10 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

U20 begint WK met winstpot

Het Nederlands team onder 20 jaar is het wereldkampioenschap in Spanje begonnen met een eenvoudige overwinning op Mexico. Nederland jaagt in Logrones op promotie naar het tweede niveau in de wereld. Bondscoach Tommie Hartogs heeft er vertrouwen in dat Nederland een goede kans maakt.

Nederland heeft een sterke selectie samengesteld, grotendeels bestaande uit spelers met ervaring in de eredivisie of die in het buitenland spelen. Hartogs: ‘Wil Zwarthoed en ik hebben zelfs keuzes moeten maken en sommige spelers zijn afgevallen. Sinds een paar jaar merk ik dat de vijver zowel bij de senioren als bij de U20 en de U18 groter wordt. Dat is een goed teken voor de sport.'

Drie spelers komen over uit Noord-Amerika. Mitch Bruijsten is bezig aan zijn tweede seizoen bij Sioux City Musketeers uit de USHL, terwijl doelman Martijn Oosterwijk (Tampa Bay Bolts) en Nardo Nagtzaam (Alaska Avalanche) een jeugdniveau lager uitkomen in de VS. Julian van Lijden is nog altijd actief voor Eisbaren in Berlijn op het hoogste jeugdniveau in Duitsland. Een naam die ontbreekt is die van Mike Dalhuisen. Hartogs: ‘Hij heeft volgende week een belangrijke wedstrijd met zijn club en wil zelf daar blijven. Jammer, maar als ik naar de hele selectie kijk, kan ik niet anders dan tevreden zijn.'

Hartogs kijkt daarbij onder meer naar Levi Houkes, die in zijn eerste seizoen in de eredivisie intussen al tien goals op zijn naam heeft staan. ‘Met hem en jongens als Melissant, Bruijsten en Nagtzaam moeten we toch hoge ogen kunnen gooien', aldus de bondscoach. Verschillende van de spelers hebben de afgelopen maanden zelfs al aan het Nederlands team kunnen ruiken. Daaronder ook Glenn Bakx van Geleen en Reinier Staats van Eindhoven.

Tegenstanders in Spanje zijn China, Groot-Brittannië, Kroatië, Mexico en gastland Spanje. Voor het toernooi zag Hartogs de Britten als de grootste concurrenten. ‘Dat lijkt de te kloppen ploeg, maar er zal ongetwijfeld nog een tweede, lastige wedstrijd volgen.' Op de openingsdag meldde Kroatië zich als een belangrijke concurrent. In de openingswedstrijd van het toernooi wonnen de Kroaten met 3-2 van Groot-Brittannië.

Nederland begon met een makkelijke klus, Mexico. Het derde land van Noord-Amerika werd eenvoudig met 7-1 aan de kant geschoven. Doelman Oosterwijk maakte twaalf saves, Mitch Bruijsten nam twee goals en twee assists voor zijn rekening, Levi Houkes pikte een goal en twee assists mee, terwijl ook Evander Hansen, Lars van Sloun en Bram van Uden tot scoren kwamen.

Morgenmiddag om 13.00 uur wacht direct een lastige klus. De ontmoeting met de leeftijdsgenoten van Kroatië staat op het programma. Het wereldkampioenschap duurt nog tot 15 januari. Jong Oranje sluit de titelstrijd af met een wedstrijd tegen de Britten.

De selectie:

Doel
Tomislav Hrelja (Den Haag)
Martijn Oosterwijk (Tampa Bay)

Defense
Glenn Bakx (Geleen)
Evander Hansen (Amsterdam)
Jacky Schoonderwoerd (Nijmegen)
Reinier Staats (Eindhoven)
Bram van Uden (Tilburg)
Dax van de Velden (Amsterdam)

Forwards
Mitch Bruijsten (Sioux City)
Marc Donders (Tilburg)
Levi Houkes (Nijmegen)
Ritchie van Hulten (Tilburg)
Julian van Lijden (Berlin)
Jeffrey Melissant (Eindhoven)
Jeffrey Mens (Geleen)
Dave van Mol (Eindhoven)
Nardo Nagtzaam (Alaska)
Joey Oosterveld (Amsterdam)
Lars van Sloun (Geleen)
Diego Winters (Geleen)