NHL oudste stick 1633

19 februari 200900:00

Door [email protected]

Twijfel over 'oudste stick'

Bobby Rouillard probeert momenteel via Ebay een unieke ijshockeystick te verkopen. Voor een miljoen dollar kun je volgens de Canadees eigenaar worden van de oudste stick ter wereld. Maar deskundigen betwijfelen zijn claim, aangezien de stick ouder lijkt dan de sport zelf.

Rouillard is de zoon van een antiekhandelaar uit Quebec City. Hij tikte de bijzondere ijshockeystick enige tijd geleden voor drieduizend dollar op de kop bij een andere handelaar. Met behulp van laboratoriumanalyses kwam hij tot de conclusie dat de stick uit de periode 1633 tot 1666 stamt. Daarmee zou het veruit het oudste exemplaar ter wereld zijn.

5ef8_12.JPG

De stick is met 109 centimeter een stuk korter dan hedendaagse sticks. Het werd uit één stuk hout gesneden en bewerkt met een soort was. Volgens Rouillard werd dat type was rond 1600 veel gebruikt.

Maar historici zetten flinke vraagtekens bij de claims van Rouillard. 'Dat het hout 350 jaar oud is bewijst niets over de origines van de stick', zegt geschiedkundige Paul Kitchen. 'Die stick kan net zo goed recent uit een oude balk zijn gesneden.' Volgens Kitchen dateren de oudst bekende hockeysticks van rond 1850.

Ook Bill Fitsell - voorzitter van Canadian Hockey Historians en oprichter van de Society for International Hockey Research - heeft zijn twijfels. 'Die stick zou ouder zijn dan het spel zelf, dat kan toch niet? IJshockey is niet al 400 jaar geleden uitgevonden.'

Kitchen en Fitsell hebben de stick beiden gezien. Volgens hen lijkt deze erg op de sticks die begin 1900 werden gemaakt.

Hoewel de meeste historici het erover eens zijn dat ijshockey rond 1850 is uitgevonden, zijn er ook experts die er anders over denken. De Society of North American Hockey Historians meent dat er al rond 1700 een vorm van ijshockey werd gespeeld door het Mi'kmaq volk uit Nova Scotia. Daar zouden Britse soldaten verslag van hebben gedaan.

Vanzelfsprekend is Rouillard het roerend met deze mening eens. 'Historici moeten verder kijken dan wat ze nu denken te weten.' Hij zegt te hopen dat de verkoop van zijn stick de discussie weer zal doen aanlaaien.

Dit unieke stukje geschiedenis staat sinds 9 februari op Ebay. De startprijs is één miljoen dollar en om mee te kunnen bieden moet een aanbetaling van tienduizend dollar worden gedaan.