Div teams 0809

6 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Tuesday Round-up Week 14

De eerste aflevering van de Tuesday Roundup van het nieuwe jaar. Met aandacht voor SBS6, Lance Monych, de voorverkoop voor de bekerfinale, toernooiwinst voor Oranje U18, nieuwe helmen voor de referees, de nieuwe doelman van Utrecht en nog veel meer.

De uitzendingen op SBS6 gaan waarschijnlijk op 18 januari beginnen. De clubs beschikken intussen over een pilot-uitzending. Hierin zijn de beelden verwerkt van drie wedstrijden, afgewisseld met korte reportages en interviews. Voornaamste commentator is Leo Oldenburger, die in het verleden vaker ijshockeyverslagen verzorgde. SBS heeft intussen ook al een webpagina over ijshockey aangemaakt op zijn sportportal.

In de samenvattingen zit ook de check van Lance Monych die international Jan Jaap Natte een dubbele kaakbreuk opleverde. Scheidsrechters De Brabander en Van Baast bestraften dit toen met een game-misconduct, maar de zaak wordt deze week toch behandeld bij de Tuchtcommissie. Monych mist na zijn match van afgelopen zondag sowieso twee wedstrijden, deze zaak wordt niet voorgelegd aan de Tuchtcommissie van de Nijb.

De wedstrijd van vanavond tussen Tilburg Trappers en Groningen Grizzlies biedt een primeur voor het Nederlandse ijshockey. De officials dragen voor het eerst de nieuwe witte helm met sponsornaam. De verandering maakt deel uit van een deal die enkele weken geleden is afgesloten met het bedrijf Lion Stone. Het Tilburgse bedrijf is algemeen sponsor van de bond, geen specifiek sponsor van de officials.

Coach Chris Eimers van Heerenveen toonde zich afgelopen weekeinde in de regionale media niet blij met het speelschema van de ijshockeybond. Flyers had twee weken lang geen wedstrijden gehad in tegenstelling tot de andere teams in de liga. ‘Het is vast erg lastig om een wedstrijdschema te maken, maar dat wij nu twee weken niet gespeeld hebben, is belachelijk. Daarnaast moet de bond eens gaan begrijpen dat ijshockey in Nederland een amateursport is. Dan moet je geen doordeweekse wedstrijden spelen', zegt hij in de Leeuwarder Courant.

Jong Oranje U18 heeft in de kerstvakantie een toernooi in Amiens, Frankrijk gewonnen. De Nederlandse jeugd won in de finale met 4-6 van Mont Blanc. Eerder waren al zeges geboekt op het Tsjechische jeugdteam Kadan, de jeugd van Reims (2X) en de gecombineerde U18 van de Franse clubs Asnieres en Meudon. Met spelers als William den Ridder, Mike Ovverweg, Dax van de Velden, Levi Houkes, Jurryd Smid en Mike Verschuren telde het team verschillende spelers die regelmatig op eredivisieniveau te zien zijn. Wil Zwarthoed was de coach.

De bekerfinale in Eindhoven is waarschijnlijk uitverkocht. Nijmegen Devils heeft het grootste deel van de beschikbare kaarten de afgelopen dagen verkocht. Tilburg Trappers begint morgen met de voorverkoop en heeft traditioneel weinig moeite om de allocatie te kunnen slijten. Voor neutrale toeschouwers is het altijd lastig om kaarten te bemachtigen. Er is in tegenstelling tot de meeste andere wedstrijden in de eredivisie geen verkoop van toegangsbewijzen via internet.

De doorstart van Utrecht Dragons is intussen al weer enkele weken oud. De website van de club toont echter op dit moment geen content. Men had anders de komst van een nieuwe doelman kunnen melden. De Australische international Matt Ezzy had voldoende bronnen om te informeren naar de Nederlandse competitie. In Canada speelde hij voor dezelfde club als ex-Eater Brian McGarry. Voor zijn club in Australië speelden in het verleden onder meer Daryl Bat, Marcel Kars, Don Nichols, Gary Zinck (ex-Eaters) en Robert Starke (ex-Flyers).

Ezzy is overigens niet de eerste Australiër in de Nederlandse competitie. Verdediger Joshua Harding kwam in 06/07 uit voor Heerenveen. Vorig jaar was hij actief op lager niveau in Finland. Harding speelt in Australië voor Adelaide Avalanche, een rivaal van veelvoudig kampioen Newcastle. Met een save percentage van .961 was Ezzy de beste doelman tijdens het WK in eigen land, waar Australië promoveerde naar hetzelfde niveau als Oranje. Het team van down under speelt echter in de andere poule.

Taggart Desmet is de topscorer in de Nederlandse competitie. In 29 wedstrijden verzamelde hij 78 punten, waarvan 31 doelpunten. Zijn teamgenoot Matt Smith is met 37 goals de belangrijkste goalscorer. Marco Postma is met vijftien goals en 34 assists op de vijfde plek van de topscorerslijst de hoogst geplaatste in Nederland geboren speler. Brian Mullally van Den Haag is de penaltykoning. Hij liep afgelopen weekeinde tegen veel minuten op en steeg daarmee naar 156 minuten voor het seizoen. Jesse Baraniuk van Nijmegen liep het vaakst tegen 2-minutenstraffen op, 36 keer.