Nijb newlogo 0809

23 maart 200900:00

Door Joep Meijsen

U18 sluit af met 4e plaats

De U18 van Nederland heeft het wereldkampioenschap in Estland afgesloten met een vierde plek. In de slotwedstrijden werd een ruime overwinning geboekt op Servië, maar werd verloren van toernooikampioen Groot-Brittannië.

Als degradant uit Division I begon Nederland als één van de favorieten voor promotie aan het toernooi. Deze verwachting kon al na twee wedstrijden met twee nederlagen in de koelkast. Omdat China overduidelijk de zwakste broeder was in de poule, was er ook geen gevaar voor degradatie, waardoor slechts de nederlaag na penaltyshots tegen België de bronzen medaille in de weg stond.

Nederland was wel na Groot-Brittannië de ploeg met de meeste goals in het toernooi, maar incasseerde ook meer goals dan de topdrie van de rangschikking. Gastland Estland legde overigens beslag op de zilveren plak, terwijl de junioren van België een puike prestatie leverden door het kampioenschap af te sluiten met de derde plaats. Twee Britten en een Est werden gekozen tot beste spelers van het toernooi.

Op vrijdag was het team van bondscoach Wil Zwarthoed de leeftijdsgenoten uit Servië met ruime cijfers de baas; 14-2. Levi Houkes had vier goals en twee assists, terwijl zijn lijngenoot Julian van Lijden goed was voor twee goals en vier assists. Nick de Ruijter en Calvin Pohlman hadden ieder twee goals, terwijl ook Jurryt Smit, Dax van de Velden en Kay Gielen tot scoren kwamen. William den Ridder stopte in het doel vijftien schoten.

Na de rustdag op zaterdag sloot Oranje het kampioenschap op zondagmiddag af tegen de Britten in wat feitelijk voorzien was als de sleutelwedstrijd voor promotie. Nederland hield de tegenstander van de andere kant van de Noordzee lange tijd redelijk bij. Halverwege de wedstrijd stonde de jonge Britten nog maar met 4-3 voor, een kwartier voor het einde was het nog maar 5-4. Uiteindelijk verscheen er echter een 5-8 eindstand in het voordeel van Groot-Brittannië op het scorebord.

Voor Nederland hadden Julian van Lijden, Olivier Leenders en Calvin Pohlman ieder een goal en een assist. Andere doelpuntenmakers namens Oranje waren Rico Jonkers en Phillippe Boutrs-Girgis. Nederland had zelfs een schot meer op het doel dan de Britten. Kevin Riedijk maakte 23 stops op 31 schoten.

De in Berlijn spelende Julian van Lijden was de nummer drie op de topscorerslijst van het toernooi. De jonge aanvaller verzamelde zes goals en zes assists. Levi Houkes had een goal meer en twee assists minder, waarmee hij vijfde werd op deze lijst. Bryan Kolodziejczyk, vorig jaar nog in het tweede team van Geleen, was met zes goals en negen assists de nummer drie op deze ranglijst.

Jong Oranje had nog wel een winnaar in de categorie face-offs. Volgens de stats van de IIHF won Jurryt Smid zo'n beetje zeven van elke tien face-offs die hij mocht nemen. Nick de Ruijter eindigde derde in de plus-minus. Van de beide Nederlandse goalies had William den Ridder met het savepercentage van .875 de beste cijfers.

De U18 had ook nog een jubileum te vieren. Teammanager Jack Ham was voor de 25e keer op rij als manager betrokken bij een wereldkampioenschap. Hij werd hiervoor gehuldigd tijdens het diner van de nationale ploeg. Ham heeft vele generaties Nederlandse talenten zien passeren en begeleid en verdient daarvoor ook namens IJshockey.com een grote pluim.