15 december 200300:00

Turnhout stunt voor België

Een zucht van verlichting golft door de ijshockeywereld. Turnhout heeft namens België voor het eerste succesje gezorgd door in eigen huis Tilburg Trappers met 4-3 te verslaan. Geleen boekte een moeizame, maar ruime, zege op een elftal spelers uit Herentals, terwijl Heerenveen de ongeslagen status handhaafde met winst in Deurne.

Turnhout geldt in België op dit moment als de sterkste ploeg in de competitie. Het team bestaat voor een belangrijk deel uit buitenlanders, waaronder een aantal Nederlanders. Het team heeft bovendien ook nog bijna al haar buitenlanders, ondanks de politie-inval van vorige week. Desondanks kreeg het team zaterdagavond nog met 12-0 klop van Heerenveen.Een aantal spelers van Turnhout heeft echter een verleden bij Tilburg Trappers, zodat de ploeg zeer gemotiveerd aan de start stond van de wedstrijd tegen de ijshockeytrots van Nederlands-Brabant. White Caps Turnhout kwam via een powerplay-goal van na drie minuten op voorsprong. Binnen tien minuten stond Tilburg echter weer op voorsprong. en scoorden de goals, allebei op assistentie van de Tilburgse topscorer . Vroeg in de tweede periode schoot namens Turnhout de gelijkmaker binnen en de eer was aan ex-Bosschenaar om met op de strafbank de Belgen op een verrassende voorsprong te zetten. Tilburg Trappers kwam via de tweede treffer van na 36 minuten nog wel langszij, maar werd knock-out geslagen door een treffer van halverwege de derde doorgang, waardoor de eerste Belgische sensatie een feit werd.Op ex-Bosschenaar na speelde Herentals met amper elf spelers tegen Geleen. De meeste buitenlanders van Herentals zijn naar huis, waardoor de ploeg nauwelijks een representatief team meer op de been kan brengen. Toch had Geleen het in eigen huis een stuk lastiger met deze tegenstander dan de 13-3 uitslag doet vermoeden. en gaven Geleen binnen een kwartier een voorsprong, maar via en kwam HYC nog aardig terug. Alleen dankzij een treffer van kon Geleen met een voorsprong gaan rusten. Een sensatie hing heel even in de lucht toen na zes minuten in de tweede periode zelfs de gelijkmaker in de touwen joeg. Dat was het moment voor om zelf het heft in handen te nemen en amper een minuut later wist de Nederlands-Canadese speler-coach zijn ploeg weer op voorsprong te brengen met zijn tweede treffer in twee wedstrijden. Dit zou uiteindelijk de game-winning-goal blijken. Via en Nathan Vanderbaaren stelde Eaters daarna de zege veilig.Het elftal van Herentals was in de derde periode murw gespeeld, zodat Eaters de zege in een bijzonder ruim jasje kon steken. maakte zijn tweede van de wedstrijd en zou de wedstrijd beĂ«indigen met twee goals en vier assists. De jongste speler op het ijs, , kwam ook nog te scoren, terwijl shorthanded zijn eerste goal in Geleense dienst scoorde. Ook (2), en deelden nog in het doelpuntenfeest.Heerenveen schaatste in Deurne naar een 1-7 zege op de locale tegenstander. Deurne was weliswaar zo goed als compleet, maar had toch geen schijn van kans tegen een Heerenveen dat in absolute topvorm is. Via en kwam Heerenveen in de eerste periode al op voorsprong. deed hier in de tweede periode nog een schepje bovenop, voordat iets terugdeed namens Deurne. , (2) en zorgden er daarna voor dat de eindstand op het bord kwam en Heerenveen vol op koers blijft voor de winst in de Coupe der Lage Landen.