5 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Twee imports voor Tijgers

Amstel Tijgers heeft de acquisitie van twee nieuwe buitenlandse spelers bekendgemaakt. Het gaat om de Amerikaanse verdediger Art Mnatsakanov en de Canadese allrounder Michael Gough.

Dat meldt Amsterdam in zijn nieuwsbrief. Mnasakanov heeft een achtergrond met enkele jaren profijshockey achter zich, vooral in de Southern Professional Hockey League, de voornaamste bron voor imports voor de Nederlandse competitie. Afgelopen jaar begon hij bij de Florida Seals, maar na het opheffen van deze club werd hij door de Pee Dee Cyclones opgepikt.

In 55 wedstrijden afgelopen seizoen kwam Mnatsakanov tot acht goals 31 assists en liefst 157 strafminuten. De nieuwsbrief van de Amsterdammers vermeld dan ook dat de 23-jarige verdediger een reputatie heeft opgebouwd op een website voor hockeyfights. De in Grosse Point Woods in Michigan geboren Mnasakanov pikte in ieder seizoen echter ook zijn goals en assists mee. In al zijn seizoenen als profspeler passeerde hij de grens van honderd strafminuten.

De speler is 1,70 en weegt ruim honderd kilo. Volgens Amsterdam heeft hij alles in zich om een spectaculaire speler op de Nederlandse ijsbanen te worden.

Michael Gough speelde de afgelopen vier jaar voor de University of British Columbia in de Canadese universiteitscompetitie. De bijna 25-jarige Gough kan zowel als aanvaller als verdediger uit de voeten en speelde afgelopen seizoen 26 wedstrijden voor drie goals, één assist en 48 strafminuten.

Voor zijn gang naar de universiteit speelde Gough vijf seizoenen in de Ontario Hockey League, één van de drie topjeugdliga's in Canada. Hij speelde vooral voor de Toronto St. Michael's Majors, maar had zijn beste seizoen in 2002-03. Voor de Oshawa Generals en Owen Sound Attack kwam hij tot veertien goals en elf assists in 64 wedstrijden, met ruim honderd strafminuten.

De selectie van Amsterdam lijkt daarmee steeds verder op peil te komen. Eerder al werden de nieuwe buitenlanders David Deeves, Tim Knudsen en Steve Howard aangetrokken, terwijl Paul Vincent en Mark Tanner hun contract verlengden. Andere nieuwkomers zijn Kevin Bruijsten, Richie van Hulten en de Belgische proefspelers Jan Mertens en Don Geerts. Ook Ivy van den Heuvel, Alexander Schaafsma, Jochen Gross en enkele spelers uit de Amsterdamse jeugdopleiding maken deel uit van de selectie.