Capitals vs whitecaps 091211

10 december 201101:49

Door Joep Meijsen

Turnhout wint in Amsterdam

Turnhout White Caps heeft de uitwedstrijd in Amsterdam gewonnen. De Belgische formatie sprong een stuk zorgvuldiger om met de kansen en boekte uiteindelijk een ruime 6-1 overwinning.

Waar Amsterdam een week eerder even bijna alles lukte tegen Tilburg Trappers, zo ging er veel mis in de ontmoeting met Turnhout. De Amsterdammers hadden veel puckbezit, kwamen ook tot aardige combinaties, maar de ploeg faalde in de afronding. Het goede spel van doelman Tyler O'Brien leverde daar een behoorlijke bijdrage aan. Zijn shutout werd uiteindelijk verpest door Rocco van Hoorn, die in de slotperiode met een bekeken schot in de bovenhoek zijn tweede goal scoorde in zijn derde wedstrijd in de eredivisie.

Tegen die tijd was de wedstrijd echter al grotendeels beslist. Turnhout kampt nog steeds met een beperkte selectie, de reservegoalie deze vrijdag was nog piepjong, en had het conditioneel moeilijk tegen een hard werkend Amsterdam. De ploeg van Sjef Szarzynski beschikt echter over voldoende individueel talent om het meeste te maken van de kansen tegen Amsterdam. Na twee periodes stond het al 4-0 in het voordeel van White Caps.

Na zeven minuten spelen kwam de ploeg op voorsprong via een goal van Bram Bruynickx, die een pass voorlangs van Tommy Lange van richting liet veranderen door zijn schaats. Amsterdam claimde een schoppende beweging, maar scheidsrechter De Wilde was onverbiddelijk. Niet veel later was het 2-0. Robert Torney verzorgde de break-out pass, Don Geerts schaatste weg bij Dax van de Velden en omspeelde de Amsterdamse doelman.

De tweede periode was de sterkste van Amsterdam. De ploeg had veel puckbezit en kwam veelvuldig in de buurt van het doel. De goals vielen echter aan de andere kant. De mooiste goal van de avond viel na 37 minuten. Peter Bartek pikte de puck op achter zijn eigen goal en schaatste in ware Bobby Orr-stijl van achter naar de andere kant en scoorde met een goede move. Toen direct daarna Marek Ziarny van dichtbij de vierde Turnhoutse goal scoorde, was de wedstrijd wel zo'n beetje voorbij.

In de slotperiode scoorde Tommy Lange nog twee keer voor Turnhout en viel de goal van Van Hoorn. Daarmee zit het speelweekeinde er voor Amsterdam op. De wedstrijd van komende zondag is verschoven vanwege het WK voor de U20, waardoor Capitals drie basisspelers moet missen. Turnhout ontvangt zondag in eigen stadion Heerenveen.