WK Krynica Teamfoto NL

20 augustus 201209:48

Tropische nederlaag voor Oranje

Het Nederlands team heeft in tropische temperaturen in de ijshal aan de Sellersee in Iserlohn met 8-0 verloren van het lokale DEL-team, dat door oud-bondscoach Doug Mason gecoacht wordt.

Mason zelf stelde voor de wedstrijd dat Oranje qua niveau ongeveer een ploeg heeft die bovenin de Oberliga of in de onderste helft van de tweede Bundesliga mee zou kunnen draaien. Als veelvoudig bondscoach van Nederland is hij in een perfecte positie om zo’n oordeel te kunnen vellen. De thuisploeg speelde tegen Oranje in speciale shirts in de vorm van een bankiers-outfit.

Nederland wist de eerste tien minuten de nul vast te houden, kreeg topscorer Michael Wolf al bijna vanuit de openings face-off een goede kans. Nederland stond echter in die fase defensief solide en wist het aantal kansen te beperken. Na dertien minuten was het echter NHL-veteraan Mike York, bijna zeshonderd wedstrijden op het hoogste niveau, die als eerste doelman Ian Meierdres wist te verschalken.

Door treffers van Michael Wolf en ex-LA King Jeff Giuliani werd het daarna binnen vier minuten 3-0, waarmee de wedstrijd meteen beslist was. Oranje zette wel aanvallen op, kreeg ook wel hier en daar kansjes voor het doel van voormalig NHL-doelman Sebastien Caron, maar slaagde er tijdens de wedstrijd niet in om ook daadwerkelijk tot scoren te komen. De eindstand van de wedstrijd was wellicht wat vertekend, maar vooral ook een weergave van het verschil in routine, snelheid van handelen en vaardigheid rond het net.

Hommel, wederom York, Kahle (2) en opnieuw Wolf bepaalden in het restant van de wedstrijd de eindstand op 8-0. Daarmee heeft Oranje er de eerste ontmoeting van het nieuwe ijshockeyseizoen opzitten. Komend weekeinde wacht opnieuw een ploeg uit de DEL als tegenstander. Tijdens de Amsterdam Ice Hockey Cup opent Nederland het toernooi zaterdagmiddag tegen Krefeld Penguine.