3 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

Trappers neemt voorsprong

Tilburg Trappers pakte in eigen huis de zege in de openingswedstrijd van de play-off-serie tegen Amsterdam. Doug Stienstra scoorde in de tweede periode de enige treffer van de spannende ontmoeting. Martin Trommelen pakte de shut-out.

Tilburg en Amsterdam maakten er een ijshockeyfeestje van op vrijdagavond. Een lust voor het oog. Trappers speelde goed, snel combinatie-ijshockey, had het meeste puckbezit en werkte hard. Amsterdam stelde daar een subliem keepende Joe Pelletier, veel inzet, routine en slimme uitvallen tegenover. Trappers had het beste van het spel, maar Amsterdam hield tot de laatste seconde kans op een beter resultaat.

De wedstrijd bood een unicum, wellicht voor het eerst in de geschiedenis speelde een bondscoach zelf in een play-off-wedstrijd tegen spelers die hij straks weer in zijn selectie krijgt. Tommie Hartogs liet zien het vak nog altijd niet verleerd te zijn, met enkele goede rushes en vooral zijn grote rol in de succesvolle penaltykills van Amsterdam. Tijdens de vijf tegen drie situatie in de derde periode, stond Hartogs twee volle minuten op het ijs.

‘Tommie, Leo en Chad zijn positioneel enorm sterk', verklaarde Ron Berteling de lange shift van het drietal. De Amsterdamse coach had een leuke, gelijkopgaande wedstrijd gezien. ‘Je weet dat Tilburg in eigen huis snel uit de startblokken komt en daar waren wij ook op voorbereid. Daarna kwam er meer evenwicht in de wedstrijd. Trappers heeft kansen gehad, maar wij ook. We schieten vlak voor tijd nog op de paal en krijgen zelfs in de slotseconde nog een goede kans. Uiteindelijk zul je dan zien dat zo'n wedstrijd met een rommeldoelpunt wordt beslist.'

De treffer van Doug Stienstra in de tweede periode werd door de Amsterdamse spelers fel bestreden. De Nederlandse-Canadees kreeg een inzet van Jeff Paul tegen zijn schaats, waarna de puck in het doel verdween. Van een illegale schoppende beweging was overigens geen sprake. Het protest had betrekking op het feit dat Stienstra zich in de crease bevond. Het arbitrale trio deelde deze mening niet en keurde de treffer na beraad goed.

De Tilburgse coach Larry Suarez was vanzelfsprekend in zijn nopjes met het resultaat. ‘We hebben een heel goede wedstrijd gespeeld. De score is in mijn ogen een stuk spannender, dan de wedstrijd in werkelijkheid was. Wij hebben 53 schoten op doel gehad, Amsterdam maar twintig. Dat zegt toch al veel. Onze powerplay liep vanavond niet goed, anders winnen we deze wedstrijd met dikke cijfers. Nu blijft het spannend', zei Suarez.

De wedstrijd was niet alleen goed, maar ook pittig. Beide teams spaarden elkaar niet en verschillende keren kwam het bijna tot een opstootje. Vooral Mark Tanner en Bjorn Willemse hadden het verschillende keren met elkaar aan de stok, wat uiteindelijk in de derde periode uitmondde in een vechtpartij, die overigens onbeslist eindigde. Helaas besloot de ook verder weinig overtuigend fluitende Jonathan Morrisson beide spelers met een matchpenalty naar de kleedkamer te sturen, waardoor ze beiden voor twee wedstrijden geschorst zijn.

Amsterdam kreeg al eerder in de wedstrijd te maken met een aderlating, toen Paul Vincent halverwege de eerste periode voorover dook op een puck te halen, maar vol met zijn schouder tegen het doel aankwam. De aanvaller keerde niet meer terug op het ijs en was na afloop van de wedstrijd nog niet terug uit het ziekenhuis. Zijn inzetbaarheid in de tweede wedstrijd in de serie is dan ook twijfelachtig.

Trappers kreeg het vooral in de slotfase nog benauwd. Achter elkaar verdwenen twee Tilburgse spelers naar de strafbank, waardoor Amsterdam kon aanzetten voor een slotoffensief. De defensief weer uitblinkende Leo van den Thillart was dichtbij de gelijkmaker met een schot op de paal. Uiteindelijk was de treffer van Stienstra echter dus de beslissende. Tilburg houdt hierdoor het thuisvoordeel vast. De serie wordt zaterdagavond voortgezet in Amsterdam.