13 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Trappers opent met winst

Tilburg Trappers zette vrijdag een belangrijke stap in de richting van de volgende ronde in de Continental Cup. De Nederlandse landskampioen boekte een onnodig moeizame 5-4 zege op Dunaujvaros. Eerder op de dag had Elektrenai uit Litouwen overtime nodig om Zagreb te verslaan. IJshockey.com deed een dagje internationaal ijshockey in Tilburg.

De Continental Cup biedt altijd een heel aparte sfeer. Teams uit totaal verschillende ijshockeyculturen komen elkaar tegen op het ijs, door de hal galmen verschillende talen en er zijn altijd wel karakters die de aandacht van de fans trekken.

Dat Zagreb in de openingswedstrijd mee kon doen is een wonder. De ploeg werd in eigen land geen landskampioen, maar kon toch meedoen omdat dat team geen interesse had. Daarna werd het team uitgeschakeld in de eerste ronde, maar door het terugtrekken van Kiev kreeg de ploeg alsnog een ticket voor het toernooi in Tilburg.

De ploeg telt maar één import, een Sloveen die tevens achter de bar op de ijsbaan staat. Hun wedstrijden zijn gratis te bezoeken en zelfs dan zijn de meeste Kroaten niet geïnteresseerd. Behalve als er een wedstrijd tegen een Servische ploeg op het programma staat, dan verschijnt er ineens fanatiek publiek op de tribune.

1553307311_fd67bf5a49.jpg?v=0
De comeback van het sympathieke Zagreb was het hoogtepunt van de eerste wedstrijd van het toernooi.

Maar liefst 22 uur zaten de Kroaten in de bus om in Tilburg te komen, zeven uur langer dan verwacht. De TomislavTomislav van de ploeg uit Zagreb deed zijn werk niet erg goed. In eerste instantie reed de ploeg naar Amsterdam, daarna werd koers gezet naar Groningen en tenslotte was het team ook in Tilburg zelf nog meer dan een uur aan het zoeken naar de ijsbaan.

Slechts een korte nacht later stond hun wedstrijd tegen Elektrenai uit Litouwen op het programma. Deze ploeg had dik dertig uur in de bus gezeten en is verzwakt door het feit dat enkele van de betere spelers geen vrij konden krijgen van werk voor het weekend in Tilburg. Toch leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Litouwers, die kort na het begin van de tweede periode met 4-1 voorstonden.

De Kroaten hadden echter niets te verliezen, pleegden roofbouw op een aantal spelers en profiteerden van de vele straffen die de Litouwers opliepen. Kort voor het einde van de tweede periode was het ineens 5-5, een stand die door de hele derde periode op het scorebord bleef staan. Uiteindelijk bezorgde Arturas Svedavicius Elektrenai alsnog de winst in overtime, maar het punt voor de Kroaten was de eerste grote verrassing van het toernooi.

1553311681_9b882ca900.jpg?v=0
De winnende goal in overtime. De hele fotoserie van deze wedstrijd

Voor de fans was het een vreemde ervaring. Een wedstrijd waarin weinig checks werden uitgedeeld. Dat werd in de avonduren goedgemaakt in de wedstrijd tussen Tilburg en het Hongaarse Dunaujvaros. Dit is een wat professionelere ploeg met enkele Slowaakse imports en vooral een prima doelman, Jaroslav Ferjo, die zich zou ontwikkelen tot een ware plaaggeest voor de Tilburgers.

Trappers kwam voor eigen publiek verpletterend uit de startblokken. De ploeg van Larry Suarez combineerde zich makkelijk door de Hongaarse defensie, was fysiek de baas op het ijs en kreeg een reeks uitgelezen kansen. Maar geen doelpunten. Dunaujvaros kwam nauwelijks uit het eigen verdedigingsvak, maar vertrouwde op de kwaliteit van de eigen doelman om de eerste periode met een 0-0 af te sluiten. ‘We combineren misschien iets te veel en zouden meer moeten schieten', analyseerde Larry Suarez de eerste periode na afloop van de wedstrijd.

1559468580_bbcd11c231_o.jpg
De Hongaarse kolos Laszlo Vargyas was één van de karakterspelers die opviel tijdens de wedstrijd

Het is misschien wel de oudste wijsheid in sport. Als jij de kansen laat liggen, scoort de ander. Galanisz Nikandrosz kreeg een kans die hij niet mocht missen en had weinig moeite Martin Trommelen te kloppen. Hoewel Trappers via Daryl Bat snel gelijkmaakte, schudde de goal de Hongaren wel wakker. De opvallende aanvaller Mike Lalonde bracht Trappers verdiend op voorsprong met een powerplay-goal, maar de rest van de periode was voor Dunaujvaros.

‘Het is wel anders. Er kan minder buiten de puck om. In internationaal ijshockey wordt er toch wel strenger gefloten. We hebben ons daar wel op aangepast, maar waarschijnlijk nog niet genoeg', zei Trappers-aanvaller Doug Stienstra na afloop over het systeem met twee scheidsrechters en twee linesmen op het ijs. Trappers kreeg zelf in de eerste periode volop powerplay, maar liep zelf in de tweede periode tegen te veel straffen op.

Eerst was het Balint Magosi, die voorover duikend zijn stick nog nipt tegen de puck kreeg om deze in de open hoek naast Trommelen te schuiven, vervolgens kregen de Hongaren een penaltyshot toegewezen, dat door Peter Foltin heel makkelijk werd gescoord. Het was Dennis ten Bokkel die de aanvaller ten val bracht. Zo keek Trappers aan het einde van de tweede periode ineens tegen een achterstand aan. ‘Op het scorebord leek het misschien een gelijkwaardige wedstrijd. Op het ijs was het dat nooit', aldus Suarez.

Spannend was het in ieder geval tot de laatste minuut. Doug Stienstra scoort vroeg in de derde periode de gelijkmaker. Daarna lijkt dezelfde speler met een goed schot in het dak van het doel Trappers op voorsprong te brengen. Tot woede van het publiek werd de treffer afgekeurd omdat het doel van zijn plek zou zijn geweest op het moment dat de puck de lijn passeert. Het is uitstel van executie, want Brendan Bernakevitsch doet wat een aanvaller moet doen. Voor het doel de rebound oppikken en binnenschieten.

1559472052_ef3017b4be_o.jpg
De afgekeurde treffer van Doug Stienstra. Klik hier voor de volledige fotoserie.

Diezelfde Bernakevitsch, misschien wel de beste speler op het ijs, bereidt daarna de 5-3 van Stienstra voor en daarmee lijkt de winst binnen voor Tilburg. Het wordt toch nog even sidderen, want met hun doelman van het ijs scoort de gigant Laszlo Vargyas 55 seconden voor tijd de aansluitingstreffer en Martin Trommelen moet op de buzzer nog beslissend ingrijpen om de gelijkmaker te scoren.

Trappers is na de eerste speeldag de enige ploeg met het volle aantal punten. Gezien het niveau van de eerste wedstrijd zouden deze ploegen geen probleem mogen zijn voor Tilburg, dat voorzichtig mag beginnen de TomTom van hun teambus in te stellen op Grenoble, de locatie van de derde ronde poule.