Hys vs trappers ivy juicht 021112

3 november 201200:49

Door Joep Meijsen

Trappers verstevigt koppositie

Tilburg Trappers schudde in een direct duel uitdager Den Haag van zich af in de strijd om de koppositie. De Brabanders wonnen in de Uithof met 2-5, waarbij Diederick Hagemeijer goed was voor twee goals en twee assists.

De overwinning was over zestig minuten bekeken verdiend, vooral omdat Tilburg het al snel moest stellen zonder Peter van Biezen (kapot ijzer) en Josh Prudden (schouderblessure), waardoor coach Barry Smith al snel moest gaan schuiven met de lijnen. In de tweede periode verloor de ploeg ook nog Dale Weise met een straf van tien minuten, waardoor de hele eerste lijn van het ijs was.

‘Ik denk dat de ruime uitslag niet helemaal een juiste weergave was van de verhoudingen op het ijs. We moesten het al vroeg zonder twee belangrijke spelers stellen en dat is door andere spelers heel goed opgevangen. We waren vandaag erg efficiënt in de afronding en dat is de verdienste van de spelers’, zei Barry Smith na afloop.

Zijn collega Alexander Selivanov was vanzelfsprekend minder tevreden. ‘We hebben vandaag onvoldoende gehaald uit onze kansen op de powerplay. In de tweede periode hadden we controle over de wedstrijd, maar lukte het ons niet om dat om te zetten in doelpunten. In de derde periode liepen we tegen onnodige straffen op door gebrek aan discipline en daar heeft Tilburg optimaal gebruik van gemaakt’, stelde de voormalige Russische steraanvaller.

Volgens Selivanov is er nog een hoop werk te doen met de ploeg. ‘Er is nog veel ruimte voor groei, maar het seizoen duurt nog lang.’ De Haagse formatie moest het vrijdag stellen zonder de geblesseerde Brandon Campos, terwijl Tomas Pek en Nick de Jong niet helemaal fit aan de wedstrijd begonnen.

Net als in zijn allereerste shift op Nederlands ijs sloeg Dale Weise direct vanuit de eerste face-off toe. De pass van Josh Prudden was perfect en Weise hamerde de puck in de bovenhoek. Het kostte de Haagse formatie daarna enige tijd om zich te herstellen van deze dreun, maar langzaam kreeg de ploeg meer puckbezit, zonder daarbij heel gevaarlijk te worden.

Net op het moment dat de druk op het doel van Ian Meierdres werd opgevoerd sloeg Ivy van den Heuvel zijn slag. De international schaatste alleen het aanvalsvak binnen en haalde hard uit, hoewel doelman Pek bij deze goal niet helemaal vrijuit leek te gaan. In de slotseconden had Den Haag nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar de subliem keepende Meierdres maakte de cruciale save.

De tweede periode was voor Den Haag, dat onder meer drie powerplays kreeg. Slechts één keer was het raak. Nico Sacchetti mocht meerdere keren uithalen en wist de puck uiteindelijk hoog achter de Tilburgse doelman te plaatsen. Trappers speelde echter compact, bleef hard werken en profiteerde van slordigheden in de opbouw van Den Haag om al te grote kansen te voorkomen.

Dat was feitelijk ook het verhaal van het restant van de wedstrijd, al kregen Nico Sacchetti, Marco Postma en Raphael Joly wel goede kansen om de score een ander aangezicht te geven. De treffers vielen echter aan de andere kant. In de openingsfase van de derde doorgang liepen Jan-Jaap Natte en Marco Postma achter elkaar naar de strafbank gestuurd en Dale Weise zette defensie en doelman van Hijs met een handige pass op het verkeerde been, zodat Diederick Hagemeijer de puck vrij kon binnenschieten in de open hoek.

In de slotfase sloeg Trappers nog twee keer toe. Eerst was het weer Hagemeijer die binnenschoot op de powerplay, al was het voorbereidende werk deze keer van Don Nichols. Vlak voor tijd bekroonde Ivy van den Heuvel de wedstrijd voor Tilburg door een rebound met de backhand hard binnen te schieten voor de 1-5. Daarna was het nog de beurt aan Alan van Bentem om shorthanded te laten zien hoe je 1-op-1 een goalie verschalkt. Alweer de vijfde goal van het seizoen voor de speler uit de eigen opleiding.

Hij kon echter niet voorkomen dat de zegereeks van Den Haag definitief werd gebroken. Inclusief de Ron Bertelingschaal had het team van Selivanov acht wedstrijden op rij gewonnen. Voor Tilburg was het de vijfde overwinning op rij sinds de komst van Dale Weise. De ploeg heeft nu de minste verliespunten in de competitie. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Friesland Flyers, dat de positie van Den Haag heeft overgenomen als de nummer twee. Den Haag speelt zaterdag in Amsterdam de tweede wedstrijd van dit weekeinde.