15 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Trappers wacht uitdaging

Tilburg Trappers speelt komend weekeinde in Grenoble de halve finale van de Continental Cup. Hoewel twee van de vier deelnemende teams zich kwalificeren voor het eindtoernooi wacht de ploeg van Larry Suarez een pittige uitdaging om deze voor Nederland unieke prestatie te realiseren. IJshockey.com kijkt vooruit naar het toernooi.

Trappers kwalificeerde zich vorige maand zonder al te veel problemen voor deze halve finale. In eigen huis bleven de Brabanders ongeslagen tegen ploegen uit Hongarije, Litouwen en Kroatië. Door het afzeggen van een ploeg uit Oekraïne verkreeg Trappers feitelijk een rechtstreeks paspoort naar de halve finale.

Daarin wacht een ander slag tegenstanders. Gastheer Grenoble bijvoorbeeld telt vijf spelers die ooit door de NHL zijn gedraft en een aantal Franse internationals. De ploeg is de regerende Franse kampioen en staat op dit moment ongeslagen aan kop in eigen land. Het team hoefde zich als gastheer niet te kwalificeren voor het toernooi. Een speler om op te letten bij Grenoble is topscorer Martin Masa. De 34-jarige Tsjech scoorde in de eerste acht wedstrijden van het seizoen al twaalf keer.

Toch lijkt Grenoble nog een makkelijke tegenstander in vergelijking met het Deense Aalborg. De verliezende finalist in de finale om het landskampioenschap in het Deense land plaatste zich ten koste van sterke tegenstanders voor het toernooi in Grenoble. Het hoog aangeslagen Red Bull Salzburg, Ljubljana uit Slovenië en het Britse Coventry werden allen verslagen door de sterke Denen.

De selectie is internationaal samengesteld met onder meer vijf Deense internationals, vier Zweden, drie Letten, twee Canadezen, een Fin en een Tsjech. Daarmee heeft Aalborg ook in de eigen competitie tot nu toe vrijwel uitsluitend prima resultaten neergezet. Het Deense ijshockey was tot begin jaren negentig van een lager kaliber dan dat in Nederland, maar intussen draait de ijshockeymachine in het Scandinavische land op volle toeren en produceert het land de nodige NHL-spelers en draftpicks.

Ook Kazachstan staat een paar plaatsen boven Nederland in de internationale ijshockeywereld. Kazzinc Torpedo werd afgelopen jaar voor de elfde keer op rij kampioen van de voormalige Sovjetrepubliek. De ploeg verloor in de vorig ronde weliswaar na een lange reis de openingswedstrijd van een Poolse tegenstander, maar plaatste zich uiteindelijk toch voor de halve finale. Daarbij werd onder meer afgerekend met een sterke opponent uit Wit-Rusland.

De ploeg telt liefst dertien spelers die afgelopen voorjaar met de nationale ploeg van Kazachstan uitkwamen op het WK in China. Daar won het Aziatische land met 5-2 van de ploeg van Tommie Hartogs, waarbij spelers van Kazzinc vier treffers voor hun rekening namen. Daarmee lijkt Torpedo een ploeg waar Trappers de handen aan vol gaat hebben komend weekeinde.

Tilburg zelf kende een bijzonder voortvarende start van de competitie in Nederland, maar de motor begon de afgelopen weken wat te sputteren met nederlagen tegen Den Haag, Heerenveen en Nijmegen. In de laatste wedstrijd voor het vertrek naar Frankrijk werd met monstercijfers gewonnen van Groningen en begon vooral de sterke lijn van Stienstra - Lalonde en Bernakevitch weer als een trein te draaien.

Spelers kunnen het beste progressie boeken als ze tegen sterkere tegenstanders spelen. Wat dat betreft zal de deelname van Tilburg aan de halve finale van de Continental Cup, wat de resultaten ook zijn, in ieder geval een waardevolle ervaring zijn. En dat is alleen maar goed voor het Nederlandse ijshockey.

Voor het schrijven van deze voorbeschouwing is onder meer gebruik gemaakt van de website www.continentalcup.nl.