7 februari 200900:00

Trappers slaat belangrijke slag

Tilburg Trappers zette vrijdagavond in Den Haag een belangrijke stap naar de eerste plaats in de play-offs. Lance Monych en Matt Smith hadden ieder een goal en een assist. Nijmegen Devils gooide de strijd om de derde plaats weer open door in eigen huis met 9-4 te winnen van Geleen. Phil Aucoin had een goal en zes assists.

Hijs den Haag - Tilburg Trappers

De absolute topper in de eredivisie, de nummer Ă©Ă©n tegen de nummer twee. Een wedstrijd die zoals het hoort ook tot de laatste minuut spannend bleef. Trappers trok echter uiteindelijk aan het langste eind en neemt daarmee de eerste plaats op de ranglijst over. Bovendien staat Trappers er nu beter voor op onderling resultaat, mochten beide teams aan het einde van de competitie op gelijke hoogte komen.

Trappers pakte in de eerste periode het initiatief. Een prima goal van Lance Monych bracht de ploeg van Larry Suarez na vijf minuten spelen op voorsprong. Een situatie die tien minuten later nog werd verbeterd door een treffer van Daryl Bat. Het was alweer de zestiende treffer van het seizoen voor de aalvlugge aanvaller uit Orillia in Ontario, die vanwege blessures dit seizoen elf wedstrijden moest missen.

Liefst 2400 toeschouwers waren er aanwezig in De Uithof, een duidelijk teken van de terugkerende populariteit van de ijshockeysport in Den Haag. Het thuispubliek kreeg na vijf minuten in de tweede periode eindelijk wat te vieren. De dit seizoen ook al door blessures geplaagde John Hecimovic schoot raak voor zijn elfde goal in dertien wedstrijden. Slechts zeventien seconden later had Tilburg de marge van twee goals echter weer hersteld via Matt Smith.

Toch ging Den Haag de laatste tien minuten van de wedstrijd in met een gelijke stand. Een powerplaygoal van Matt Reid in de slotminuut van de tweede periode had voor de aansluiting gezorgd en de sterke Slowaak Jozef Cierny nam na vijf minuten in de slotperiode met een schitterende goal de gelijkmaker voor zijn rekening. Tot punten leidde het uiteindelijk allemaal niet. Eerst was het Taggart Desmet die op de powerplay zijn ploeg wederom op voorsprong bracht en de overwinning werd bezegeld via een empty net-goal van Matt Smith vier seconden voor tijd.

Trappers heeft nog wedstrijden tegen Eindhoven, Geleen en Groningen op het programma staan. Den Haag moet zaterdag naar Amsterdam en heeft in het slotweekeinde nog ontmoetingen met Nijmegen en Utrecht op het programma staan. Trappers heeft aan zes punten zeker genoeg om het thuisvoordeel voor de hele play-offs veilig te stellen.

Nijmegen Devils - Geleen Eaters

Phil Aucoin had een goal en zes assists, terwijl Jason Baclig drie goals en twee assists voor zijn rekening nam in de duidelijke 9-4 overwinning van Nijmegen Devils op Geleen. Daarmee verstevigt Devils zijn vierde plaats op de ranglijst en brengt de ploeg van Frank Gentges de spanning wat terug in de strijd om de derde plek. Daarbij heeft Geleen echter nog steeds de beste papieren met twee punten meer, een wedstrijd minder gespeeld en een beter onderling resultaat.

Daarvan was op het ijs vrijdagavond niet veel te merken. Nijmegen Devils pakte vroeg in de wedstrijd het initiatief en gaf de daar verworven voorsprong niet meer weg. Tot twee keer toe kwam Eaters terug tot op Ă©Ă©n goal, maar uiteindelijk werd het een ruime zege voor de thuisploeg. Andrew Derton had een goal en een assist namens Geleen in de wedstrijd voor zevenhonderd toeschouwers.

Het was Marco Postma, later uitgeroepen tot Player of the Month, die Nijmegen na vijf minuten op voorsprong bracht. Een straf tegen Evan Shaw bracht na zestien minuten de tweede treffer. De pass van Phil Aucoin dwars door de defensie was perfect en in de ingeschaatste Adam Gebara kon de puck langs ex-Devil Benjamin Finkenrath schieten. Eaters liet zich echter niet zo makkelijk van het ijs vegen en in de slotfase van de periode was het Erik Tummers die raakschoot.

Het was Levi Houkes die vroeg in de tweede periode de marge herstelde. De jeugdinternational profiteerde van fout uitkomen van Finkenrath, waardoor Phil Aucoin zijn lijngenoot makkelijk in stelling kon brengen. Geleen bleef echter terugkomen, al was de treffer van Andrew Derton omstreden. Volgens de Nijmeegse spelers ging er een crosscheck op de goalie aan vooraf, werd de treffer opzettelijk met het lichaam binnengewerkt en stond de doelpuntenmaker ook nog in de crease. De treffer telde echter wel.

Dat bracht de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug en Eaters kreeg een paar kansjes om op gelijke hoogte te komen tegen een plotseling wat onzeker spelend Nijmegen. Het was de kleine publiekslieveling Jason Baclig die Nijmegen over het dode punt haalde. Eerst was hij er als de kippen bij om een rebound binnen te schieten en later in de periode werd hij mooi gelanceerd door Phil Aucoin en rondde vlekkeloos in de bovenhoek af.

Daarmee was de wedstrijd ineens beslist. Met twee man meer op het ijs pikte Brad Smulders vroeg in de derde periode nog een treffer mee. De dertiende treffer van de international, die meer dan de helft van zijn goals op de powerplay heeft gescoord. Shaw zorgde er met een powerplay voor dat Eaters in ieder geval in de buurt bleef, maar het was weer Baclig op aangeven van Aucoin die Nijmegen zekerheid bood.

In de slotfase pakte Casey Bartzen nog een shorthanded goal mee, scoorde Aucoin met behulp van een Geleense verdediger ook zelf nog een goal en was het tenslotte Timothy Gerritsen die via een rebound de negende treffer binnenschoot. Devils wacht zaterdag de wedstrijd in Eindhoven en treft in het slotweekeinde nog op Den Haag en Utrecht. Geleen heeft nog wedstrijden tegen Heerenveen (2X), Tilburg en Groningen op het programma staan.