larry Suarez bleven met 4-1 directe concurrent Heerenveen de baas. Mike Lalonde had een goal en twee assists namens de Brabanders.

Het was een kraker tussen de twee ploegen die tot nu toe dit seizoen de dienst uit maken in de Nederlandse competitie. Flyers was eigenlijk vanaf het begin van de competitieronde al zo'n beetje de koploper, maar leed dinsdagavond de tweede nederlaag in drie wedstrijden en is daarmee nu ingehaald door Trappers. Beide ploegen komen elkaar echter nog tegen in Heerenveen dit seizoen, waardoor de strijd om de eerste plaats bijzonder spannend blijft.

Liefst tweeduizend toeschouwers maakten de gang naar Stappegoor voor de topper. Flyers moet het nog altijd stellen zonder de Rus Andrei Levitin, die afgelopen vrijdag in Den Haag geblesseerd raakte. Ook Hans Kroon ontbrak aan Friese kant, terwijl Casey Vanschagen vanwege een vingerblessure niet in actie kwam.

Tilburg begon sterk aan de wedstrijd mede geholpen door een vroege straf tegen Michael Nason. Na vijf minuten begon Heerenveen wat beter in de wedstrijd te komen en na tien minuten grepen de bezoekers zelfs de leiding. Met Dennis ten Bokkel op de strafbank, schoot Michael McCarthy de openingstreffer binnen via het lichaam van goalie Paulo Colaiacovo.

Nog geen minuut later trok Tilburg de stand alweer gelijk. Ryan Grinnell kreeg een hard schot van Don Nichols niet onder controle en Brendan Bernakevitch reageerde alert door de rebound binnen te tikken. Tilburg kreeg daarna genoeg kansen om op voorsprong te komen. Grinnell herstelde zijn foutje bij de eerste goal en tikte een hard schot van Nichols uit het doel. Vlak daarna raakte Brendan Bernakevitch nog de lat maar in de 18e minuut was het alsnog raak. Rody Jacobs mocht vlak voor de neus van Grinnell aanleggen, in tweede instantie wist Jacobs de puck over de doellijn te krijgen: 2-1.

Het begin van de tweede periode was zonder meer voor Heerenveen. De Flyers waren in de zevende minuut van de tweede periode akelig dichtbij de gelijkmaker. Matthew McCarthy soleerde op karakteristieke wijze door de Tilburgse verdediging en raakte met een schuivertje de binnenkant van de paal. Het overwicht van Heerenveen zwakte langzaam af naarmate de periode vorderde en Tilburg wist wel raad met de kansen. Een prachtige combinatie zorgde in de 34e minuut voor de derde Tilburgse treffer. Simon de Wit bracht Mike Lalonde knap in scoringspositie en de topscorer van Nederland had geen enkele moeite om zijn 37e goal van het seizoen te maken.

Anderhalve minuut later besliste Tilburg de wedstrijd. Tijdens een Tilburgse powerplay nam Heerenveen veel risico door op zoek te gaan naar een shorthanded goal. Een razendsnelle uitbraak geleid door Mike Lalonde eindigde in een treffer voor de meegeschaatste Stanislav Nazarov. De Rus kon nog met zijn stick de puck richting het doel sturen wat goalie Grinnell op het verkeerde been zette.

Aan het einde van de tweede period kreeg Heerenveen een goede kans via een gevaarlijke breakaway met Oleksandr Panchenko. Rody Jacobs greep echter prima in waardoor de marge van drie goals in stand bleef. In de derde periode kwam er geen verandering meer in de 4-1 stand. Daarmee grijpt Tilburg de koppositie met 50 punten, Heerenveen volgt op drie punten afstand.

Zaterdag 16 februari komen beide teams elkaar weer tegen. Dan in Heerenveen. Als er verder geen averij meer wordt opgelopen is, kunnen de teams daar onderling uitmaken wie als nummer Ă©Ă©n de play-offs in gaat.