30 september 200700:00

Door Remco

Trappers pakt de supercup

Tilburg Trappers nam zaterdag de eerste Ron Bertelingschaal mee uit Amsterdam. Met een 4-5 overwinning waren zij nipt te sterk voor het goed spelende Amstel Tijgers. Maar voor de supercup-wedstrijd om de Ron Berteling-schaal was er eerst de feestwedstrijd vanwege de vijftigste verjaardag van de levende legende, de sympathieke ijshockey-coach, Ron Berteling.

Vijftig jaar Ron Berteling
Ze waren er allemaal, zo'n 80 oud-ijshockeyers, scheidsrechters, coaches, bestuurders en een in grote getale opgekomen publiek dat genoot van al die oud-spelers. Op het ijs stond een kleine 2800 ervaring aan interlands. Het werd voor de jarige Ron Berteling de beoogde dag van plezier, herbeleven en omhelzen. ‘This is fantastic', zei Corky de Graauw die met iedereen zijn ervaringen deelde en aanwezig was met zijn zoon.

Rob van Onlangs: ‘Wat is dit mooi zo'n dag, hier kom ik graag nog eens de grote plas voor over.' Alexander Schaafsma, die twee keer de ijzers onderbond: ‘Ook ik heb met een groot deel van deze gouden glorie op het ijs gestaan. Het is zo mooi om al die jongens weer even te zien en te spreken.' Dat de selectie van de ‘Rest van Nederland' in de laatste minuut, in een overtal-situatie van 8 tegen 5 tegen het ‘Oude team van Amsterdam' met de gelijkmaker de 6-6 op het scorebord zette, deerde niemand. Het was een geweldig feest en de lichten ging pas ver in de nacht uit in het restaurant Boven Nul van de Jaap Edenhal.

De Ron Berteling Schaal
En daarna de wedstrijd om de Ron Berteling-schaal tussen de Amstel Tijgers en de Tilburg Trappers ofwel de bekerwinnaar tegen de landskampioen. Beide teams hebben in de zomermaanden de nodige veranderingen ondergaan. Bij de Trappers stond de jonge Ian Meierdres in de goal en verder waren daar de nieuwe gezichten in het team van Don Nichols, Bob Teunissen, Dennis Unk, Mike Lalonde en Brendan Bernakevitch. Bij de Amstel Tijgers nog meer nieuwe gezichten zoals: Tim Knudsen, Steve Howard, Risto Mollen, Marcel Kars, David Deeves, Michael Gough, Kevin Bruijsten, Ritchie van Hulten en de dag ervoor aangetrokken Brad Smulders. Art Mnatsakanov bleef aan de kant opdat de papieren nog niet op orde waren. Bij de Trappers mocht Simon de Wit niet meedoen vanwege een opgelopen schorsing in de vriendschappelijke ontmoeting tegen Turnhout de week ervoor.

Beide teams startten de wedstrijd furieus onder leiding van de prima fluitende Pat Britt. De aanvalsgolven gingen over en weer en de krachtsverschillen in de eerste twee periodes waren bijzonder klein. Aan Amsterdamse kant excelleerden de geweldige goalie Tim Knudsen en Paul Vincent. Aan Tilburgse kant waren het met name Brendan Bernakevitch en Doug Stienstra die uitblonken. De jonge Meierdres startte wat nerveus maar herstelde zich in de wedstrijd uitstekend en werd gaandeweg de wedstrijd zeer betrouwbaar.

Amsterdam op voorsprong
Na zes minuten viel de eerste goal in een powerplay situatie. Teunissen zat na een slashing in de strafbank. Het was de prima spelende defence Steve Howard die vanaf de blauwe lijn hard inschoot op Meierdres die de puck niet vast kon houden. Met Paul Vincent in de nabijheid van de goal was het lot snel bezegeld en was het 1-0. Er vielen wat straffen over en weer zonder dat de wedstrijd een onsportief karakter kreeg. Uit één van die straffen viel de tweede goal. Met Willemse op de strafbank, nam Paul Vincent, vanaf de face-off in het midden van het ijs, de puck mee naar de goal van Meierdres en liet de jonge goalie kansloos, 2-0.

De geoliede Tilburgse machine ging een tandje hoger schaatsen. Maar de prima op snelheid combinerende gele ijshockeylijnen hadden veel kansen nodig. Als de pucks niet langs de goal suisden was daar de uitstekende Tim Knudsen die altijd wel een lichaamsdeel in de strijd gooide om zijn net niet te laten bollen. Het werd een wedstrijd op het scherpst van de snede met twee teams die er een geweldige seizoensopening van maakten met veel reclame voor het Nederlandse ijshockey. Op 17:27 is er de aansluitingstreffer, een powerplaygoal als Steve Howard op de strafbank zit. Bij een scrimmage voor het Amsterdamse goal is iedereen even de puck kwijt. Het is de Tilburgse uitblinker Brendan Bernakevitch die de puck in de goal pookt en het is 2-1.

Na de thee ontspant zich hetzelfde sportieve gevecht op het ijs. Deeves, ging als eerste direct alleen op de Tilburgse goal af, maar hij krijgt de rollende puck onvoldoende onder controle. De Trappers voeren de druk op de Amsterdamse goal op. Het is de ijzersterke Stienstra die met de puck uit de hoek komt en zich recht voor Knudsen vrij speelt. De Amsterdamse goalie is kansloos en de wedstrijd is met 2-2 weer in balans. Maar de Amsterdammers zijn niet aangeslagen en een kleine minuut later op 26:18 is het weer 3-2. Ook nu weer een schot van Howard dat Meierdres niet vast kan houden en weer is daar Vincent in de buurt voor de 3-2.

Wedstrijd wordt fysieker
De wedstrijd werd wat fysieker en beide teams vinden de Ron Berteling-schaal wel mooi om mee te nemen. Op 29:36 vergroten de Amstel Tijgers de marge naar 4-2 als Gough met een diagonale pass Vincent in beweging zet. De man in vorm laat ook deze kans niet aan zich voorbij gaan en draagt zijn steentje bij aan het feest in de Edenhal. Drie minuten voor het einde van de tweede periode is er een uitstekende combinatie tussen Lalonde en Bernakevitch waarbij de laatste de 4-3 op het scorebord zet. Kort daarna gaan de spelers naar de tweede theeronde.

Maar de derde periode is in het voordeel van de Tilburgers. Naarmate de periode vorderde, raakt de pijp een beetje leeg aan Amsterdamse kant. De aanvallen van de Trappers werden meer en heviger. Het wachten is dan op de gelijkmaker en die kwam er ook. Op 45:32 scoren de Trappers met een uitstekende bijdrage van Nichols, die uit de strafbank komt, via alweer Bernakevitch de 4-4. Waar het in grote getale aanwezige publiek denkt aan een overtime wordt de wedstrijd toch in de reguliere tijd beslist. Het is Casey Vanschagen die van dichtbij op drie meter voor Knudsen de wedstrijd mag beslissen in Tilburgs voordeel. De eerste Ron Berteling-schaal kent een verdiende winnaar.

Aanvoerder Dennis ten Bokkel krijgt uit handen van de ambassadeur van het Nederlandse ijshockey, Ron Berteling, de schaal die op waardige wijze naar hem vernoemt is. Met het feest in de Jaap Edenhal komt er een eind aan een uitstekende seizoensopening met een uitstekend georganiseerde ijshockey happening.